Полицията в Хонконг разпръсна протестиращите срещу закона за екстрадицията със

...
Полицията в Хонконг разпръсна протестиращите срещу закона за екстрадицията със
Коментари Харесай

Протестиращи в Хонконг взломиха парламента, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ

Полицията в Хонконг разпръсна протестиращите против закона за екстрадицията със сълзотворен газ, откакто огромна група от тях нахлу в постройката на законодателното заседание, съобщи South China Morning Post.

Няколко часа по-рано в хода на всеобщата проява срещу приемането на закона, което се прави в навечерието на 22-годишнината от прехода на специфичния регион Хонконг от английска пълномощия към китайската, няколко стотин протестиращи окупираха Народното събрание. Един от знаците на протестната акция бяха чадърите.

При нахлуването си вътре в постройката те смъкнаха портретите на локалните представители на властта, окачиха английския колониален байрак на Хонконг в президиума на Народното събрание и нарисуваха графити по стените. Един от графитите гласи „ Хонконг не е Китай “.

Министърът на външните работи на Англия Джереми Хънт изрази своята поддръжка за участниците в митинга и уточни, че стотиците хиляди, излезли през днешния ден по улиците на града, имат право на кротичък митинг в границите на закона.

Протестите не престават към този момент няколко седмици. Повод за тях е законът за екстрадициите, който, в случай че се одобри, ще разреши търсени нарушители да бъдат излъчени на континентален Китай. Според протестиращите поправката на закона ще ограничи независимостта на Хонконг. Заради всеобщите митинги държавното управление взе решение да отсрочи разглеждането на противоречивия закон.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР