Политиците най-много обичат да се заиграват“ с три теми, когато

...
Политиците най-много обичат да се заиграват“ с три теми, когато
Коментари Харесай

Финансист: Определено доста стряскаща информация

Политиците най-вече обичат да се " заиграват “ с три тематики, когато става въпрос за бързо продобиване на националната обич – обучение, опазване на здравето и пенсии. Това са най-важните обществените стълбове в едно общество, и според от положението им се дефинира качеството на живот на хората. Това разяснява финансистът Бисер Манолов.

Ще се опитам да дава информация за размисъл за протичащото се в опазването на здравето.

Надали някой си спомня за бюджета на Здравната каса през 2014г., само че ще ви напомня, че е бил в размер на 2,823 милиарда лв., а популацията на страната е било 7,2 милиона. Само 10 години по-късно бюджетът на Здравната каса е над 8 милиарда лв. ( растеж с над 1 милиарда лв. по отношение на 2023 г.) при население 6,4 милиона. Трябва да се означи и, че продължителността на живота у нас е най-ниската в Европа. През 2014 година тя е била 74,5 години, а през 2022 е спаднала до 71,4 година

Определено много стряскаща информация.

Ако прибавим към тази статистика и броят на лечебните заведения за болнична помощ, които към този момент са 341 с 54 707бр. болнични кревати картината тотално се заплита.

Статистика

Всеизвестен факт е, че България е в челните редици на Европа по брой на сърдечно-съдови и онкологични болести.

Видно е, че българите ставаме все по-болни, живеем все по-малко и даваме от ден на ден пари за опазване на здравето.

Дали, съгласно вас, има потребност от същинска промяна в опазването на здравето, а?

Статистиката демонстрира, че ракът, който убива най-вече хора в Европа е този на белия дроб – 20,3%. Основните аргументи за него са тютюнопушенето, пестицидите и канцерогенните материали на работното място. И в този момент следва една " изненада “ – България е преди всичко в Европа по тютюнопушене с 28,2%. След нас са Турция с 27,3% и Гърция с 27,2%.

Възможно ли е здравната система да се намеси при изискване, че тя " страда “ най-вече от този факт след пациента, несъмнено?

Всеизвестен факт е, че най-работещата здравна система е превантивната. Това значи следното - систематични профилактични прегледи, стимулиране на здравословния метод на живот и финансови наказания за нездравословния. Здравната ни системата сега изключва подобен модел на действие. Има " вътрешно субсидиране “ посредством здравните вноски на хора, които живеят здравословно към хора нехаещи за здравето си. Точно заради тази причина, колкото и пари да се наливат в здравната система резултатите ща бъдат съвсем тикакви, предава " Телеграф ".

Логика

В началото на века бе изработен опит да се вкара модела на здравно обезпечаване като част от здравната ни система, който да обхване всички. Логиката бе следната. От позиция на финансовите резултати всеки здравен фонд има интерес да застрахова здрави хора, които не се разболяват или всяко тяхно заболяване за бъде хванато на ранен етап, с цел да не се задейства здравната застраховка. Точно заради тази причина здравният фонд е самодеен във връзка с това, всеки негов клиент да си прави регулярно профилактични прегледи. Това, несъмнено, става само по избор на клиента, само че в случай че пропуснете, през идната година здравната му награда се усилва, т.е. имаме чисто финансови тласъци.

Преди да станете клиент на здравния фонд ви се прави подробна анкета за определянето ви на рисковия здравен профил, което също е ефикасна превантивна мярка за здравния ви статус.

Разбира се, че и сега има такива здравни фондове, само че аз приказвам за налагане на модел, от вида на пенсионната ни система, за цялата система.

Абсолютно всички повтарят като папагали, че опазването на здравето не е бизнес, което по принцип е по този начин, само че по какъв начин ще разясняват въпросните " експерти “ положението и сега. Аз, друго теза с изключение на, че опазването на здравето било " недофинансирано “, почтено да ви кажа не съм чувал. Всеизвестен факт е, че макар здравните ни вноски и НЗОК, пациентите доплащат до 50% от здравната услуга в кеш, т.е. – хем се осигуряваме, хем си плащаме.

Разходи

Ако погледнем и структурата на разноските на НЗОК ще забележим, че над 60% от тях отиват за медикаменти. При доста по-ефективните здравни системи този % отива за предварителна защита.

Няма да жегвам въпроса и за демонополизацията на НЗОК, тъй като ще гръмне бомба. Едно обаче е ясно – без значение дали става въпрос за обществен или частен артикул всеки монопол води до изродяване на системата. Практиката го е потвърдила.

През 2019 година се организира още веднъж подобен спор за унищожаване на този монопол посредством допускането на частни здравни фондове, като такова позволение бе заложено да бъде издавано единствено на такива с над 1 милион обезпечени, само че това единствено по себе си е цялостен парадокс, защото съставлява повече от половината осигуряващи се.

Имаме отличен медицински личен състав със счупена здравна система. Политиците не могат да решат този безизходен проблем от 20 години и българите стават все " по- чупливи “. Липсата на сериозна промяна просто коства към този момент не пари, а години от живота ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР