Политическо движение Действие на недоволните граждани (АНО) на чешкия премиер

...
Политическо движение Действие на недоволните граждани (АНО) на чешкия премиер
Коментари Харесай

Общинските избори в Чехия: победа с горчив привкус за Андрей Бабиш

Политическо придвижване Действие на недоволните жители (АНО) на чешкия министър председател Андрей Бабиш - главната политическа мощ в страната, завоюва изборите за локални органи на властта горе-долу в множеството административни центрове, само че претърпя мъчителен крах в столицата Прага макар скъпоструващата си акция, осведоми Франс прес.

АНО се наложи във всички районни столици като се изключи Либерец, петия по величина град в страната, сочат обявените през днешния ден публични резултати. Вотът, сбъднат в петък и събота, се преглежда като първо тестване за миноритарния кабинет на партията след назначението му през юни, предава Българска телеграфна агенция.

Чехия се дели на 13 района, един от които е Прага. На локалните избори през 2014 година АНО се наложи в 9 от 13-те районни центъра, в това число в столицата.

В Прага - град със статут на район, обичайната цитадела на десницата, центристкото придвижване на Бабиш - доста богат предприемач, оповестил се против имиграцията и корупцията, се подрежда този път едвам на пето място.

АНО бе изпреварено от дясната Гражданска демократична партия (ГДП), антисистемната Чешка пиратска партия, самодейността " Прага - на самата нея " и десноцентристката коалиция " Обединени сили за Прага ".

Бабиш следеше с изключително внимание вота в Прага, където досегашният кмет Адриана Кърначова от неговата партия АНО не се кандидатира тази година за поста. Действията й бяха остро подложени на критика по-специално поради транспортните проблеми на града и дребното жилища на налични цени.

" Трябва да печеля в Прага. Прага още веднъж добива основно значение ", съобщи Бабиш преди вота.

Според печата АНО е похарчила близо 150 милиона крони (5,8 милиона долара) за своята акция - сума, неведнъж надхвърляща средствата, изразходвани от другите огромни партии, отбелязва Агенция Франс Прес.

Бюджетът на Пражката община - седмия по благосъстояние район в Европейски Съюз съгласно Евростат, възлиза на към 70 милиарда крони (2,7 милиарда евро) и надминава този на някои министерства.

Първата реакция на Бабиш след вота бе да приветства изхода от конкуренцията, означаващ съгласно него " огромен триумф за нашето придвижване ". Той увери, че посредственият резултат на Чешката социалдемократическа партия, младши сътрудник в ръководещата коалиция, няма да се отрази на съдействието й с АНО.

" Не планувам никакви промени в кабинета ", съобщи той нощес пред публицисти.

Двете политически сили дружно разполагат едвам с 93 от общо 200 кресла в долната камара и съумяха да образуват ръководеща коалиция единствено с помощта на поддръжка от комунистите, припомня Агенция Франс Прес.

Критиците на Бабиш го укоряват по-специално по отношение на обвинявания против него в корист с европейски средства, поради тогавашното му участие в компартията и хипотетичното му съдействие с тайната полиция на режима отпреди 1989 година, което той отхвърля.

Първият тур от извършените паралелно с общинските частични избори за Сенат - за една трета от състава на горната камара (27 от 81 места), сподели, че ГДП ще изпрати на втория тур (12-13 октомври) 11 претенденти, АНО - 10, а петима ще съставляват Комунистическата партия на Чехия и Моравия, добавя организацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР