Политики на близостта е темата на 13-та Световна среща на

...
Политики на близостта е темата на 13-та Световна среща на
Коментари Харесай

Провеждат световна среща на българските медии в Кишинев

" Политики на близостта " е тематиката на 13-та Световна среща на българските медии, която ще се организира от 4 до 8 октомври в Кишинев. Това разгласи на конференция генералният шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев.

Мястото на срещата не е определено инцидентно. В Молдова и Бесарабия живее най-голямата компактна маса от етнически българи. По неофициални данни, дружно с околните области в Украйна, там българите доближават близо четвърт милион. Само в Молдова има над 80 хиляди българи. Минчев посочи, че сега България стартира доста съществено да се обръща към българите в Бесарабия и проблемите на нашите сънародници станаха част и от дневния ред на българската страна.

Сред тематиките, които ще бъдат във фокуса на срещата са: новите платформи за обучение, съхраняването на българския език, връзката бизнес - обучение и стопанска система, стопанска система, основана на знанието, туризмът като промишленост на свободното време, прехвърлянето на фрагменти и технологии и информация или по този начин наречената " пета независимост ".

Ще бъде проведена кръгла маса по отношение на проблемите на Тараклийския държавен университет " Григорий Цамблак ", който също навършва 13 години от основаването си. В момента университетът изпитва съществени компликации по повод дефицита на преподаватели и на финансови средства. Максим Минчев съобщи, че се надява проблемите му да бъдат сложени на дневен ред, тъй че да не се позволява загиването на едно такова съществено огнище на нематериалност.

Срещата се провежда с поддръжката на българския бизнес. В предишни години срещи са били проведени в Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Пловдив и Велико Търново, Атина, Прага. " Проектът продължава да се развива ", съобщи Минчев. Той посочи, че до момента е срещнал цялостно схващане и от страна на българските институции, ангажирани с проблемите на българите в чужбина.

Минчев напомни, че преди 12 години, когато са решили за пръв път да провеждат форума, се оказало че по света има над 100 български медии, обслужващи българската диаспора в другите краища на света. Някои от тях се поддържат от запалянковци, други се финансират от страната по силата на прието българско малцинство, както в Унгария и Чехия, някои срещат съществени усложнения в оцеляването си, както да вземем за пример тези в Сърбия.

" Независимо от това допълнително от 40 страни действат български вестници, списания, малките екрани, радиа, има ни в Австралия, Аржентина, Западна Европа, Съединени американски щати и Канада ", съобщи Минчев. Срещата в Кишинев ще притегли както български медии, по този начин и медии от Румъния, Русия и от целия свят.

Освен това, Българска телеграфна агенция възнамерява откриването на пресклуб в Тараклия, където да се провеждат разнообразни културни начинания, сходно на функциониращия към този момент в Босилеград пресклуб. Минчев съобщи, че тези, които посетят Бесарабия ще видят " една дребна България, съхранила се 200 години ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР