Положението ни в момента е като на война. Така че

...
Положението ни в момента е като на война. Така че
Коментари Харесай

Катя Сунгарска: Като на война сме


Положението ни сега е като на война. Така че всяка помощ и всяко активизиране на запаси ще е потребно. Така представителят на Спешна помощ в София Катя Сунгарска разяснява пред БиТиВи концепцията на здравния министър коли на Министерство на вътрешните работи с подготвени за доболнична помощ екипи да оказват помощ на колите за спешна помощ в столицата. Тя още веднъж повтори големия проблем с неналичието на запаси и фрагменти в системата на Спешната помощ. Колите закъсняват за адреси с по 6-7 часа. А когато посетят коронавирус болен, по-късно се постанова стерилизация, която лишава близо един час. В същото време има доста повиквания, при които се оповестяват несъществуващи признаци. Това лишава от времето за посещаване на в действителност незабавните пациенти, акцентира Сунгарска. И даде образец, че всички оповестяват за висока температура, настинка, посиняване и зной. Но има визити, при които пациентът се оказва с ниска температури и лека кашлица. Което не постанова незабавна хоспитализация.

Омагьосаният кръг се върти прекомерно бързо. Нашите коли за спешна помощ закъсняват, тъй като през това време са на други адреси, изясни тя.

По думите ѝ, с цел да се изпълнят единствено Covid адресите, един екип за един час би трябвало да отиде на четири или пет адреса. А след всеки подобен адрес екипът се прибира, с цел да се обеззарази дружно с колата за спешна помощ.

Когато се вземе пациент в тежко положение, се взима и второ мнение от координационния център, където има още един експерт, който да прегледа болния. Има и чиновници на РЗИ, които имат непрекъсната връзка къде какъв брой кревати има. Но тези кревати, които ги има, са едно-две и до момента в който колата за спешна помощ стигне до " Пирогов ", да вземем за пример, леглото към този момент е заето, изясни Сунгарска във връзка с казуса с неналичието на свободни кревати и обикалянето по лечебни заведения.

Идеята бусове на полицията, таксиметрови коли и частни коли за спешна помощ да оказват помощ на Спешна помощ, тя разяснява по този начин: " Ние сме във война, тъй че ми звучи да впрегнем всички запаси, с цел да се оправим с тази пандемия. Нашият запас не стига от много години и това е известно ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР