Политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев коментираха в студиото на

...
Политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев коментираха в студиото на
Коментари Харесай

Мария Пиргова: Надявам се изборните промени да направят вота по-прозрачен

Политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев разясниха в студиото на „ Здравей, България " ще има ли нови правила на идващите избори и какво би трябвало да се промени.

Надявам се изборните промени, за които се приказва, да създадат вота по-прозрачен. Тези промени обаче очевидно няма да са толкоз основни. Освен това наподобява, че сериозна част от тях няма да влязат в окончателния тип на закона. Няма и време, тъй като виждаме, че ситуацията в Народното събрание не е толкоз креативна. Тя става предизборна. Има доста страсти, а нашите депутати се държат като че ли са сами на този свят, сподели Мария Пиргова.

Промените, които се разискват, не могат да доведат до нещо ново на изброите. Единствено мажоритарната система може да промени радикално метода, по който ще бъдат показани партиите, като редуцира броя им до 2-3 в Народното събрание, счита Стойчо Стойчев.

На въпрос може ли машинното гласоподаване да попречи на пазаруването на гласове, Пиргова съобщи следното.

Контролираното гласоподаване се появява в корпоративния и купения избор. Лошото е, че доверието в машините е ниско. Вероятно машинното гласоподаване ще бъде признато. Не имам вяра обаче да се одобри избор по пощата. Възможно е да се вкара видеонаблюдение в изборните бюра.

Видеонаблюдението и машинното гласоподаване може да понижат купения избор. Въпреки това огромна част от хората, които са си дали гласа, имат вяра, че постоянно може ги ревизират за кого са дали своят вот. Някои даже мислят, че това може да стане по номера на персоналната им карта, разяснява Стойчев.

Двамата разискаха и гласуването в чужбина.

Дори ограничаването за 35 секции да отпадне, това няма да промени пропорциите в идващото Народно събрание. Причината е, че в чужбина се вземат решение най-много 4-5 мандата, сподели политологът Стойчо Стойчев.

Относителният дял на българите в чужбина не толкоз огромен. Всъщност, в случай че има нови избори през юли, няма да има време това ограничаване да падне, разясни Пиргова.

Според Стойчев е по-добре да не се ползва машинно гласоподаване или такова по пощата в страни, в които така и така доверието във вота е ниско.

По думите на Пиргова би трябвало да се одобряват нови практики, тъй като доверието на гласоподавателите е доста ниско сега. Промяната идва през правосъдната система, през действието на охранителните органи, през партиите. Избирателните описи би трябвало да се почистят, разясни тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР