Половин милион души се събраха днес в центъра на полската

...
Половин милион души се събраха днес в центъра на полската
Коментари Харесай

Мащабен протест срещу управляващите в Полша

Половин милион души се събраха през днешния ден в центъра на полската столица Варшава на митинг против ръководещата националистическа консервативна партия " Право и правдивост " (ПиС) по апела на някогашния министър-председател Доналд Туск.

Призивът на Туск, който е водач на демократичната партия " Гражданска платформа ", бе подсилен и от други опозиционни обединения. В митинга се включи и носителят на Нобеловата премия за мир за 1983 година Лех Валенса - съосновател на историческия синдикат " Солидарност " и някогашен президент на страната.

Демонстрацията означи първите отчасти свободни избори в тогава комунистическа Полша. Произведени на 4 юни 1989 година, те са възприети като победа на продемократичното придвижване и " Солидарност " - първия самостоятелен профсъюз в тогавашния руски блок, и поставят завършек на комунистическото ръководство в страната, отбелязва ДПА.

" Тук сме, с цел да може цяла Полша, цяла Европа, целият свят да види какъв брой сме мощни, какъв брой доста от нас са подготвени да се борят за независимост и народна власт, както преди 30 и 40 години ", съобщи Туск пред събралото се голям брой.

Следващите постоянни парламентарни избори в Полша би трябвало да бъдат създадени през октомври или ноември тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР