Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции

...
Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции
Коментари Харесай

“Алфа Рисърч”: Президентът Радев е политикът с най-висок рейтинг в държавата

Положителна равносметка за доверието към премиера Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, демонстрира регулярното тримесечно изследване на Алфа Рисърч, извършено в интервала 17 – 25 юни 2018г., посредством директно стандартизирано изявление лице-в-лице, измежду извадка от 1017 души.
 1-4  2-4  3-2  5-3  6-1  7
Електоралните настройки за възможен парламентарен избор се резервират без основни промени. ГЕРБ реализира растеж от 1.5% по отношение на март и остава първа политическа мощ (24.5%), следвана от Българска социалистическа партия (20.1%). Обединените патриоти означават лек спад (до 5.0%) и съвсем се изравняват с Движение за права и свободи (4.9%). С 2.2% поддръжка Воля е под 4%-та преграда. Със същата начална поддръжка от 2.2% започва новосъздаденото обединяване Демократична България. Делът на нежелаещите да гласоподават нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа мощ.

Президентът продължава да е политикът с най-голям рейтинг в страната (54%), само че спрямо март губи 5 процентни пункта. Отливът на поддръжка не се отразява на отрицателните отзиви, които се резервират към 10 на 100, само че се усилва делът на колебаещите се в преценката за неговата активност.

Сред партийните водачи Бойко Борисов резервира най-високо доверие (37.2%, растеж от 1.6%), следван от Красимир Каракачанов (25.2%) и Корнелия Нинова (23.3%). Както най-рейтинговият министър на Обединени патриоти, обаче, по този начин и водачът на Българска социалистическа партия, губят известност спрямо месец март. Традиционно ниският рейтинг на В.Сидеров спада с още 2%. Единственият от националистите, който бележи растеж – и като министър, и като партиен водач – е Валери Симеонов (16.4% – растеж от 5 на сто).

Правителството резервира последователите си на практика без смяна (20% одобрение). Успешният завършек на Европредседателството понижава критиците му с 2 на 100, само че публичният отзив след бягствата на пандизчии и убийството на един от тях, злополуката с военния хеликоптер и митингите на майки на деца с увреждания, му костват и 1% спад на последователи, показват от “Алфа Рисърч”.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-голям рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който поради растежа на отрицателните отзиви след трагичния случай край Пловдив, минава на пета позиция. Подкрепата от майките на деца с увреждания за Бисер Петков води до леко възстановяване на неговите позиции. Другата забележителна смяна през юни е с отрицателен знак. Сериозен спад е налице при вътрешния министър Валентин Радев, макар че изследването е провеждано на терен преди вота на съмнение.

Няма смяна в отношението към главните държавни институции. Имайки поради дългогодишния стабилно невисок рейтинг на Народното събрание, си коства да се означи първият слаб растеж в утвърждението му от началото на мандата, както и нарасналото утвърждение за Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева (което доближава 24%). Главен прокурор, съд и полиция остават с сериозно ниски равнища на доверие.

Европейската вероятност за Западните Балкани и срещата на върха в София са измежду най-високо оценените събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са уверени, че районът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, в случай че Европейски Съюз има решаващо въздействие в него. Като резултат, второ следващо тримесечие утвърждението за Европейски Съюз не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%).

43% от българите са уверени, че Румен Радев е бил сполучлив и е постигнал положителни резултати от визитата си в Русия, до момента в който за Борисов по този начин считат едвам 26%.

Темата „ Белене “ продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа наложително би трябвало да бъде издигната, само че за болшинството икономическият фактор е решителен – съгласно 59% планът си коства да се осъществя единствено, в случай че е стопански преференциален. Аналогична е обстановката и във връзка с възможни опасности, свързани със градежа на централата. 30% нямат терзания, само че 69% изричат едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от повреди и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%).

Изследването демонстрира, че макар растежът на приходите, плануваната лятна икономическа интензивност съвсем не се разграничава от миналогодишната. С 1.4% нараства делът на възнамеряващите да почиват в България, за сметка на съвсем аналогичния спад на планиращите отмора в чужбина. Общо 3.4% или към 200 000 семейства имат намерение да отдъхват и на двете места – и в страната, и отвън нея. Плановете за по-малки (13.2%), или по-големи поправки (4.4%) също остават в границите на миналогодишните, потвърждавайки сдържаността в персоналните капиталови проекти.

По отношение на целите, усещане прави растежът от 9.2% на 13.2% на хората, които чакат срещи с близки, деца, внуци, живеещи отвън България. Този растеж е извънредно индикативен за забележителните демографски промени в обществото – всяко осмо българско домакинство е наранено от миграцията. Позитивно е повишаването в каузи на хората, които имат намерение да спортуват интензивно (от 4.4% на 6.2%), което е в синхрон с общата наклонност за по-активен и здравословен метод на живот през последните години, изключително измежду по-младото потомство.

За втора поредна година най-нисък, само че въпреки всичко с най-малък растеж (1.8%) остава делът на хората, които възнамеряват присъединяване в курсове за повишение на обучение или подготовка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР