Полк. доц. д-р Петър Маринов – ръководител на магистърска програма

...
Полк. доц. д-р Петър Маринов – ръководител на магистърска програма
Коментари Харесай

Полк. Петър Маринов: Терористичният акт има ясно изразена политическа мотивация или кауза

Полк. доцент доктор Петър Маринов – началник на магистърска стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма " във Военна академия " Г.С.Раковски " във вечерния блок " Добър ден, България " на Радио " Фокус " . Той е доцент в Катедра " Сухопътни войски “ във Факултет " Командно-щабен " на Военна академия " Г.С.Раковски " и началник на магистърска стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма ". 

Започваме с най-актуалната тематика, няма по какъв начин. В събота се събудихме и внезапно малките екрани, организации гръмнаха с това, че има хакерска атака против уеб страницата на президентството, уеб сайтове на институции, банки, министерства, медии. Какво беше това, и защото споделих, че има някой, който схваща от тероризъм, вие разбирате и преподавате – що е това – хакерска атака или кибертероризъм?

Първо, желая да уточня, че не съм единственият експерт по тероризъм. Има доста качествени откриватели, качествени специалисти в България. Наистина осъмнахме с такава офанзива, побързаха някои сътрудници да го дефинират като тероризъм. Но тук би трябвало да подчертая, че би трябвало да сме доста деликатен, когато обещано събитие го дефинираме като тероризъм. Съвременният тероризъм си има лични черти, за които има единогласие към този момент, в това число и в интернационален проект от страна на водещи специалисти. И тук държа да подчертая, че с цел да определим едно събитие като тероризъм, то първо би трябвало да има ясно изразена политическа мотивация или идея. На последващо място би трябвало да има гласност, заявена, промотирана в това число, би трябвало да има безсистемност в насилието или опасност за такова. И в това време би трябвало да имаме и една безпричинна изявена свирепост. Когато се упражнява това принуждение, е ориентирано към задачата да има оптимален резултат, оптимален отзив в общественото пространство. И в това време това да докара до необятен обществен отзив, оказване на въздействие върху обществото, за реализиране на задачите на терористичните организации. В този смисъл аз не бих определил тази офанзива и не мога да дефинира към момента като терористичен акт. Разбира се, може да се сметне, че това е някакъв тип предизвестие във връзка с това какво са способни хакерските групи, във връзка с това е ли и какъв брой е уязвима нашата система. Но бих бил по-консервативен и по-умерен във връзка с избрания.

Казаха, че тук отбраните са проработили и няма никакви съществени проблеми.

Да, несъмнено. Категорично желая да подчертая, че не съм експерт по киберсигурност. Самият факт, по метода, по който е реагирала системата в техническо отношение демонстрира, че най-малко в този аспект е нужното равнище.

Добре, само че прави усещане, че това се случва в събота заран в ранните часове. Може ли да се означи, че това е просто предизвестие? Например сряда на 19-ти се открива Народното събрание.

Да, както загатнах надали е терористичен акт, само че може да се сметне за предизвестие или като тест на системата – е ли уязвима или не е. Защото в един в действителност важен подобен ден, ето в този момент вие ми подсказвате, че това е откриването сесията на Народното събрание – по какъв начин би понесла системата такова нещо и по какъв начин би реагирала. Да, склонен съм в действителност, може да е предизвестие.

Министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден сподели, че хакерските атаки и обвиняванията, заместването името на България в офанзивата на Кримския мост на Керченския проход са взаимно свързани.

Възможно е, без претенциите да имам чак подобен висок стратегически взор. Разбира се, министърът беше преди малко се върнал от срещата на върха на НАТО. Но отново желая да подчертая, в това число във връзка с офанзивата на Керченския мост, че с цел да несъмнено едно действие или някакво събитие като терористичен акт, би трябвало да дава отговор на избрани характерности. Тук виждаме, че има детайли на бойкот, има измама, би трябвало да отчитаме, че има две страни, които водят противоборство сега. Това са естествени доколкото може да бъде нещо обикновено във войната, само че това са способи, тактики за уязвяване на противниковата страна. И това си е напълно разумно в един спор, какъвто е в Украйна. Така че да, съветската страна побърза да го дефинира като терористичен акт. Самата политическа характерност, съществуването на политическа мотивация допуска и политически взор върху събитията. И това е една от аргументите да няма единно определение в света във връзка с това що е тероризъм. Нормално е, най-малко в моите очи, съветската страна незабавно да побърза да го дефинира като терористичен акт, защото давайки такава подготовка, непосредствено от тактически способ действието минава в областта на престъпната престъпност, за която може да има и съответните искания.

А и е комфортно, да намериш мотив от терористичен акт да отговориш.

Разбира се. Но това не е единственият образец в международен проект на действия, които от една страна се дефинират като терористичен акт, другата позиция обаче е друга. Така че би трябвало да сме по-внимателни в определенията. Факт е, че в последните години това е доста комфортна подготовка, когато искаш по някакъв метод да квалифицираш дейностите на своя конкурент.

Сега обаче ще ви изтъквам буквално от прессъобщение на Министерски съвет: " Правителството на Република България няма да разреши по никакъв метод името на страната ни да бъде свързвано с каквото и съпричастност към терористична активност “, приключва то във връзка детонацията на Кримския мост и това, че българското име беше забъркано.

Категорично. Това е доста вярна позиция, без да имам претенцията да давам оценка на активността на държавното управление, само че най-малко от моя позиция като специалист. Съпричастността към терористично деяние е едно, а поддръжката на едната или другата страна в един подобен боен спор, какъвто е в Украйна, е напълно друго. И както подчертах и във връзка с интернационалното право, и във връзка с други съпътстващи правила, квалифакацията е напълно друга. Страна, която поддържа тероризъм, местен или интернационален, е едно, а позицията на България и на подтекста на решенията на НАТО, на Европейския съюз като пълновръстен член, е нещо напълно друго.

Категорично би трябвало по всевъзможен метод да бъде недвусмислено направено разграничаване във връзка с такива избрания. Друг е въпросът до каква степен това, че обещано транспортно средство въобще е минало през някаква територия прави страната съпричастна. Но това е друга тематика. Географски, да, имайки поради къде се намира и България – ние сме на кръстопът, през нас минават доста транспортни средства.

За хубаво, за неприятно сме на едно неповторимо географско място геополитически, допустимо ли е да станем плацдарм тук за военни дейности? Наричаха я война, интервенция, спор и всичко останало. Вчера представителят на президента Путин Песков даже към този момент си разреши да каже в прав тест, че интервенцията продължава и малко се е позабавила поради помощта на Запада и безусловно си сподели, че и НАТО към този момент е вътре.

За страдание, при по този начин създалата се обстановка, с цел да има смяна, би трябвало съгласно мен някоя от страните да признае своето проваляне по един или различен метод. Това най-малко от моя позиция сега не е близка вероятност. От една страна виждаме, че Русия не е подготвена да признае неточност, да признае проваляне, от друга – поддръжката, която се оказва от страна на НАТО, Европейския съюз на Украйна, дава и претекст и самочувствие Украйна да не желае да признае проваляне. Така че съгласно мен, тази рецесия ще премине в едно дълготрайно положение, не толкоз интензивно. Дано да спрат военните дейности, само че аз не виждам неотдавнашен, имайки поради месец или два, решение на спора, надали.

Виждаме изявленията – Зеленски със самочувствие си желае 55 милиарда от Международния валутен фонд (МВФ), Путин да не приказваме равнището му на изказ и така нататък, какъв брой е изострен в този миг, какъв брой му е корав тонът. Евентуална промяна на някои от водачите по един или различен метод?

Това е вероятен сюжет, фактор, който би оказал въздействие. Специално във връзка с Русия дори бих споделил, че президентът Путин сега играе ролята по-скоро дори на успокоител, като се има поради твърдата позиция на военното управление в страната. Но в действителност вътрешно политически проблем в някоя от страните в спора биха имали каталитично деяние.

Към една друга тематика – мигрантския напън, радикализацията. Ето, доскоро сътрудника прочете в новините: камион със, забележете, със 75 незаконни на Автомагистрала " Тракия “ в платното в посока София задържаха чиновници на " Пътна полиция “ Пазарджик. 75 индивида оставени на пътя. Спирал ли е натискът?

Не, не е спирал. Тук има два аспекта. Първият аспект е това, че в действителност даже и климатичните условия въздействат върху интензивността на мигрантския поток. А от различен страна фактор в е и интензивността на рецесията в региона, който създава този напор от хора. Тук приказваме както за бежанците от Украйна, по този начин и за тази мигрантска вълна, която идва по южната ни граница. В този смисъл е обикновено да има интервали, в които този идентитет се усилва и понижава. Сега, въпреки това, във връзка с общественото показване на тази обстановка, тук към този момент не съм експерт, би трябвало вие да кажете... 

И на мен ми прави усещане, че от един месец има всеки ден мигранти, тематиката ту потъва, ту изплува.

Но мигрантският напън и поток, който идва от юг особено, той не е спирал още от 2013-2014 година, от набирането на скорост по този начин да кажем на " Ислямска страна “. Покрай тази мигрантска война, около анонсите, които бяха направени, в това число от тогавашния канцлер Меркел…

Която си ги предложения. Добре, вие не желаете да кажете, аз ще го кажа – предложения ги.

Опитвам се да бъда политкоректен.

Оттогава в това число към тази вълна се прибавиха и постоянно стопански мигранти от Пакистан, от Афганистан, от Африка в това число. Трябва да кажем, че ние не сме гранична страна, първа територия за разлика от Турция, за разлика от Гърция, за разлика от Италия. Ние сме на пътя на единия от маршрутите единствено, популярност Богу, той не е най-централният. В този ред на мисли променливата активност на мигрантската вълна е напълно естествена.

Да, единствено че едно време споделяха, че са единствено сирийци, в този момент чуваме, че са от Мароко, " те споделиха, че са от Иран, Афганистан “.

Да, първо желая да подчертая, че не трябва една народност да бъде превръщана в нарицание, във връзка с сирийците, с целия ми почит към сирийския народ. Сега, тук има отново няколко аспекта. Единият е в интервалите, в които в действителност отчетливо първо се вижда, че главният състав, който доминира в тези групи, са млади мъже, най-вече сред 20 и 30 и няколко години. Едната от аргументите е самата народопсихология от регионите, от които потеглят – там се изпращат най-младите, най-читавите, които да играят ролята на авангард, който да отиде новата земя, обетованата, в тази ситуация Германия, в случай че би трябвало да бъдем по-конкретни. И те да станат основа, да основат условия да привлекат фамилиите си. Но има и втори аспект, изключително след 2016-2017 година, когато " Ислямска страна “ почна да търпи провали, по-късно бяха основани лагери, в които бяха арестувани бойци на " Ислямска страна “, които в резултат на някои военни интервенции, в това число от Турция, останаха без защита. И след 2017, след 2018 година много съществени подозрения имаше във връзка с това, че част от тези млади мъже са точно някогашни бойци. Да, несъмнено те се смесват с тълпата. Придобили европейски тип – подстригани, сресани, обръснати, със заменени към този момент облекла, не с тези емблематични джихадистки други, които демонстрираха. Вече се вляха в мигрантската вълна и сега са някъде в Европа. А една немалка част от тях са и жители на Европа, да не го забравяме. Които се включиха в отрядите на " Ислямска страна “ по този начин от време на време, къде с финансова мотивация, къде религиозна, къде друга. Това също би трябвало да се има поради. И аз имам вяра, че нашите виновни служби, които се грижат за това да вършат нужните следствия, инспекции на мигрантите, откакто бъдат арестувани, го имат поради.

Добре, само че аз съм чувала от човек, който приказва прелестен арабски, още преди години: " Аз не мога да схвана, откакто приказвам арабски, познавам два-три диалекта “. Имаме прелестни преводачи в България, които още на границата могат да схванат несмущаемо дори кой от кой район на избрана страна е.

Това се случва, службите го вършат. Аз мога да дам образец най-малко с хора, които познавам. Примерно господин Мажд Алгафари – един доста добър образец за това. Това се случва, популярност богу.

Да, има си механизми, в които се разпознава. Сега, в случай че би трябвало да бъдем по-детайлни, в самото оправдание, в което мигрантът показва в съответните служби, също има задоволително механизми и начини да се откри правилно ли е или не е, тъй като доста огромна част от тях заявяват, че нямат документи и би трябвало. И би трябвало в резултат на такива начини да се изследва истинността на техните заявления. 

Да разясняваме и другата тематика за мигрантите, които се употребяват и за класическия трафик на хора, а в допълнение и за транспортни носители, опиати, оръжия.

Това е доста деликатна тематика, защото първо тези мигрантски коридори станаха много утъпкани пътеки във времето. Споменахме, че мигрантската вълна в тоя тип, в който я познаваме, стартира още от 2013-2014 година, та до момента. Нормално е нещастието – извинявайте за думата, само че нищо обикновено няма по принцип в това да експлоатиращ човешкото злощастие. Но е разумно проведената престъпност, която се занимава с трафик на хора, на оръжие, на опиати, да употребява и този прийом за превоз, най-общо казано. Има доста хора в тези мигрантски групи, които не могат да си разрешат " билетите “ за присъединяване в подобен трансфер, надлежно от тях тогава последваща опция е те да дават услуга вместо пари. А услугата е да вземат нещо, да го пренесат през границата, да го оставят на друго място. Сега тук напълно леко желая единствено да загатна – още една много страшна част в мигрантския проблем е статутът и въобще обстановката, която се случва с непридружените малолетни. Има задоволително сведения, че доста огромна част от децата, които са със статут на непридружени, т.е. нямат родители и за тях заявява някой от групата, че ги съпровожда, за жалост, има сведения, че доста постоянно стават обект и на търговия с хора, обект на полови похищения, обект в това число и на търговия с органи, за жалост. Това е доста сложна и доста страшна част.

Помните ли онази Нова година, коледните празници в Германия, когато чухме за над 1000 девойки и полово посягане над тях на площадите по време на празниците .

Това не е единствено форма на обичаи.

Колко би трябвало да ни тормози и нас, и европейците? И това, което казахте, че и бойците си се прибрали тук и са някъде по европейските столици.

Това не е единствено проблем на цивилизационен конфликт. Уверявам ви, че в никоя арабска страна – най-малко доколкото на мен ми е известно, няма процедура да се щипят или въобще да се правят някакви похищения върху девойки обществено. Според мен това е по-скоро форма на декларация от страна на мигрантите във връзка с просвета, във връзка с традиции, във връзка с цивилизация, проява на предимство, форма на наказване, в случай че желаете, за това по какъв начин наподобяват девойките, с какъв генезис са. Това е по-скоро проблем и съответен на обстановката, несъмнено, и на правоохранителните органи, само че е стратегически също. Тази поръчка би трябвало да се регистрира от страната хазаин. Опитвам се да бъда по-умерен в оценките, само че това не трябва да остава без внимание, тъй като това е поръчка, това е декларация.

Т.е. каква би трябвало да бъде реакцията, хайде по този начин да го кажем, и на страната-домакин, и на службите?

Реакцията при такива обстановки не може да бъде моментна единствено и само. Тук приказваме за определяне на трайни политики във връзка с разпоредбите, които би трябвало да се съблюдават. Трябва да сме извънредно деликатни във връзка с нашето предпочитание да сме толерантни. Трябва да сме деликатни в това число във връзка с това потребностите, потребностите, обичаите в случай че желаете, правата на цивилизационен избор на малцинството да не стартират да преобладават над болшинството. И тогава има заплаха да се обърне дискриминирането в друга посока.

То към този момент май се случи в Съединени американски щати.

Не мога да давам такива квалификации, само че в действителност това е доста дълга тематика и може би би трябвало да си приказваме настрана един ден.

С наслада, поканен сте.

Но в действителност това е въпрос и на политики, освен в страните, за които приказваме, в това число и в България. Онзи ден откриха в София като хранилище, го бяха нарекли за мигранти, 45 индивида. 

Да, София е един от разпределителните пунктове, междинни, за отмора. Не единственият.

Какво се случва и ние не знаем? Трябва ли да сме спокойни? Колко е мощно сега противодействието на радикализацията и тероризма?

Това е доста общ въпрос – какъв брой е мощно противодействието на радикализацията и тероризма? Не бива да се хвърлят такива фойерверки. Службите си правят работата, и то качествено. Самият факт, че има такива разкрития, съгласно мен не е обикновено да си представяш, че за една вечер могат всички мигранти да бъдат прибрани, още повече, че те си имат нормативни права съгласно правилници, разпореждания, които им дават право да се придвижват свободно, изключително тези, които имат съответния към този момент даден статут. Това е първата част на въпроса. Втората част на въпроса е във връзка с радикализацията, във връзка с основаването на условия въобще да не се сбъдва тероризмът на наша територия. Дали се прави всичко належащо, това е към този момент друга тематика. Има доста какво да се желае. Част от стъпките, част от тази идея. За мен е идея и за екипа, с който работя – извънредно положителни специалисти, доста отдадени. Възпрепятстването въобще на условия да се сбъдва това събитие, радикализацията. Тук към този момент приказваме за държавни политики във връзка с образованието, във връзка с малцинствата, на това да се работи в посока да не се основават условия да се изолират и капсулират избрани общности. За страдание, това го виждаме в последните години.

Всъщност вие сте началник на магистърска стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма “ във Военна академия.

Наистина магистърската стратегия е основана с концепция да се запълни тази потребност от експерти, съответно, с ясна визия, теоретична и практическа подготовка във връзка с тероризъм, във връзка с радикализация, противопоставяне на тези феномени. И сега тази година образование стартира в шестия випуск, извънредно съм задоволен, че през годините ползата към тази компетентност нараства. Това е отзив и за нашата работа. И в това време експерти, сътрудници, които приключват специалността, започнаха в последните години да намират добра реализация. Службите, потребителите на фрагменти от системата за сигурност започнаха да ни припознават като източник на такива фрагменти, качествени, което единствено може да ме радва, единствено може да ме радва. И популярност богу, в болшинството, да не кажа всички обучаеми, които са се обучавали и сега се образоват, в действителност са с ясната визия какво желаят, с ясната визия по какъв начин биха желали да се осъществят, което улеснява нашата работа. И те са доста отдадени, доста леко се работи с образователните групи. В същото време ние пък като преподаватели, като научен състав се стараем пък да поддържаме нашата новост с проучвания, с непрестанно надграждане на нашата лична подготовка посредством съдействие, в това число с много интернационалните изявени, интернационалните организации.

Вие се върнахте безусловно преди два дни от Брюксел, където бяхте и на среща на Независима научна група за оценка на НАТО.

Това е експертна група към НАТО, която има отговорност да прави оценка плановете, свързани с развиване на научна и развойна активност, финансирани от НАТО, освен като допустимост, само че и по-късно като осъществяване. И номинирането и най-много класирането на представител мисля, за което желая да благодаря и на Академията, че излъчи моята номинация, популярност богу, успяхме да се преборим с конкуренцията за избора ми за член, само че това не е единствено моят принос. Това е принос и на екипа, с който работя, принос е в това число и на студентите, с които работя, тъй като без тях нас няма да ни има.

Сърдечно благодаря за поканата.

Петя КУЗЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР