Политическите партии СДСМ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), както

...
Политическите партии СДСМ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), както
Коментари Харесай

Управляващите партии в РСМ внесоха Манифест за преговори с ЕС

Политическите партии СДСМ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), както и други партии от ръководещата в Република Северна Македония коалиция, внесоха в Народното събрание Манифест по отношение на воденето на договаряния за пълноправно участие в Европейски Съюз, оповестяват медиите в страната.

" Този манифест е в унисон с политиките на СДСМ, той е добра основа за създаване на единение към бъдещето на страната и с него Народното събрание дефинира рамката от позиции, по които би трябвало да работят всички способени институции в договарянията с Европейски Съюз.

Затова е време за обединяване на всички политически водачи, които да подпишат общ Манифест, с който всички ще се ангажират с ефикасното водене на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Чрез този Манифест всички водачи на политическите партии се задължават да се стремят да завършат договарянията за присъединение във допустимо най-кратки периоди, като в същото време изцяло пазят идентичността, традицията, езика и обществените полезности на жителите ", написа в известие на СДСМ, предава Българска телеграфна агенция.

ДСИ също осведоми посредством прессъобщение за импортирания Манифест, в който също приканва за единение във връзка с участието в Европейски Съюз.

" Подкрепата на ДСИ идва вследствие на мощно поощряване от негова страна на евроинтеграцията, като партия, която недвусмислено удостоверява решимостта си да осъществя тази стратегическа цел. ДСИ счита, че е време да обединим политическите партии, неполитическите субекти и неправителствените организации посредством тази значима стъпка за сключване на общ Манифест, с който всички да се ангажират с ефикасното и качествено водене на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. В Манифеста призоваваме за възприетите общи европейски полезности, произлизащи от критериите от Копенхаген ", се отбелязва в известието на ДСИ.

Ето за какво в манифеста се показват няколко аргумента, които са от жизненоважно значение за цялото общество и посредством които се ангажираме да приключим договарянията за присъединение във допустимо най-кратък период, като в същото време пазиме идентичността, традицията, езика и обществените полезности на жителите. 

С предлагането за манифеста заявяваме, че ще се застъпваме за реализирането на всички отговорности, произлизащи от политическите критерии за участие в Европейски Съюз, наред с други неща във връзка с насърчаването на добросъседските връзки, отбраната на главните човешки права, правата на общностите, само че също и хармонизирането на националното законодателство със законодателството на Европейски Съюз с акцент върху върховенството на закона, битката с корупцията и действието на демократичните институции.

За това, както се споделя в манифеста, политическите партии в Собранието, без значение от състава на ръководещото болшинство, се ангажират да си сътрудничат, както и да водят преговорния развой изцяло намерено и транспарантно, с цел да може най-широката общност да показва мнение по отношение на изискванията за участие в Европейския съюз.

" Подчертаваме значимостта на дейната роля на всички жители на Северна Македония в процеса на присъединение към Европейски Съюз. Гражданите на Северна Македония ще решат за присъединението към Европейски Съюз посредством референдум, който ще се организира преди подписването на Споразумението за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз, т.е. след края на договарянията ", написа в Манифеста.

Документът също по този начин задължава държавното управление поредно да се придържа към решимостта да зачита абсолютно езика, идентичността, историческите и културните особености на общностите като детайли, които не подлежат на договаряния с Европейския съюз, като показва, че държавното управление няма да одобри да разисква друго решение за македонския език от посочения в Преговорната рамка.

Парламентът би трябвало да одобри конституционните промени за автоматизираното и абсолютно осъществяване на втората Междуправителствена конференция за довеждане докрай на началната фаза на договарянията, без спомагателни решения от страните членки. Правителството и всички способени органи работят в границите на избраните от Манифеста позиции, се показва в известието на ДСИ.

В оповестения в медиите текст на Манифеста се отбелязва, че той остава отворен за необятна социална поддръжка. Освен СДСМ и ДСИ, текстът е подсилен от Алианс за албанците, Либералнодемократическата партия, Новата социалдемократическа партия, Демократическата партия на албанците, Движението на турците, Демократическата партия на турците в Македония, Демократично възобновяване на Македония (DOM), ВМРО-Народна партия, Партията на пенсионерите и сръбската партия в Македония.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР