Половин век след разрушаването на дряновската църква, за да се

...
Половин век след разрушаването на дряновската църква, за да се
Коментари Харесай

Личност на годината 2022: Братята Станимир и Георги, които изведоха докрай строежа на църквата в с. Дрянковец

Половин век след разрушаването на дряновската черква, с цел да се гради Младежки дом, на 26 ноември 2022 година отеква още веднъж църковен звън

Двамата братя Станимир и Георги Георгиеви подвигнаха от руини на остарялото й място църквата " Св. Рождество Богородично " в айтоското село Дрянковец. Затова са с номинация в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината 2022 “, изпратена с стимулирано писмо от локалните поданици и подкрепена от кмета на община Айтос Васил Едрев. Усилията на миряните да имат православен храм стартират в далечната 2012 година, само че се увенчават с триумф едвам през 2022 година

Навремето, по предложение на кмета Васил Едрев, Общинският съвет в Айтос взема решение да подари част от собствен терен на Църковното настоятелство на храм " Св. Димитър " - Айтос. С благословията на Сливенския митрополит Иоаникий градежът стартира на 1 септември 2019 година, когато са налице всички законови и канонични благоприятни условия за реализация на архитектурния проект за нова кръстокуполна черква на мястото на остарялата дряновска черква " Св. Рождество Богородично ". Тя е била разрушена през 60-те години на ХХ в. Тогава концепцията била върху терена да се строи Младежки център. Половин век стърчали побитите железни колони за построяването на Младежкия център върху разрушената черква.

През 2019 година християни и мюсюлмани се сплотяват и стартират градежа на храма, само че измежду общо 205-е поданици на селото малко са заможните. Председателят на църковното настоятелство на храм „ Св. Димитър “ в Айтос, починалият към този момент ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов прави всичко допустимо да събере пари и търси съидейници. Тогава двамата братя Станимир и Георги поемат " щафетата " и трансформират градежа в своя идея. Създават  Инициативен комитет. Местното население и айтозлии с дрянковски корени с готовност се включват в богоугодното начинание. 
 Ето по този начин наподобява през днешния ден храм " Св. Рождество Богородично "
През март 2022 година Георги влиза на чуване в Общинския съвет на Айтос, приказва за историята на градежа и аргументите, заради които към момента не е приключен. Вдига задоволително градска шумотевица и по този начин привлича  съидейници и средства за превозване на електричество, за полагане на гранитогрес, за промяна на ВиК системата, покупка на полилей, направа на медните куполи и монтаж на камбаната, която също е била подаяние от член на Комитета. За да стане от постройката същинска черква обаче има още довършителна работа - по иконостаса и изографисването на стените, да се направи оградата, да се изравни теренът и да се изградят алеите.

Въпреки че са нужни още хиляди левове, храмът, по сходство на дългоизграждания храм " Св.Николай " в Меден рудник,  отвори порти през ноември 2022 година и приема в осветеното си лоно богомолци. Братята удържат на дадената мъжка дума и предават на своето родно село православен храм.

На 26 ноември 2022 година празничният камбанен звън огласи село Дрянковец. С тържествена света литургия, отслужена от Агатополския свещеник Йеротей, в съслужение с отец Павел Гълъбов и енорийския духовник Ромил Георгиев, предстоятел на храм " Св. вмчк Димитрий Солунски " в Айтос, е осветлен новият храм " Св. Рождество Богородично ". 

" Александър и синовете му от години живяха и работеха с посвещение да видят приключена тази богоугодна идея. Предстои още  работа по инфраструктурата и изографисването на църквата, само че братята са съществени мъже, които ще се оправят със идващите провокации. Те не се уплашиха от компликациите и дефицита на средства. Вложиха време, труд и доста персонални спестявания. Станимир и Георги са  образец за младежите и цялата локална общественост ", сподели кметът на Айтос Васил Едрев. 

Най-хубавите детски години на братята са минали в селото и милеят за него, макар че живеят и работят в Бургас. 

Станимир Георгиев е на 31 години,  работи като младши контрольор в бранш „ Специализирани полицейски сили “ към ОДМВР-Бургас. Женен е, с едно дете.

Брат му Георги е на 32 години, занимава се недвижими парцели. Женен е, а през март чака първата си рожба.

Казват, че обичат родното си село и желаят хората, които са там непрекъснато, да са горди с красивата облага, която дружно са построили. 
 Построена е върху оснанки от остарялата дрянковска черква " Св. Рождество Богородично ",
разрушена през 60-те години на ХХ в., с цел да се строи Младежки център  След години очакване жителите на айтоското село сбъдват своята фантазия и имат православен храм,
благодарение на ентусиазма и родолюбието на братята Станимир и Георги  Енорийският духовник Ромил Георгиев и цялото църковно настоятелство от Айтос
присъстват на освещаването на новия храм на 26 ноември 2022 година В фрагмента е Георги
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР