Половината от домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата

...
Половината от домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата
Коментари Харесай

Ремонти и разхищения бележат Пловдив 2019

Половината от семейството на Пловдив като Европейска столица на културата е към този момент зад тила ни. Градът и локалната администрация започнаха 2019 година с големи очаквания, обещания и дузина поети задължения, огромна част от които останаха в областта на положителните планове. След шумното и шарено разкриване събитията от програмата на ЕСК последователно минаха под радара на необятната общност.

Тържественото разкриване с Вавилонската кула закупи темперамент на всеобщ скандал поради колосалните разходи от над 2,5 млн. лева, които разсъниха и интереса на прокурорите.

Основната част от събитията и самодейностите остават надалеч от пловдивчани и гостите на града. Дори и забавните акценти от програмата, които имат капацитет да привлекат по-широка публика, не съумяват да реализират сериозен резултат и доближават единствено до обичайна си аудитория, която и по принцип би ги посетила. Най-големите и предстоящи събития за 2019 година си остават тези, които се трансфораха в неделима част от новия имидж на Пловдив и се случват годишно.

Възраждането на арт сцената под тепетата е неоспорим факт. Пловдив ври и кипи от концерти, фестивали и изложения. Творците са развихрили въображението и капацитета си макар изказваните под сурдинка рецензии, че лъвският къс от финансирането отива при чуждоземни актьори и такива, които постоянно са били надалеч от Европейската столица на културата. Нищожни трохи останаха за пловдивските гилдии - артисти, групи, хорове, ансамбли, танцови трупи, писатели, художници, кинаджии и други.

Домакинството открои и хроничния проблем с неналичието на задоволително подиуми. Именно по тази причина голямата част от основните събития на ЕСК са съсредоточени в топлите месеци. Тези спектакли и концерти непредпазливо се организират на издигнатото от античните поданици на Филипопол - Античния спектакъл и Римския стадион. Другите обичани места за фестивали са парковете на Джендема и Лаута, кино „ Орфей “ и Летният спектакъл на Бунарджика.

Домът на културата се оказа с претъпкан потенциал и не може да побере даже постановките на Операта, билетите за които се изкупуват за часове. На помощ се притекоха и двете спортни зали - Колодрума и Сила. В първата феновете видяха зашеметяващите спектакли на Болшой Московский цирк, Филип Киркоров и Кубанския казашки хор, а във втората пя английската легенда Том Джоунс.

Художниците са напът най-сетне да извадят шанс след мъчителните премеждия с ремонтите и градежите на градските галерии. В понеделник се открива модерната изложба Капана на мястото на някогашния Детмаг Снежанка, а в края на месеца и новата Галерия на Дружеството на пловдивските художници.

Не им провървя на гостите и жителите с ремонта на Централния площад, който към този момент година съставлява голяма строителна площадка, невъзможна за прекосяване. Въпреки несполуките на общинската власт и неразумното консумиране на средствата Европейската столица на културата стартира да се обрисува като сполучлива, заслугата за което имат основно пловдивските създатели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР