Политолозите оцениха иронично вече официалното намерение на Полша да получи

...
Политолозите оцениха иронично вече официалното намерение на Полша да получи
Коментари Харесай

Полша мечтае да вкара Русия във финансовия си спор с Германия

Политолозите оцениха иронично към този момент формалното желание на Полша да получи от Германия фантастичната сума от 1,3 трилиона $. Експертите считат, че полските претенции за репарации за Втората международна война не са нищо повече от политическа игра. Тази игра обаче е много сериозна и може да засегне освен Германия, само че в бъдеще даже Русия. Как?

1,3 трилиона $. Ето какъв брой пари желае Полша да получи от Германия като репарации за дейностите на германците по време на Втората международна война. И тази астрономическа сума не беше изречена от някой си специалист или държавник - това в този момент е позицията на полската страна, изразена от водача на ръководещата партия " Право и правдивост " ( “ПиС ”) Ярослав Качински.

П реброени

На 1 септември в Кралския палат във Варшава, в наличието на всички първи лица на страната (министър-председателя Матеуш Моравецки, Ярослав Качински и маршала на Сейма Елжбета Витек), беше изнесен отчетът на комисията на Аркадиуш Муларчик за загубите на Полша вследствие на експанзията и немската окупация по време на Втората международна война. След няколко години работа, " отчитайки " всички материални, културни и демографски загуби, комисията откри, че германците дължат на Полша точно тази сума. И съгласно Ярослав Качински „ това е сумата, с която немската стопанска система може да се оправи и не я натоварва прекалено “. В последна сметка това е " единствено " към 2,5 от годишния бюджет на Германия.

„ Изоставянето на тези претенции би било израз на патогенен комплекс за непълноценност и върху него не може да се построи добра национална политика “, споделя Качински. И неговата позиция като цяло се поддържа от популацията на страната. Проучване на публичното мнение, извършено от една от водещите полски медии, демонстрира, че 51,1% от поляците считат, че би трябвало да се желаят пари от германците, до момента в който 41,5% са срещу тази концепция.

Може би делът на съперниците на тази концепция щеше да е по-малък, в случай че бяха сигурни, че ще съумеят да получат парите. Такава сигурност обаче няма, защото Федерална Република Германия изрично отхвърля да натовари бюджета си с сходни заплащания. „ Позицията на федералното държавно управление е непроменена. Въпросът с репарациите е завършен “, споделят в Берлин. И разчитат на решението на Варшава от 23 август 1953 година

„ Правителството на Полската национална република, желаейки да даде своя по-нататъшен принос за разрешаването на немския проблем в кротичък и либерален дух и в сходство с ползите на полския народ и целия свят, реши на 1 януари 1954 година да се откаже от отплата ", се споделя в формалното изказване. Освен това през 1990 година е подписан така наречен Договор 2 + 4 сред Федерална Република Германия, Германска демократична република, Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Франция и Англия, който дефинитивно сплотява Германия и урежда връзките с нея.

Идеята, че германците могат да заплащат в допълнение на поляците по морални и етични аргументи (все отново от всички страни на запад от Брест Полша е една от най-засегнатите от нацистката окупация), също не среща схващане в Германия. „ От морална позиция това е повече от подозрително, тъй като няколко генерации германци, родени след войната и неносещи персонална виновност, ще би трябвало да заплащат цената. Това е политическа полуда “, сподели Райнхард Везер, политически редактор на “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”.

Смел а отбрана на нацията

Всъщност самото полско управление схваща безсмислието на настояванията. „ Думите на Качински, несъмнено, не са публично искане, ние също не следим никакви признаци на правна подготовка за настояването за репарации “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО РАН. Тогава за какво Варшава се занимава с политическа полуда?

Най-разпространената версия е, че “ПиС ” набира известност измежду личния си електорат. „ Качински би трябвало да се показа като същински родолюбец пред полските гласоподаватели, които би трябвало да бъдат разсеяни с патриотични речи от проблемите в стопанската система “, изяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. От извънредно неприятни проблеми (на първо място инфлацията, която през август счупи 25-годишен връх и надвиши 16%), които могат съществено да повлияят на електоралния рейтинг на “ПиС ” на парламентарните изборипрез есента на 2023 година

„ В основата си ходът на Качински е политически стимулиран. Това е част от предизборната акция на “ПиС ”, целяща да показа Полша като жертва на злите сили, а “ПиС ” като единствената мощ, която самоуверено пази нацията “, е уверен немският “Тагешпигел ”.

Освен това има доста ясна историческа последователност. В последна сметка “ПиС ” пази Полша на първо място от Германия – с нейните хрумвания за европейска концентрация (понякога наричана Четвърти Райх), както и с натиска си върху Полша по въпроса за човешките права. И, несъмнено, с желанието си да накаже Полша с пари за това, че Варшава отхвърля да приведе правосъдната си система в сходство с европейските (да се чете либерални) правила - Европейски Съюз не дава на Полша милиарди евро от фонда за възобновяване от ковид. И от тази позиция Варшава, както вярно отбелязва немският “Шпигел ”, изпраща явен сигнал: „ германците не би трябвало да ни изнасят лекции, ние не сме просяци и светът ни е задължен “.

И тази стъпка в действителност е подкрепена от електората на ръководещата партия. Ако, както беше маркирано нагоре, като цяло 51,1% от поляците поддържат настояванията за репарации, то измежду последователите на “ПиС ” тази цифра нараства до 92%. Да, тези хора може би схващат, че няма да могат да изтръгнат пари от Берлин - само че може би ще бъде допустимо да се направи някакъв тип бартер, взаимно разплащане. „ Сега Полша е изправена пред вероятността да ѝ понижат дотациите от европейските фондове и по този метод полските политици демонстрират, че в случай че страната бъде лишена от тези спомагателни средства, те ще желаят парите си по друг метод ”, споделя Дмитрий Офицеров-Белски.

Няма да свърши, а ще се разшири

Естествено, сходна политика на Варшава не среща схващане нито в Берлин, нито измежду полските либерали (които “ПиС ” към този момент назова " сътрудници на Германия " ). Либералите твърдят, че ръководещите в Полша националисти с настояванията си към Федерална Република Германия освен вредят на ползите на страната, само че и отслабват позициите на Полша на интернационалната сцена.

„ Германците са доста ясни, че въпросът за репарациите е завършен през 1953 година - и думите им са ясно доказани от документи и история “, засегнат е някогашният външен министър на Полша Гжегож Схетина. “Сегашното извънредно отношение към Германия... би трябвало да се поправи. От връзките ни с Германия зависи бъдещето на Европейския съюз и позицията ни в него. Искаме да се върнем и ще се върнем към обстоятелството, че Ваймарският триъгълник, т.е. триъгълникът Париж-Берлин-Варшава, ще стартира да въздейства върху европейската политика. „ Докладът може да обслужва пропагандните и електоралните ползи на последователите на “ПиС ”, само че не и ползите на Полша като член на общността на западните демокрации “, написа полското издание “Политика ”.

Либералните медии в Полша непосредствено упрекват управлението на страната, че разклаща стабилността в Европа с безсмисления си спор с Германия. „ Като нападна германците, “ПиС ” провокира вълнения в Европа. Цинична игра на нещастието на войната “, написа полското издание “Политика ”

Всъщност по този начин е. „ За Европейски Съюз всеки вътрешен спор, изключително в този момент, е доста неудобен. Във Варшава, както постоянно, се преценяват с това. Полша въобще не се стреми да ускори Европейски Съюз и още повече да ускори водачеството на Германия. И двете се считат в Полша за опасност за техния суверенитет “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски.

Според Гжегож Схетина обаче, в случай че “Гражданската платформа ” завоюва парламентарните избори през 2023 година, въпросът ще бъде завършен. „ Не мисля, че бъдещото държавно управление, състоящо се от демократични групи, ще се върне към въпроса за репарациите, тъй като Комисията “Муларчик ” и Качински играят този въпрос в името на вътрешнополитическите цели “, убеден еСхетина.

И въпреки всичко е допустимо при положение на победа на полските либерали искове за репарации да останат - само че към този момент не и Федерална Република Германия.

Полските управляващи може да се откажат да признаят формалния отвод на Варшава за репарации (приет през август 1953 г.), защото страната, съгласно тях, е била под напън от страна на Съюз на съветските социалистически републики. И по този начин, става известно, че Съюз на съветските социалистически републики е принудил Полша да се откаже от репарациите. Така излиза, че тогава наследникът на Съюз на съветските социалистически републики - т.е. Русия - би трябвало или да желае тези пари от германците, или да ги заплати от личния си джоб.

Ако въпросът за репарациите се обърне в тази посока, тогава няма подозрение, че полските националисти, полските либерали и немските публицисти ще го поддържат в обединен антируски подтик. И след това ще търсят по какъв начин да изтърсят тези пари от Русия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР