“Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.

...
“Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето.
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Политическите игри с бюджета на НЗОК са опасни за здравето

“Политическите игри с бюджета за здраве са рискови за здравето. Неприемането на план-сметката на Здравната каса през вчерашния ден, 28 ноември, в отрасловата комисия е удар по лекарите и по пациентите ”.

Това съобщи при започване на държавното съвещание министър-председателят акад. Николай Денков. Той подсети, че плануваният бюджет за здраве за 2024 година е рекорден – с над 1 милиарда лева повече от този за 2023 година и възлиза на 8 милиарда лв..

Денков изясни, че над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения. Включително има 60 млн. лева в допълнение, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия.

Премиерът уточни, че приоритет е усилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и обществено значими болести. Той посочи, че се работи по развиването на нови стратегии за ранно диагностициране на болесттите. По думите му за всичко това има финансиране в бюджета.

Той изясни, че различен приоритет е електронизацията, която ще подсигурява изсветляването на системата. Според него по този метод ще стане ясно къде отиват парите на българските данъкоплатци и дали се изнасят нелегално медикаменти. Денков уточни, че по тази причина електронизацията, в това число и е-рецептите са основна част от здравната промяна. И добави, че цифровите системи дават опция за явен разбор и установяване на ефикасни здравни политики.

Премиерът съобщи, че страната е поела ангажимент да усили заплатите на медицинските служащи и да усъвършенства изискванията за работа на младите експерти. Също по този начин тя търси решение на казуса с възходящата възраст на лекарите и намаляването на техния брой.

Денов изясни и че третият приоритет на държавното управление е изсветляване на процеса на ръководство на лечебните заведения. И даде задача на министъра на опазването на здравето да активизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителната организация “Медицински контрол ”. Премиерът акцентира, че желае резултатите да бъдат обявявани обществено.

Денков посочи, че задачата е дълбока промяна в опазването на здравето, която да постави завършек на познатите проблеми. Той обърна внимание, че това не става единствено с пари, а с промени в ръководството, в контрола, и с повишение на прозрачността в здравната система. Премиерът изрази вяра, че в съгласуваност с Народното събрание държавното управление ще успее да реализира тази промяна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР