Полицията не е използвала гумени куршуми и палки при сбиването

...
Полицията не е използвала гумени куршуми и палки при сбиването
Коментари Харесай

Грешка е, че полицията не стреляла с гумени куршуми по ромите в Ботевград, обяви зам.-министър

Полицията не е употребила гумени патрони и палки при сбиването на униформени с поданици на ромската махала в Ботевград и това се регистрира от Министерство на вътрешните работи като неточност. Това излиза наяве от думите на зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов , който разяснява пред bTV случая от събота против неделя през нощта. 
 Съпругата на Томислав Дончев с нов статус за ромите във фейсбук  7 в ареста след конфликта сред роми и служители на реда в Ботевград  Нощен конфликт сред служители на реда и роми в Ботевград, търсят се шестима
Униформените отишли на място пред блок 15 в кв. „ Саранск ” поради сигнал за мощна музика, където бяха посрещнати с експанзия и по тях полетели пейки, буркани и камъни от събралите се роми. След случая седем души бяха отведени в ареста. Двама от тях са с 18 и 16 присъди. 

Зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов разгласи в предаването „ Тази заран ”, че ромите лъжат за потреблението на сачми и патрони. „ Изричането на лъжи от тази етническа група е фасон – никакви сачми и патрони не са употребявани ”, разгласи зам.-министърът. Според него по-скоро е неточност, че в тази обстановка не са употребявани гумени патрони и палки. „ В тази страна има закони… Трябва да спрем с този псевдолиберализъм ”, разяснява Балабанов, представен от bTV.

Той прикани всички чиновници на Министерство на вътрешните работи да употребяват законите и пълномощията, които са им дадени, с цел да може да се противодейства на такива нападателни групи. Той акцентира, че от Министерството на вътрешните работи застават зад дейностите на служителите на реда в Ботевград и ще им го каже персонално.

Според него би трябвало да има законови промени и Министерство на вътрешните работи да може служебно да пази служители на реда при каузи против тях, а не да им се постанова сами да си търсят юристи.

„ Децата ни бяха арестувани и бяха пребити, никой не ни има вяра ”, съобщи една от майките, представена от Нова тв. 

Тя изясни, че са чествали рожден ден, само че когато полицията е пристигнала всичко към този момент е било завършило.

„ Полицията почнаха да ритат колоните, синът ми ги помоли да не му взимат колоните, тъй като не са негови и са 700 лв.. Те му споделиха „ Товариш колоните, другояче ще те арестуваме за опозиция на властно лице ”. В момента, в който се наведе да вземе колоните, беше извита ръката му, вкараха го във входа и го пребиха като куче с револверите в главата ”, изясни дамата.

„ На всички камери се вижда, моето дете нищо не е направило ”, сподели друга майка на арестуван.

Те не отхвърлиха, че са нападнали полицията, само че обявиха, че органите на реда първо са ги атакували. Бременна жена описа пред Нова тв, че също била нападната от жандармерията.

Лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев, който се яви като бранител на ромите, сподели, че казусът е извънредно тежък. 

„ Невинни хора са били нападнати от служителите на реда в 2:30 през нощта. Влизали са с прожектори и са осветявали в леглата, до момента в който хората спят. Стреляли са почтени, има пребити ”, съобщи Илиев.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов изиска засилено полицейско наличие в махалата. „ До момента доста мъчно са отстранявани тези проблеми заради липса на задоволително служители на реда. До момента са избягвали да влизат в ромската махала, да стопират музиката, защото в най-хубавия случай са двама до четирима ”, съобщи кметът.

По-късно през днешния ден стана ясно, че има формирано досъдебно произвеждане за нарушение на публичния ред и опозиция против полицейски чиновници, при осъществяване на служебните им отговорности и отличаващи се с особена смелост и цинизъм.

В хода на извършеното следствие е открита самоличността на шестимата причинители, които след извършено търсене са арестувани за период до 24 часа. След отчет на материалите в Районна прокуратура- Ботевград, на 25 юни, всички те са привлечени като обвинени за безчинство по член 325 от Наказателен кодекс. 

На шестимата обвинени е наложена 72- часова мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР