Политическите сътресения в България привличат вниманието на международните медии. Дали

...
Политическите сътресения в България привличат вниманието на международните медии. Дали
Коментари Харесай

Международни медии: Ще падне ли кабинетът на Кирил Петков

Политическите разтърсвания в България притеглят вниманието на интернационалните медии. Дали ветото за Северна Македония няма да събори държавното управление на реформатора Кирил Петков? Ето цитати.

Агенция Франс Прес написа, че импортираният от ГЕРБ избор на съмнение против държавното управление може да се окаже първият сполучлив в демократичната история на страната. Агенцията оповестява, че Слави Трифонов е решил да изтегли своите министри от съдружното държавно управление заради различия, свързани с бюджета и с отношението към прилежаща Северна Македония.

А огромният ежедневник „ Зюддойче Цайтунг “ разгласява публикация от Катрин Калвайт, в чието подзаглавие четем: „ България спори за еврочленството на Северна Македония. Дали това ще събори държавното управление? “

Много оспорвана тематика в България

Авторката напомня за скорошната аудиенция на немския канцлер Олаф Шолц и за настойчивите му апели към София да вдигне ветото. Тя написа още, че спирачката за Скопие е била ударена от предходното държавно управление на Бойко Борисов и разяснява това решение по този начин:

„ Борисов, който слезе от власт и беше заменен от четворна коалиция под управлението на реформатора Кирил Петков, гледаше най-много да събере вътрешнополитически точки. Но културната самостоятелност на Северна Македония си остана и след него противоречива тематика, с която отлично можеше да се води пропагандна политика. Тя е прицелена към националистическия сегмент от обществото и към клиентелата на две от партиите в обединението: симпатизиращите на Русия социалисти и Има Такъв Народ на популиста и шоумен Слави Трифонов. “

Германската журналистка напомня, че вероятно под западен напън Петков е загатнал опцията да се вдигне ветото, а политиката към Северна Македония да бъде гласувана в Народното събрание. „ По този къде грациозен, къде не толкоз грациозен метод Петков непринудено се отхвърли от правото си да начертае посоката, само че даже единствено намекът, че позицията към Скопие може да бъде смекчена, се оказа задоволителен: Трифонов начаса заприказва за „ изменничество по отношение на националните ползи “, а шефката на социалистите Нинова внесе остро несъгласие. (…) Очевидно, колкото и Петков да лавира, промяната на позицията по отношение на ветото върху договарянията на Европейски Съюз със Северна Македония основава огромен политически риск, “ разяснява немският вестник.

Петков поведе политика на доближаване

По същата тематика Франс Прес напомня: „ Министър-председателят Петков в последно време води политика на доближаване със Северна Македония и се срещна с тамошния държавен началник. Тази среща породи в Северна Македония очакванията, че София може да приключи съпротивата си против желанието на Скопие за еврочленство. Но в България възможното приемане на прилежащата страна в Европейски Съюз е извънредно оспорван въпрос “.

А в края на цитираната публикация в „ Зюддойче Цайтунг “ Катрин Калвайт написа: „ Населението е раздвоено по въпроса какъв брой мощна поддръжка би трябвало да се дава на Украйна, която министър председателят Петков еднопосочно показва като жертва на съветска експанзия.

В Европейски Съюз Петков става все по-видим и играе нова, по-силна роля – и се възползва от този факт, с цел да подлага на критика опитите за съветска интервенция. Факт е, че най-малко до момента обединението не се е карала обществено поради позициите във връзка с войната. Все още Петков задава тона: „ Когато най-силно подвластната от Русия страна в Европейски Съюз може да се възправи против Русия, значи ще могат и други “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР