Положително върху развитието на платежните услуги и системи у нас

...
Положително върху развитието на платежните услуги и системи у нас
Коментари Харесай

Всички услуги за плащания в Евросъюза са достъпни и у нас

Положително върху развиването на платежните услуги и системи у нас даде Националният проект за въвеждане на еврото, като работата в тази област продължава със същото движение и през тази година. Според данните от Българска народна банка, през 2022 година е маркиран растеж с към една четвърт в броя на осъществените в страната безналични потребителски заплащания по отношение на 2021 година и растеж с близо една трета в броя на заплащанията с карти, издадени в България.

Това излиза наяве от изявление на Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство “Банково ”, отдадено на развиването на заплащанията, партньорството сред финтех бранша и банките, сигурността на финансовите услуги и отбраната на данните, оповестено на уеб страницата на Българска народна банка. За поредна година има нарастване в главните сегменти на платежните услуги и изключително при услугите, осъществявани по електронен път, което свидетелства за позитивното и динамично развиване на платежния пазар у нас. Всички платежни услуги, налични и развивани в Европейския съюз (ЕС), са налични и развивани и в България при използване на общи механически стандарти и регулации.

Положително върху развиването на платежните услуги и системи у нас даде Националният проект за въвеждане на еврото, като работата в тази област продължава със същото движение и през тази година. В региона на платежните и сетълмент системи всички планове, свързани с присъединение към еврозоната, ще бъдат приключени до края на 2023 година, показва Стоянова.

Тук на първо време би трябвало да се уточни сполучливата миграция на 20 март 2023 година към новата платформа за TARGET услуги, осъществена от Българска народна банка, банковата общественост и операторите на спомагателни системи в страната, извършващи сетълмент в евро дружно с участници от еврозоната и Евросъюза. Новата платформа сплотява на техническо и функционално равнище платежната система за брутен сетълмент в евро T2, системата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities и услугата за обработка на незабавни преводи в евро TIPS. От 2024 година към платформата ще се добави и новата система за ръководство на обезпеченията на Евросистемата. По този метод ще се реализира интеграцията и хармонизацията на финансовите пазари в Европа.

През юли 2023 година се възнамерява да бъде приключена миграцията на бюджетните заплащания към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA) вследствие на активността на образуваната за задачата междуведомствена работна група. Очаква се изцяло облекчение на процеса на банково обслужване на бюджета и оптимизация на централизацията на бюджетните средства, включително посредством прекосяване към обработка на потребителски заплащания без ограничаване в цената през платежната система БИСЕРА6. Промените са ориентирани и към доближаване на условията за обработка и сетълмент на заплащания в левове с тези за осъществяване на SEPA заплащания в евро, за които не се планува предел за обработваните от спомагателни системи заплащания в евро, показва Стоянова.

В резултат на реализацията на плана се планува от юли 2023 година всички кредитни преводи в страната, включително и тези в обществения бранш, да се извършват съгласно условията на SEPA схемите за кредитен превод на Европейския платежен съвет. Този развой стартира през 2021-2022 година, когато бяха въведени незабавни заплащания в левове (изпълнявани в границите на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието) и пакетни потребителски кредитни преводи в левове (изпълнявани с резултат, непосредствен до незабавния – от няколко минути до един час).

Незабавните и пакетни кредитни преводи се извършват въз основата на въведен за пръв път у нас нов модел на сетълмент с авансово обезпечени средства, при който се прави непрестанен сетълмент през целия ден. Към момента близо 90 на 100 от потребителските сметки в България са към този момент достижими за незабавни заплащания в левове. Изпълнението на пакетни кредитни преводи в обществения бранш се възнамерява да стартира през второто полугодие на 2023 година, което ще докара до доста по-бърза обработка и досегаемост на преведените средства, които ще бъдат получавани в рамките от няколко минути до един час.

Нина Стонавоа уточни, че сега Българска народна банка, “БОРИКА ” АД и банковата общественост са в развой на реализация на план, посредством който ще се обезпечи цялостна достижимост за кредитни преводи в евро до над 4800 снабдители на платежни услуги във всички страни от SEPA зоната. Предвижда се той да приключи до края на 2023 година.

Очаква се още съдействието сред Българска народна банка, “БОРИКА ” и банките в страната да даде резултат до края на 2023 година с реализацията на още един значим план –

за присъединение на оперираната от “БОРИКА ” платежна система BISERA7-EUR към TIPS.

Това е услугата на Евросистемата за сетълмент на незабавни преводи в евро. Проектът за присъединение към TIPS е разумно продължение на въвеждането на незабавни заплащания в лв. в сходство със SEPA cхемата за незабавни заплащания, отбелязва подуправителят на Българска народна банка. 

Българската национална банка и депозитарите на скъпи бумаги в страната – Депозитарят на държавни скъпи бумаги в Българска народна банка и “Централен депозитар ” АД, в съдействие с EЦБ, работят в границите на авансово разчетени периоди за присъединение към платформата за сетълмент на скъпи бумаги TARGET2-Securities (T2S), в която все още са включени 19 депозитаря на скъпи бумаги от европейски страни. 

С предстоящото присъединение към T2S, двата български депозитаря ще оферират на своите участници сетълмент на правилото “доставка против заплащане ” на скъпи бумаги и парични средства в евро в централнобанкови пари. За емитентите и вложителите в скъпи бумаги преимуществата са свързани с обезпечаване трансграничeн сетълмент, диверсифициран портфейл от вложения и по-разнообразна инвеститорска база. Присъединяването на българските депозитари към T2S, дружно още с няколко депозитаря на скъпи бумаги от Европейския съюз (ЕС), се чака да стане доникъде на септември 2023 година. Тестовете на българските депозитари с T2S платформата към този момент започнаха, а проби с участниците в тях са планувани за второто тримесечие на тази година, прецизира Стоянова.

В момента в Българска народна банка се построява нова интегрирана осведомителна система, която ще разреши през единна входна точка, посредством една платформа, да се събира цялата информация за заемите и кредитния риск. В новата платформа ще бъде интегриран и Централният кредитен указател. Платформата ще може да се употребява за потребностите освен на статистиката, само че и на банковия контрол, за активността по преструктуриране на кредитни институции и икономическия разбор.

Документите ще се показват в една система по единни стандарти за страната и Европейски Съюз, което ще увеличи качеството и консистентността на събираната информация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР