Половината от хората, които сега получават инвалидна пенсия, може да

...
Половината от хората, които сега получават инвалидна пенсия, може да
Коментари Харесай

Половината хора може да изгубят инвалидните си пенсии при преосвидетелстване

Половината от хората, които в този момент получават инвалидна пенсия, може да я изгубят при следващо преосвидетелстване, в случай че бъдат признати предлагани от Министерството на здравеопазването пормени в наредбата за здравната експертиза. Промените са оповестени за публично разискване и съгласно ведомството с тях се отстранява другият метод при оценяването на болести от еднакъв клас и ще се лимитират оптимално деянията на субективизъм.

Според работещи в ТЕЛК лекари и хора с увреждания обаче смяната цели да ореже броя на хората, получаващи инвалидни пенсии.

“Ако измененията бъдат признати, към този момент ще се дава % понижена продуктивност единствено за главното заболяване, а 85% от хората, които минават през ТЕЛК, са с повече от едно заболяване. Защото да вземем за пример един инсулинозависим диабет води до затруднения при сърцето и т.н “, изясни пред Mediapool доктор Боряна Холевич, ръководител на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София.

Основното е заболяване съгласно наредбата е това, което носи най-голям % неработоспособност.

Хората всеобщо ще получат по-ниски проценти неработоспособност

“Ако се дефинира % понижена работодспобност единствено за главното заболяване, това значи половината от хората, които в този момент получават инвалидна пенсия, при преосвидетелстване да получат под 50% понижена продуктивност и пенсията им да бъде отнета. 90% от останалите ще получат по-ниска група неработоспособност и за тях ще отпадне и опцията лекарите да дефинират непозната помощ “, изясни Холевч.

В момента хората с решения на ТЕЛК минават на преосвидетелстване от една до три години и при следващо преосвидетелстване половината евентуално ще получат по-ниски проценит по новите правила.

“Например за човек с инсулино подвластен диабет с затруднения, прекарал инфаркт, с исхемична болест на сърцето, до момента определяхме 75% понижена продуктивност за диабета, да речем – 50-60% съгласно тежестта на сърдечното заболяване. Ако индивидът има дискова херния, да речем, още 30% и да кажем още 30% или 50% за заболяване на щитовидна жлеза. Този човек до момента отиваше в първа група. Сега ще изпадне във втора група и от над 90% ще получи единствено 70% понижена продуктивност и няма да бъде обезщетен за съпътстващите си болести. Този човек би запазил правото си на инвалидна пенсия, само че различен с по-нисък % ще я изгуби “, изясни Холевич.

“Днес имахме човек с психологично заболяване, скочил от шестия етаж с тежка контузия на гръбнака и тазобедрената става. Досега това момче е получавало над 90% и му е определяна и непозната помощ за надзор на държанието, тъй като то е с тежки психологични отклонения. Сега ще получи единствено 60% и няма да има непозната помощ. Това, че той има фрактура на гръбнак и така нататък няма да бъде включено в процентите “, даде различен образец Холевич.

Фиксирани проценти неработоспособност за едно заболяване

Предлаганите от здравното министерство плануват и унищожаване на съществуващите диапазони за оценка на трайно понижената продуктивност и се фиксира един %, който ще бъде поставян на хора с идентични диагнози.

В образеца с шизофренията, даден от Холевич, документът на Министерство на здравеопазването планува, че 60% понижена продуктивност получават единствено хора със съхранени обществени умения, които могат сами да се грижат за себе си, имат възпитано държание и добър външен тип и могат да се оправят с избран вид работа. Хората с тази диагноза, които са със обилни усложнения в обществената акомодация или с тежки отклонения ще получават сред 80% и 100%.

За хората с инсулино подвластен захарен диабет са планувани сред 60% и 80% понижена работоспобност според от броя на затрудненията.

При злокачествените болести както и до момента ще се дават сред 70% и 100% понижена продуктивност и в следствие след петата година без рецидив – 50%.

Според Холевич не е уместно да се фиксира един % за едно и също заболяване вместо да се работи както до момента с диапазони, защото болесттите протичат по друг метод при другите хора и то точно според от съпътстващите болести.

“Например за един човек с шизофрения и диабет е доста по-трудно да контролира диетата си и при него диабетът протича доста по-тежко “, уточни тя.

Протест против промяната

По данни на Национален осигурителен институт към 500 000 души получават съществена инвалидна пенсия и още към 400 000 души втора инвалидна пенсия, най-често обществена, като разноските за тях са към 1.7 милиарда лв. годишно. В момента на дневен ред с изключение на измененията на здравното министерство е и идея на общественото министерство за промяна в експертизата на работоспособността, която най-общо планува отсега нататък здравната експертиза да не води автоматизирано до обществени придобивки като инвалидни пенсии и други, а в допълнение да се прави оценка каква поддръжка да получи човек съгласно това дали може да работи или не.

Тя обаче е търпи рецензии от лекари от ТЕЛК и хора с увреждания, които считат, че с нея се орязват права и се усложнява пътят на пациента, който към този момент ще минава през две комисии вместо през една. За 11 април е плануван народен митинг на площад “Независимост “ в София.

Според Холевич цялата идея за промяна в експертизата на работоспособността цели приравняване на броя на хората с ивалидни пенсии механично към опциите на Национален осигурителен институт и нищо повече.

“Тя по никакъв метод не е обвързана с обезпечаване на приспособени работни места за тези хора, по никакъв метод не е обвързана с някакви ограничения, тъй че индивидът да може да доближи до работното си място. Когато се приема един закон той би трябвало да е за всички, а освен за хората в София или огромния град, където средата също не е приспособена, ами и за човек от родопско село, докъдето няма път “, уточни тя

Други промени в работата на ТЕЛК

С измененията на здравното министерство се отстранява ограничаващото условие лекарите от ТЕЛК да са на цялостен работен ден, като в същото време се дава опция да се дефинират лекари – аварийни членове. По този метод на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити ТЕЛК, се обезпечава независимост за избор на експерти, с които да сключат контракт за реализиране на здравната експертиза. Това ще подсигурява еластичност в работата на комисията и ще даде опция да се разкрият нови ТЕЛК, в това число и към лечебните заведения в по-малките градове. Чрез промените ще се обезпечи по-голяма досегаемост на лицата, подлежащи на освидетелстване, както и ще се съкратят периодите за приемане на експертно решение.

С измененията отпада условието лекарите от ТЕЛК да работят на трудов контракт. Това ще даде опция да се привлекат повече експерти в състава на ТЕЛК. Тази смяна е в сходство с промените в Закона за здравето, съгласно които лекарите в ТЕЛК могат да упражняват своята лекарска специалност отвън активността си в комисията. Регламентират се и изискванията, при които доктор не може да взе участие при осъществяване на здравна експертиза.

По този метод се обезпечава механизъм за попречване на спорове на ползи и възможни корупционни практики.

С измененията се дава опцията комисията да се произнася най-вече въз основа на предоставена здравна документи и единствено при нужда да се реализира клиничен обзор или да се назначават спомагателни проучвания и съвещания със експерти. По този метод, в случаите когато здравната документи е изцяло задоволителна за изговаряне на ТЕЛК, ще се понижи директното ангажиране на хората, обвързвано с разход на средства и време, и неявяване от работа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР