Политическият пъзел за състава на новия парламент вече е окончателно

...
Политическият пъзел за състава на новия парламент вече е окончателно
Коментари Харесай

Възможната коалиция - какви политически ходове имат партиите

Политическият пъзел за състава на новия парламент към този момент е дефинитивно подреден. Шест партии ще имат народни представители и това са: ГЕРБ, " ИТН ", Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Демократична България " и обединението " Изправи се! Мутри вън! ". Ясно е и още нещо - че нито една от тези политически сили няма задоволителен брой депутати, с които да сформира държавно управление с болшинство. Затова тук идва огромният въпрос - по какъв начин ще се образува идващото ръководство на България? Официално, договаряния сред партиите към момента не са стартирали. В медийното пространство обаче, първите мнения и поръчки за ръководство към този момент са факт.

Ето и какви са вероятните разновидности за сформиране на коалиция:

I. ГЕРБ получава мандат като първа политическа мощ

По Конституция, мандатът за сформиране на държавно управление, се връчва първо на партията, получила най-вече гласове. В случая това е обединението ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

3 сюжета за ръководство:

1. ГЕРБ предлага конструкция, състав на държавно управление и стратегия за ръководство. Предложението се гласоподава и приема от Народното събрание, и стартира ръководството на новия кабинет.

Ние сме длъжни да предложим вид, безапелационен беше Бойко Борисов.

2. Кабинет с министър председател, друг от Бойко Борисов?

ГЕРБ ще предложи различен министър-председател. Нямаме обсъждани още имена за министри или кой ще бъде министър председателят. Това съобщи в предаването на Българска национална телевизия " Още от деня " вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме задоволително специалисти. Ще предложим кабинет на ГЕРБ. Ще създадем опит да предложим кабинет в тази сложна обстановка. Ако другите партии не ни поддържат, президентът ще връчи мандат на втората политическа партия на господин Трифонов, добави Захариева.

Темата разяснява и общественият министър Деница Сачева, определена за депутат от ГЕРБ в Добрич. В " Денят стартира " с Георги Любенов тя съобщи, че сигурно има хора, които са готови за министри и сега са министри.

Настоящият кабинет няма да бъде още един изцяло, само че сполучливи имена от него ще намерят място в новия. Аз персонално избирам да остана депутат, добави Сачева.

За Борисов не е самоцел да бъде министър-председател. Имаме 5 души, които могат да заемат поста, те са били в публичното пространство. ГЕРБ има подготвеност да предложи конструкция и състав на държавно управление, както и дълготрайна стратегия за ръководство. Това разяснява пред утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

" Не непременно желаеме да бъдем в ръководството. Със сигурност ни трябват най-малко 121 депутати. Готови сме да проведем диалози с всички, да се съобразим с част от техните оферти ", разяснява още Тома Биков.

3. ГЕРБ не среща поддръжка и минава в съпротива.

" Ние коалиция с ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи няма да вършим. Няма да го създадем, тъй като ние, за разлика от тях, не лъжем ", съобщи в изборната нощ Тошко Йорданов от " ИТН ".

Коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна - желая да съм ясна. Няма да стане. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " с Георги Любенов " водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

4 години не стопират опитите за коалиция БСП-ГЕРБ. Е, няма, безапелационна е Нинова.

От Движение за права и свободи обявиха изрично, че няма да поддържат вид за кабинет, препоръчан от ГЕРБ или Българска социалистическа партия.

Ние няма да подкрепим никаква форма на присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта. Ясно е записано в съдружното ни съглашение, че няма да подкрепим ръководство с мандат на Българска социалистическа партия. Има сюжет да не се сформира кабинет и ние не трябва да се плашим от него. Дайте да не се плашим от демокрацията, от това да питаме хората. Това написа в персоналния си Facebook профил водачът на " Демократична България " Христо Иванов.

В диалози и пазарлъци за държавно управление с партиите на статуквото - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, не влизаме, безапелационна е и Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! ".

II. Мандатът отива при " ИТН "

1. Ще стане ли министър председател Слави Трифонов?

При отменяне на състава на държавно управление, препоръчано от ГЕРБ, мандатът отива при втората политическа мощ, а това е партията на Слави Трифонов " ИТН ". Засега от партията остават сбити в мненията си. Единствената обществена интензивност на Слави Трифонов е в постове от неговия формален Facebook профил.

По мотив на разнообразни политически изявления и оферти, изразени в последните дни, желая да кажа следното: Има доста ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние напълно разумно я съблюдаваме и вървим по нея, съобщи Слави Трифонов.

В отговор на обществени мнения за възможна бъдеща поддръжка на кабинет, осъществен с мандата на " ИТН ", Трифонов написа:

" Искам да избегна всички клишета и по тази причина ще бъда изцяло прям. От името на моите сътрудници и от мое име откровено благодаря на всички, които гласоподаваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото другарство. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие.

2. Партиите към Слави: Подкрепа, само че не коалиция

ГЕРБ: Искаме непоклатимост

Слави Трифонов е втора политическа мощ. Време е да си поеме отговорността и да предложи кабинет. Да не се оправдават, че не им доближават гласове! Ако толкоз им е нужно за нещо, имам 10 дежурни депутати, които да ги поддържат. За мен е значимо да има устойчиво ръководство в страната. Новите избори не са решение, разяснява Бойко Борисов.

Да, ще подкрепим кабинет, препоръчан от Слави Трифонов. Ние сме подготвени, с цел да не тласнем страната в неустойчивост, с цел да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, в случай че не им стигат, държавно управление на господин Трифонов. Аз бих подкрепила подобен кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, само че не всички, разяснява от своя страна Екатерина Захариева.

" Ако не доближават 10 гласа за едно бъдещо устойчиво ръководство, ние ще ги дадем за политики, които са виновни и имат смисъл за хората, акцентира в " Денят стартира " по Българска национална телевизия Деница Сачева. Отговорността сега пада върху господин Станислав Трифонов, те би трябвало да показват държавно управление като втора политическа мощ. Надяваме се, че идната седмица отговорът на този въпрос ще бъде реалност, сподели още Сачева.

Българска социалистическа партия: Даваме поддръжката си, в случай че е нужна

Слави Трифонов, в случай че предложи кабинет и му е нужна нашата поддръжка, ние ще я дадем, съобщи в студиото на водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Не мога да приказвам от името на " ИТН ", те преценят, ние си споделяме нашата позиция, добави Нинова.

Тя е безапелационна, че не става въпрос за коалиция и не използва тази дума. Става въпрос за поддръжка, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи: Подкрепяме новите партии в Народно събрание

Движение за права и свободи ще застане зад кабинет на трите нови обединения, които влязоха в 45-ото Народно заседание. С тяхна поддръжка " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! " биха събрали 122 гласа, с един повече от нужните за сформиране на кабинет.

" Бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно заседание, който да има ясни и точни цели, без да участваме в него ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" Демократична България ": Имаме доста условия, с цел да влезем във властта

Не ни е боязън да останем в съпротива, има доста условия, в които не бихме влезнали в изпълнителната власт, в сравнение с условия, при които да влезем в нея. Това съобщи водачът на " Демократична България " Христо Иванов пред Българска национална телевизия в изборната нощ.

По думите му, има сила за надграждане, в това число отвън границите на България.

Виждаме една нова България, в която Борисов да не може да вземе властта. Движение за права и свободи няма да бъде крайъгълен камък. Нашата роля ще тежи, акцентира Христо Иванов.

" Изправи се! Мутри вън! " с разнообразни разновидности за поддръжка

В " Денят стартира " по Българска национална телевизия Николай Хаджигенов се разгласи за държавно управление на малцинството, излъчено от партията на Слави Трифонов, с необятна парламентарна поддръжка.

Ако те решат да го създадат, ние ще ги подкрепим колкото можем, по всякакъв метод, тъй като това е вярно сега. Може би не ми харесва поддръжката от Българска социалистическа партия, само че ние нямаме различен избор. Ако желаеме да убием ламята и корупцията, ще вземем поддръжката на Българска социалистическа партия. И не, това не значи да се оженим за Българска социалистическа партия. Не, това не значи коалиция. Втори въпрос, който задавам от времето на митингите: Какво вършим, в случай че Движение за права и свободи решат да ни поддържат? - Казваме " Не, не, вашите гласове няма да ги вземем "? ", сподели Хаджигенов.

Мая Манолова и Татяна Дончева неотложно се разграничиха от изявлението.

Няма да позволим никакво леке върху ПГ на " Изправи се! Мутри вън! ". Казали сме ясно - без ГЕРБ и без Движение за права и свободи. Това е нашата идея. Нашето изрично желание, при положение, че някой е решил да се жертва за министър, в това число и Хаджигенов, той да не бъде част от нашата парламентарна група, сподели Мая Манолова.

" Изправи се! Мутри вън! " би подкрепила " ИТН " като мандатоносител на държавното управление. Засега обаче към момента не е ясно дали представители на обединението ще вземат участие в едно бъдещо държавно управление. Това съобщи Татяна Дончева в ефира на " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Бихме подкрепили партията на Слави Трифонов като мандатоносител на държавно управление. Но дали партията на Слави Трифонов ще желае да употребява мандата си е един напълно обособен въпрос. Би трябвало да запазим поверителност досега, до който партията на Слави Трифонов разгласи, че желае да прави мандат и ни предложения вероятно на съвещания за поддръжка ", съобщи Дончева.

Хаджигенов съобщи, че Манолова и Дончева явно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, какво той е споделил пред Българска национална телевизия.

III. Третият мандат - президентът избира партията

Ако се стигне до връчване на трети мандат - президентът може да го връчи на която избере от партиите, показани в Народното събрание, а не наложително на третата. Между връчванията на мандати президентът не е привързан със периоди от Конституцията.

Ако и този мандат бъде върнат без да се сформира държавно управление - президентът поема ангажимент да сформира длъжностен кабинет, който да приготви страната за нови парламентарни избори.

IV. Изходна позиция - длъжностен кабинет и нови избори

Ако политическите партии не съумеят да излъчат държавно управление, страната ни ще бъде ръководена от длъжностен кабинет.

Този въпрос към този момент е обект на мнения от политическите сили.

Според ГЕРБ и Българска социалистическа партия - страната има потребност от устойчиво ръководство, изключително в изискванията на пандемия, по тази причина би трябвало да се създадат всичко старания за вероятен кабинет в границите на 45-тото Народно заседание. Корнелия Нинова съобщи пред Българска национална телевизия, че след предварителни избори Бойко Борисов щял да се върне на бял кон.

Според " ИТН " и " Демократична България " - би трябвало строго да се съблюдава законодателството и в случай че се стигне до предварителни избори, те би трябвало да се състоят и да бъде излъчен нов състав на Народното събрание, по волята на българските гласоподаватели.
Движение за права и свободи също са подготвени за предварителни избори, безапелационен е водачът на партията Мустафа Карадайъ.

Николай Хаджигенов от " Изправи се!Мутри вън! " съобщи, че е допустимо да има две в едно избори през септември, допустимо е да има и предварителни избори, само че евентуално ново държавно управление ще оцелее най-малко три месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР