Политическият дебат за това, че САЩ са изправени пред дълга

...
Политическият дебат за това, че САЩ са изправени пред дълга
Коментари Харесай

ISW: Ключът на Русия да удържи дълга война в Украйна - пространство и време

Политическият спор за това, че Съединени американски щати са изправени пред " дълга война " в Украйна, е погрешно дефиниран. Понятието " дълга война " е накриво от наследеното мислене на Съединени американски щати за войните, умишлените осведомителни интервенции на Кремъл и присъщите компликации при анализирането на действителностите на бойното поле. Това се показва в ексклузивен разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Отбелязва се, че нахлуването на Русия в Украйна не е продължителна война за Съединени американски щати , тъй като не те водят тази война. Украйна се пази против непровокирана съветска инвазия, а Съединени американски щати поддържат Украйна. Сравненията с Ирак или Афганистан не са подобаващи, съгласно ISW.

Съединени американски щати не водят прокси война. Изборът на Украйна да се отбрани против напъните за геноцид на Русия е екзогенен за вземането на решения от Запада. Украйна щеше да се отбрани против нахлуването на Русия през 2022 година при липса на поддръжка от нейните сътрудници - с цената на повече територия и животи. Дори през 2014 година, когато военният потенциал на Киев и желанието на Запада да се опълчи на Русия бяха минимални, едва оборудвани украински доброволци се изправиха против съветската експанзия към на фронтовата линия, напомня ISW.

Не Западът и Украйна протакат тази война, а Русия. Нахлуването на Русия в Украйна е напълно война по неин избор. Кремъл избра да стартира пълномащабна инвазия макар дългогодишното наличие на мирна рамка (която Кремъл рутинно нарушава) и години на дипломатически старания от страна на Украйна и Запада. Кремъл избира да проточи тази война и може да избере да я приключи във всеки един миг, акцентират от Института.
 ISW: С рокади в управлението съветската войска бори неуспехите на фронта
ISW: С рокади в управлението съветската войска бори неуспехите на фронта

Русия обезверено се опитеа да прикрива дефицита на мощ и въоръжение

Съсредоточаването върху сюжета на " дългата война " замъглява същинския интерес на Съединени американски щати в Украйна. Проблемът на Вашингтон не е продължителната война сама по себе си, а рискът от ескалация, при която Съединени американски щати ще би трябвало да се включат в сраженията - риск, който се усилва, в случай че войната на Русия се проточи и в случай че тя резервира завоеванията си в Украйна.

Посочва се, че ограничението на поддръжката на Запада за Украйна, несъответстващото финансиране на всички нужни украински контранастъпления - освен на идващото, и слагането на преждевременни упования за договаряния с Русия, ще проточат войната на Русия и ще усилят обвързваните с нея опасности за Съединени американски щати.

Продължителността и въздействието от тази война зависят от минимум две променливи:
Способността на Русия да поддържа дълга война в Украйна зависи от това дали тя разполага с време и пространство да възвърне качествата си. Способността на Москва да заплашва Съединени американски щати и НАТО, както и бъдещето на съветската мощност в международен мащаб зависят от успехите или провалите ѝ в Украйна
Дългата война не е присъща цел на Кремъл, а по-скоро негова акомодация в гонене на максималистичните си цели в Украйна. Планът на Москва за бърза война се провали. Намерението ѝ да сложи под собствен надзор Украйна и да изкорени нейната държавност обаче остава непроменено - цел, която сега е оттатък качествата на Русия поради съпротивата на Украйна. По този метод Кремъл основава условия за нескончаем спор. Кремъл е безапелационен по отношение на желанието си да възвърне съветските сили и да се приготви за нови офанзиви при по-добри условия за реализиране на максималистичните си цели в Украйна, вместо да спре след неуспеха на първичните си проекти и неуспехите през 2022 година

ISW отбелязва, че опцията на Русия да поддържа дълга война в Украйна не е даденост, а зависи от това дали Русия ще получи време и пространство да възвърне качествата си. В момента обаче Русия има лимитирана опция да възвърне военния си потенциал. Кремъл нахлу в Украйна с незадоволителни запаси, които е изчерпал напълно против обезпечаването на неголеми победи.

По-нататъшни сполучливи украински контраофанзиви биха лишили Кремъл от опция да попълни ресурсите си, в допълнение ще изчерпят офанзивния капацитет на Русия и в последна сметка ще разрешат на украинските сили да прогонят съветските войски от Украйна.
 Столтенберг: Путин възнамерява дълга война в Украйна
Столтенберг: Путин възнамерява дълга война в Украйна

Столтенберг удостовери, че тече полемика за " Пейтриът " за Украйна, а Путин би трябвало да осъзнае, че не може да завоюва

Пространството и времето, въпреки това, биха могли да разрешат на Кремъл да възвърне качествата си. Пространството значи украинска територия, която Русия може да употребява като плацдарм за по-нататъшна експанзия. Времето е отдих на бойното поле вследствие на прибързано преустановяване на военните дейности или закъснение на украинското контранастъпление заради незадоволителна помощ от Запада.

Съединени американски щати не могат да избегнат дълга съветска война в Украйна, без да оказват помощ на Украйна да освободи територията си. Територията е съществена част от способността на Русия да поддържа тази война, дружно с жива мощ и съоръжение. Москва ще употребява всяка територия в Украйна като плацдарм за осъществяване на офанзиви. Подобно на Крим и Донбас, всички територии, които Русия държи в Украйна, ще станат съветски военни бази вечно. Това към този момент беше дълга съветска война, частично тъй като на Кремъл беше разрешено да резервира противозаконните си завоевания в Украйна през 2014 година Ако сегашните линии се запазят, представете си какъв брой по-нататък може да напредне Русия през идващите години след възобновяване на силите си, предизвестява ISW.

Измерването на западната поддръжка за Украйна усилва риска от дълга война. Инерцията има значение. Прекъсването на инерцията на Украйна обезпечават тройно преимущество на Русия: късмет за съветските сили да стабилизират фронтовата линия и да се възстановят; понижен вътрешен напън върху съветския президент Владимир Путин; и късмет за Кремъл да се възползва от разказа в интернационалното - и изключително западното - осведомително пространство. Вече наблюдавахме тези резултати, когато Украйна не съумя да употребява неуспехите на съветското полесражение през декември-януари посредством трето следващо контранастъпление, частично заради незадоволителната западна помощ. Това разреши на Русия да стабилизира отбранителните си линии, да добави тежест към офанзивата си в Бахмут и да приготви спомагателни настъпателни интервенции в Луганска област. Западната поддръжка е методът, по който тази война става продължителна и скъпа.
 Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата
Ген. Каволи: Украйна ще получи нужното й за контраофанзивата

98% от обещаните на Киев бойни машини към този момент са доставени

Планирането да се обезпечат запаси единствено за идващото украинско контранастъпление, само че не и за следващи украински интервенции, усилва риска от дълга война . Някои настояват, че Западът би трябвало да подкрепи идната фаза на контранастъплението на Украйна и да употребява резултатите от нея, с цел да сложи Русия на масата за договаряния. Този метод е неправилен поради значимостта на терена за тактиката на Кремъл. Кремъл също не сподели интерес към действителни договаряния и идната украинска контраатака сама по себе си надали ще промени това, счита ISW.

И най-после, Украйна няма да освободи цялата окупирана от Русия територия с една контраатака и ще са нужни няколко поредни контранастъпления, с цел да завоюва войната. Съединени американски щати би трябвало да се приготвят да финансират поредните ѝ старания, някои от които ще бъдат по-успешни от други. Недостатъчният ангажимент за обезпечаване на запаси за поредни етапи на контранастъплението на Украйна е това, което частично коства на Украйна инерцията й през януари 2023 година

Русия може да бъде отслабена, само че желанията на Кремъл във връзка с Съединени американски щати и НАТО остават същите. Русия освен се стреми да изкорени украинската държавност, само че и да управлява други страни в района, като Беларус и Молдова, и в последна сметка да обвърже съветските военни победи в някогашния Съветски съюз. Путин към момента се стреми да обезврежда НАТО и да подкопае Съединени американски щати. Кремъл сплотява съветското общество за дълга битка против Запада, регистрира се в разбора.

Бъдещето на съветската мощност и способността на Кремъл да работи съгласно непроменените си планове във връзка с Съединени американски щати и НАТО зависят от успехите или провалите на Русия в Украйна.
 ISW: Украйна има всичко належащо за контранастъпление
ISW: Украйна има всичко належащо за контранастъпление

Много е евентуално по-голямата част от съветските детайли в цяла Украйна да са доста под цялостния си състав

Съединени американски щати не би трябвало да подценяват съветския потенциал в дълготраен проект. Ако Русия резервира завоеванията си в Украйна, Кремъл ще има късмет да възвърне силите си, да стартира бъдещи офанзиви против Украйна и да свърже военните си завоевания в Украйна и Беларус. Това би означавало солидни военни и стопански условия за Съединени американски щати, НАТО и Европейски Съюз. И когато Русия още веднъж нападне Украйна, Съединени американски щати ще имат същото обвързване да поддържат своите съдружници от НАТО, които са застрашени от всяка война в Европа.

Ако Русия резервира завоеванията си в Украйна, ще усили риска и други страни да употребяват изнудване посредством нуклеарни оръжия. Всяко спокойно съглашение с Русия, в което Кремъл резервира завоевания в Украйна, би означавало, че Западът се е поддал на нуклеарното изнудване на Русия. Това би навредило, а не помогнало на Съединени американски щати в конкуренцията им с Китай, защото Китай сигурно ще научи този урок.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР