Полицията в Лондон съобщи, че стотици камери за разчитане на

...
Полицията в Лондон съобщи, че стотици камери за разчитане на
Коментари Харесай

Протести в Лондон заради мярката да се таксуват шофьорите на стари коли

Полицията в Лондон заяви, че стотици камери за разчитане на регистрационни номера са били развалени, изключени или откраднати от съперниците на таксата за чист въздух , предава " Асошиейтед прес ". Тази такса е планувана за по-старите транспортни средства и влиза в действие във Англия през днешния ден.

Вандалите по лондонската " Зона с ултра ниски излъчвания " (ULEZ) назовават себе си " бегачи по остриета " (Blade Runners). Кметът на Лондон споделя, че таксата за остарели транспортни средства е мярка, която ще понижи замърсяването на въздуха. Според критиците обаче това е присвояване на пари, което единствено ще накаже жителите на предградията, които работят в Лондон и се нуждаят от транспортните си средства с цел да вървят на работа.

" Камерите ще продължат да падат ", предвижда Ник Арлет, който провежда митинги против таксата за чист въздух. Той твърди, че нито утвърждава, нито осъжда саботажа. Според него обаче " хората са ядосани ".

Действията във Англия за понижаване на замърсяването на въздуха и потреблението на коли доведоха до политическо разделяне. След като държавно управление нападна налога върху транспортните средства в Лондон, се стигна до обвинявания, че се е отказало от зелената политика.
 Европейска комисия изисква незабавни ограничения за по-чист въздух от страните членки
Европейска комисия изисква незабавни ограничения за по-чист въздух от страните членки

Не може да отлагаме повече съгласно еврокомисаря по околна среда

Мярката постанова дневна такса от 12,50 паунда (около 28 лева) за множеството коли и микробуси с мотори с вътрешно горене , създадени преди 2006 година и за дизелови транспортни средства създадени преди 2015 година Мярката е въведеня в центъра на Лондон през 2019 година През 2021 година тя беше призната и за вътрешните покрайнини на града. От през днешния ден обаче обгръща цялостен Лондон, в това число външни покрайнини, където живеят повече от половината от 9-милионното население на града.

Според кмета на града Садик Хан разширението значи, че " 5 милиона повече лондончани ще могат да дишат по-чист въздух ".

Но това провокира мощна опозиция от страна на някои поданици на предградията, които считат, че мярката просто санкционира работещите хора на фона на свиването на разноските за живот заради 11-процентовата инфлацията в края на предходната година. Външният Лондон има по-високи равнища на владение на коли и по-малко публичен превоз от центъра на града.

" Това ще направи бедните хора още по-бедни ", сподели Анна Остин. Тя твърди, че разчита на 15-годишният си автомобил, който е на дизел, с цел да върви на работа и да води децата си на учебно заведение.
 Водачите на остарели коли заплащат такса за влизане в центъра на Лондон
Водачите на остарели коли заплащат такса за влизане в центъра на Лондон

Таксата " Зона с ултраниски излъчвания " визира коли на бензин...

Въпреки благосклонностите на министър-председателят на страната Риши Сунак, неговият кабинет остава решен да забрани продажбата на нови коли с бензин и дизел до 2030 година , както и да реализира нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

Кметът Хан реши да не отсрочва мярката, обаче разшири стратегия за скрап, която предлага на жителите на Лондон до 2000 паунда за подмяна на остарели транспортни средства.

През това време въздухът в Лондон става по-чист. Според изследване от 2021 година на Imperial College London мярката е имала относително дребен резултат върху замърсяването на въздуха през първите 12 седмици от взимането ѝ.

Обаче друго проучване, оповестено от кметството през февруари, откри, че излъчванията на нездравословни азотни оксиди са с 26% по-ниски в региона на ULEZ в сравнение с биха били без него, а излъчванията на прахови частици са с 19% по-ниски.

" Знаем, че зоните с ниски излъчвания работят ", сподели Саймън Биркет, шеф на акцията Clean Air в Лондон.

Противниците на ULEZ включват профсъюзи и елементарни лондончани, само че поддръжниците на проекта споделят, че някои от митингите са провокирани от екстремисти. Хан сподели пред радиостанция LBC предходната седмица, че опозицията е била " въоръжена " от " хора, които имат вяра в теории на конспирацията ". На неотдавнашна проява протестиращите скандираха " Махнете Хан вън ".
 През зимата софиянци дишат Лондонски смог, а през лятото - Лосанджелски
През зимата софиянци дишат Лондонски смог, а през лятото - Лосанджелски

Въпреки това София дишала относително чист въздух

Няколко протестиращи показаха Хан като марионетка на по-големи сили, в това число Световния стопански конгрес и Организация на обединените нации.

Други европейски градове имат разнообразни резултати с проекти за справяне със замърсяването на въздуха . Мадрид има сходна зона с ниски излъчвания като Лондон, a Париж неотдавна отсрочи сходна мярка за 2025 година

Поддръжниците на лондонския проект се надяват съпротивата да избледнее с времето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР