Полицейски бой със съдиите от избирателния съд в Гватемала, докато прокурорите се опитват да конфискуват резултатите от гласовете

...
Полицаите се блъскаха и се бориха със съдиите от висшия
Коментари Харесай

Полицаите се блъскаха и се бориха със съдиите от висшия избирателен трибунал на Гватемала, докато прокурорите се опитваха да конфискуват таблици за преброяване на гласовете от президентските избори през август

От Associated Press 30 септември 2023 г., 12:51 ч. Избори.

Имаше мъчителни сцени на съдии, които се държаха здраво за кутии, докато полицията се опитваше да ги изтръгне като част от акции за разследване на фалшиви твърдения за измами при гласуване.

Наблюдатели по това време казаха, че не виждат доказателства за подобна измама и повечето в Гватемала го виждат като опит да се отслаби или дисквалифицира печелившият кандидат Бернардо Аревало .

70-годишният кмет Франко, облечен в костюм и вратовръзка, отказа да се откаже от хватката си върху избирателна урна, дори като много по-млад агент се опита да го измъкне.

Съдия Бланка Алфаро умоляваше служителите да не вземат кутиите, защото те представляваха волята на избирателите. Тя беше блъсната и за кратко падна на пода по време на скандала.

Събитията от събота дойдоха по време на последния кръг от обиски на главния прокурор Консуело Порас и прокурора Рафаел Куручиче, усилия, които според международни групи са насочени към преобръщане или опетняване на изборите резултати.

Порас пое поста главен прокурор през 2018 г. и през 2021 г. беше санкциониран от правителството на САЩ за това, че е недемократичен актьор и подкопава разследвания за корупция. Тя отрече каквото и да е нарушение.

Офисът на Порас води текущи разследвания на начина, по който Seed Movement на Arévalo е събрало необходимите подписи за регистрацията си години по-рано, както и на обвинения за измама в изборите, които според независими наблюдатели са необосновани.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР