Полицията в Еквадор в неделя арестува 68 души, които се

...
Полицията в Еквадор в неделя арестува 68 души, които се
Коментари Харесай

Еквадор арестува 68 души за нападение срещу болница

Полицията в Еквадор в неделя арестува 68 души, които се пробваха да завладяват болница в югозападната част на страната - в разгара на войната сред наркобанди и силите за сигурност, оповестява Агенция Франс Прес. Иззети са огнестрелни оръжия и опиати.

" Неутрализирахме хипотетични терористи, които се опитваха да завладяват болница в Ягуачи, Гуаяс ", разгласи полицията в X, някогашния Twitter.

Смята се, че арестуваните са се опитвали да спасят собствен сътрудник, който е бил признат в болничното заведение с пострадвания часове по-рано.

Полицията сподели, че също по този начин е била осъществена интервенция в рехабилитационен център, в който се обитава команден център на тайфа и обществен дом, и където се крият няколко хипотетични членове на бандата. Еквадорските управляващи неотдавна затвориха стотици такива центрове, всъщност ръководени от банди незаконни лечебни заведения, които съгласно публични лица нямат подобаващи уреди за грижи за пациентите.

Припомняме, че полицията извърши арести в четвъртък за убийството на еквадорския прокурор Сезар Суарес, проверяващ нападението в телевизионно студио по-рано през януари. 

Прокурорът беше убит предходния ден в колата си по улиците на пристанищния град Гуаякил, център на нарковойна сред държавното управление и могъщи незаконни групи.

Иззети бяха огнестрелно оръжие и коли.

От началото на годината наркокартелите водят кървава акция от отвличания и офанзиви в отговор на държавните репресии против проведената престъпност.

Това накара президента Даниел Нобоа да разгласи, че страната в положение на война.

Последният изблик на принуждение беше провокиран от разкриването на бягство от затвор на един от най-могъщите наркобосове в страната Хосе Адолфо Масиас, прочут с псевдонима " Фито ".

В отговор Нобоа наложи изключително състояние и вечерен час, само че бандите отвърнаха на удара, заплашвайки да екзекутират цивилни и силите за сигурност и да вземат за заложници десетки служители на реда и затворнически чиновници, откакто бяха освободени.

Атаката, забелязана онлайн от мнозина, провокира смут у обществото в Еквадор, като хората напуснаха работа рано, с цел да потърсят заслон вкъщи.

Това не беше първият път, когато бандите се насочват към прокурор.

През юни предходната година Леонардо Паласиос беше покосен в град Дуран, покрай Гуаякил, а през 2022 година двама прокурори и арбитър бяха убити в други елементи на страната.

Кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио, който е срещу корупцията и картела, беше погубен след предизборна тирада единствено седмици преди изборите предходната година, извоювани от Нобоа.

В страната с население от към 17 милиона души има към 20 незаконни групировки, чиито членове се считат за над 20 000 души.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР