Полицията и националната следствена служба се разминаха в твърденията си

...
Полицията и националната следствена служба се разминаха в твърденията си
Коментари Харесай

МВР и следствието не се разбраха има ли заподозрян за взрива по пътя на Гешев, както и за трите килограма тротил

Полицията и националната следствена работа се разминаха в изказванията си дали има обвинен за гърмежа, избухнал наоколо до колата, която е пътувал основният прокурор Иван Гешев. След среща с началници на службите и премиера Гълъб Донев вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че е налице обвинен, само че отхвърли да даде повече детайлности. Демереджиев увери, че са впрегнати всички сили на страната, с цел да се стигне до причинители и поръчители. Часове по-късно следователят Мариан Маринов обаче разяснява, че такова нещо не му е известно.

Засега не се знае дали Демерджиев е приказвал единствено на база оперативна информация и насоки за следствие. След срещата в Министерския съвет Маринов и говорителката на Гешев Сийка Милева отидоха на мястото на гърмежа дружно с медии.

Огледите на мястото на опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев не престават повече от 15 часа. Извършен е оглед на цялата околност и на автомобила, в който е пътувал обвинтел номер 1.

Това сподели пред публицисти представителят на Национална следствена служба Мариан Маринов на брифинг на мястото на гърмежа във вилна зона „ Ярема ”

От думите му стана ясно, че нищо от обявеното от прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за атентата против основния прокурор Иван Гешев не дава отговор на действителността. 

Следовател Маринов е безапелационен, че занапред ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е типът на взривното вещество и устройството, по какъв начин е било задействано, количеството на гърмежа и вероятно произходът.

По-рано през днешния ден зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е началник на Национална следствена служба, разгласи, че експертиза към този момент е посочила, че употребяваното взривното устройство е самоделно.

" На мен такова нещо не ми е известно ", сподели обаче представителят на следствената работа. 

Според него не може да се отговори и на въпроса какво количество тротил е употребявано за бомбата, а оценката на Сарафов, че става дума за най-малко 3 кг е " единствено предварителна преценка ".

„ Бригада от специалисти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на гърмежа - цялото асфалтово покритие към него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и материални доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже типа на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода - страната, от която е закупено. Извършен е оглед и на автомобила на основния прокурор ", изясни следовател Маринов.

Изненадващо той съобщи, че не е чул в следствието на атентата да взе участие израелски специалист по контратероризъм. Преди това зам.-главният прокурор съобщи пред публицисти, че подобен специалист е огледал мястото на произшествието и е останал очарован от сложността на бомбата. 

Друга тайнственост остават вредите по автомобила на Националната работа за защита, с който е пътувал Иван Гешев.

По думи на Сарафов те са обилни, само че представителят на Национална следствена служба, която въпреки всичко води следствието, съобщи, че не може да конкретизира. " Лични усещания нямам. Каквото и да ви кажа, няма да дава отговор на действителността ", изясни той. 

Другите секрети към случая са по кое време основният прокурор е решил да пътува по този маршрут към Самоков и дали е бил със фамилията си, както в началото беше обявено.

Говорителят на Гешев Сийка Милева обаче не отговори на тези въпроси с претекста, че не може да разкрие " информация от персонален темперамент ". " Няма да навлизаме в персоналното пространство на основния прокурор ", отсече Милева. 

Национална следствена служба изненадващо опроверга и вътрешния министър Иван Демерджиев, който сподели по-рано, че към този момент има обвинен за атентата. " Не ми е известно да има обвинени ", съобщи следовател Маринов, а Милева добави, че в българското наказателно право няма такава фигура като обвинен.

По делото за опита за нападение ще се привлекат интернационалните специалисти за правене на експертизите в хода на следствието, сподели представителят на основния прокурор - Сийка Милева. 

" Много неща бяха открити - железни, дървени и пластмасови частици и даже камъчета. Всичко, което допуска съществуване на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от движимостите лица. Има и частици с формата на сачми и елементи от сачми ", разкри още следовател Маринов.

Приключва работата на терен след опита за атентат против основния прокурор Иван Гешев. Оттук нататък ще се работи с оперативните служби на Министерство на вътрешните работи, служби за сигурност и всички интернационалните партньорски служби, сподели още Маринов.

Маринов съобщи, че на този стадий не може да каже, че има обвинени. Разследването ще бъде обективно, всестранно и ще се изследват всички вероятни версии.

Не конкретизираха какви са вредите по автомобила и дали се работи по гореща диря.

 

Източници: " Епицентър ", " Медиапул "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР