Половин дузина граждани и шепа активисти на Възраждане“ и Демократична

...
Половин дузина граждани и шепа активисти на Възраждане“ и Демократична
Коментари Харесай

Партиите яхнаха предизборно Тютюневия град

Половин дузина жители и шепа деятели на „ Възраждане “ и „ Демократична България “ бяха единствените, които се отзоваха на поканата на служебния министър на културата Велислав Минеков за спор по отношение на бъдещето на Тютюневия град в Пловдив. За 48 часа министърът направи три рейда до Пловдив, само че от визитите му не произлезе нищо градивно. Велислав Минеков се оказа част от нескопосана политическа акция, събрала един до друг несъвместимите сякаш " Демократична България " и " Възраждане ", яхнали вялата вълна на популизма. 



Минеков на вятъра би път до Пловдив, тъй като се оказа, че няма какво ново да каже по казуса с Тютюневия град, заплетен през годините от подопечния му Национален институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). Служебният министър повтори за следващ път, че в незабавен порядък няколко здания, измежду които трансформиралите се от дълго време в руини хранилища на ул. " Одрин " 8 и страшилището на Сточна гара (бул. " Христо Ботев " 57), са получили статут на самостоятелни архитектурни монументи. С това си деяние специалистите от НИНКН забъркаха нов комплициран проблем в Пловдив - към този момент съборени  сгради да се възвръщат, което е цялостен нонсенс.



Първи в Тютюневия град през вчерашния ден дойдоха русофилите от „ Възраждане “, които се оказаха и най-многобройната група - към десетина души. Малко след тях на терен се появиха евроатлантиците от „ Демократична България “, отпред с претендентите за депутати Йордан Иванов и Веселина Александрова. Край тях се завъртяха четирима жители. Единият постоя минутка,  определи протичащото се като цялостен цирк и си потегли. Арх. Петкана Бакалова този път не пристигна на митинга. 



Представителите на „ Възраждане “ налетяха на служебния министър, който съгласно тях носи отговорността за протичащото се в Тютюневия град. Минеков трансферира топката към НИНКН, като изясни, че в Института щатът е извънредно стеснен, а заплащането - ниско, поради което хиляди преписки се бавят. Минеков за следващ път упрекна Община Пловдив и призна, че работи мъчно с локалната администрация. Той отхвърли да беседва с публицистите с обяснението, че е пристигнал на среща с жителите, а часове по-рано е обяснил всичко по проблема с Тютюневия град на конференция в София. Хората попитаха какво се случва с  рушащата се Концертна зала в Пловдив, която е държавна благосъстоятелност. И по този проблем обаче той се измъкна с оправданието, че за забавянето на ремонта е отговорна Общината. 

Минеков бързо постави завършек на безсмислената седянка и си потегли, а дузината служители на реда, изпратени на място да бдят за публичния ред, си изгубиха времето под дъжда.

Снимки от Валентина Биларева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР