Политологът Слави Василев в интервю за сутрешния блок Добро утро,

...
Политологът Слави Василев в интервю за сутрешния блок Добро утро,
Коментари Харесай

Слави Василев: По-добре е партиите да осъзнаят своята отговорност, отколкото Радев набързо да завърти рулетката с мандатите и отново да отидем на избори

Политологът Слави Василев в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че замразява измененията в Изборния кодекс, тъй като желае седмица за ново разискване. Той също по този начин съобщи, че е склонен парламентарната му група да се отдръпна от признатите промени в Изборния кодекс, които с гласуването, знаем, на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиената бюлетина на изборите. ГЕРБ обаче е подготвена да бъде съвносител на измененията на Изборния кодекс, само че Корнелия Нинова разгласи, че не работи под ултиматуми и закани, и няма да отдръпна закона. Какво съгласно вас, следва оттук насетне? Какво ще се случи с Изборния кодекс? 

Шизофренното държание на ГЕРБ и водача Бойко Борисов не е вест. Това надали учудва някого, който е следил българския политически развой. А повода за сходно държание от страна на ГЕРБ, несъмнено, постоянно може да се крие в тънките сметки, които водачът си прави, с цел да може да отслаби позициите на своите врагове и по този метод да укрепи личните си. Разбира се, конюнктурата в Народното събрание е извънредно непредвидима, и там е доста мъчно човек да откри някаква политическа логичност. Вие виждате, че се събират болшинства, които кардинално не биха имали никакъв дълготраен политически смисъл за битие, имам предвид гласуванията като партии като " Продължаваме промяната “ и ГЕРБ дружно – това беше основната поддръжка за изпращане на оръжия в Украйна, гласоподаване една седмица по-късно на същото болшинство, единствено че Българска социалистическа партия размени мястото на " Промяната “, и хартиената бюлетина, която видяхме предходната седмица. Всичко това демонстрира, че доста е мъчно за гласоподавателя и за политическия наблюдаващ да успее да откри някаква логичност. Логиката е една в действителност, тя е по какъв метод да стигнем до властта, всяка една политическа партия да резервира личната си физиономия пред личните си гласоподаватели, без да се заблудят и без да се изгубят в политическото пространство.  

Г-н Василев, и в тази връзка не губят ли към този момент някак си смисъл консултациите при президента? Включително и през днешния ден следва такава среща с " Демократична България “.  

То смисълът на консултациите при президента не са единствено президентът да може да вникне в политическата логичност на Народното събрание, то е слагане пред отговорност на самите партии, които отиват церемониално и тържествено при президента, с цел да могат да заявят какви са техните позиции. Там има камери, там има публицисти, и това постоянно малко ги стресира. Да не приказваме, че логиката на президента в актуалната политическа конюнктура е да успее да удължи живота на Народното събрание заради няколко аргументи. Първо, да може то да одобри законопроекти, които са значими за страната, второ, да може да даде време на политическите партии да стартират да си приказват заедно…  

Ама ни им ли даде задоволително доста време на партиите Румен Радев да си приказват?  

Далеч по-добре е да им даде време и партиите да осъзнаят своята отговорност, в сравнение с небрежно да завърти рулетката с мандатите и още веднъж да отидем на избори. Да не приказваме, че в случай че президентът не даде време на партиите и изчерпим конституционните процедури за връчване на мандатите относително бързо, то вероятността календарът да сложи идващите избори по или към, или малко след коледните и новогодишните празници е доста огромна. Така че всичките тези условия би следвало да покажат на хората, че в действителност президентът е този, който носи отговорността. 

Г-н Василев, обаче нямаме бюджет за идната година, цените не престават да порастват. Какви са рисковете за идната година без публична нова план-сметка за идната година?  

Това, че нямаме бюджет за следващата година не трябва да тревожи никого, тъй като законът планува процедура, в която същият бюджет продължава да се извършва в границите на признатите граници за разноски и доходи, апропо. Така че в това няма нищо ужасно. А във връзка с икономическите процеси – те са световни, те нямат общо с дадена политика на държавно управление или не. Миналогодишният бюджет включваше нужните обществени заплащания и помощи в енергийната сфера, които са най-големите терзания като импортирана инфлация. И българското държавно управление къде добре, къде недобре, това към този момент е въпрос на бюджетиране, съумя да поправя колкото е по силите му тези инфлационни напрежения. Така че няма нищо ново.  

Последен въпрос: смятате ли, че партийната система сега е разрушена, както и формата на държавното ръководство?  

Смятам, че българският парламентаризъм не създава устойчиви решения за страната. Ние го виждаме в действителност от доста време. И тази политическа система, вие представете си, каквато и да е хипотезата за третия кабинет, дали ще се гласоподава нещо или не, аз считам, че това е доста малко евентуално, само че даже и да се гласоподава някакъв кабинет, представете си каква ще е устойчивостта в Народното събрание поради точно тези шизофренни държания, които коментирахме при започване на предаването.  

Може би нулева.  

Според мен, нулева. Точно по този начин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР