Петролните джобове на шейх Махомед бин Рашид ал-Мактум се препълнени,

...
Петролните джобове на шейх Махомед бин Рашид ал-Мактум се препълнени,
Коментари Харесай

Дубайското летище стана №1 в света с инвестиции от $35 млрд.

Петролните джобове на шейх Махомед бин Рашид ал-Мактум се претъпкани, което е добре, когато гледаш в бъдещето и знаеш, че в един миг те ще се изпразнят. Затова и шейхът желае да трансформира емирството в една от най-големите туристически атракции в света, което и сега е по този начин, само че явно желанието е тук да има представката „ най “-голямата туристическа атракция.

Един от ходовете е да бъде направено най-голямото летище в света. Когато бъде приключено, то ще е пет пъти по-голямо от Dubai International Airport.

Към днешна дата главните две летища в емирството са Dubai International Airport (DXB) и Al Maktoum International Airport (DWC), само че главният поток поема DXB. Шейхът желае в идващите 5 до 10 години той да се придвижи на носещото неговото име летище, в което ще вкара спомагателни $35 милиарда, с цел да придобие статута на най-голямото.

Новото строително мега оборудване да може да обслужва до 260 млн. пасажера годишно.

И другите цифри около този проект са впечатляващи. Разгънатата повърхност на целия комплекс ще е 65 кв. км, като застроената част на всички здания ще възлиза на 19,4 млн. кв. м. Пистите ще са 5, успоредни една на друга, а на терминалите ще има... 400 гейта. Ще може да се обслужват и 15 млн. тона товари.

Когато приключи първата фаза на плана, летището би трябвало да може да поеме 130 млн. пасажера. Ще има спирка на метрото, което да води потока към града, а паркингът ще е с потенциал от 6000 паркоместа. В тази фаза ще бъдат построени 3,5 млн. кв. м площи.

Фаза 2 ще добави още 20 млн. пасажера годишен потенциал, като застроените площи ще доближат 5,4 млн. кв. м.

В крайната фаза общата добавена (към настоящите) застроена повърхност ще доближи 10,5 млн. кв. м.

Всяка от четирите големи пътнически зали ще е по 2,3 млн. кв. м, като дължината на всяка една от тях ще е... 2,7 км. Това значи, че всяка една зала ще е три пъти по-дълга от трите сегашни на Dubai International (DXB).

По 100 гейта ще има във всяка една от тях, общо 400 (на софийското летище са под 20). Багажът ще се придвижва по подземна мрежа, която ще може да обработва до 30 000 куфара на час. Не единствено това, само че обещанието е, че всеки куфар ще доближава до самолета за рекордно малко време, като автоматизирана система ще го товари на борда, като по този начин се избегне човешката интервенция и присъщото подмятане (и отваряне) на куфарите.

Планираните писти са 5, като 4 от тях са паралелни една на друга, ситуирани на 1500 метра отдалеченост. Самите те ще са с дължина 4,5 км, като ще бъдат оборудвани с най-модерната система за ориентиране на самолетите.

Със своите 87 млн. пасажери, Дубай е бил второто най-натоварено летище (с двете си летища) през предходната година, изоставайки от Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport със 104 млн. Предвижданията са, че DBX ще одобри 88,8 млн. пасажера тази година, като цифрата ще продължи да пораства.

DXB е обвързван с 262 дестинации в 104 страни. Индия е топ дестинацията на DXB с 11,9 млн. пасажера през 2023 година Второто място е за Саудитска Арабия с 6,7 млн., Англия 6,7 млн. и Пакистан 4,2 млн. туристи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР