Политически ангажираният електорат е от ключово значение за всяка процъфтяваща

...
Политически ангажираният електорат е от ключово значение за всяка процъфтяваща
Коментари Харесай

Нарцисите са политически по-активни

Политически ангажираният електорат е от основно значение за всяка процъфтяваща народна власт, само че не всеки взе участие в избори и други политически действия. Ново проучване сочи, че хората, които имат някои от характерностите на нарцистично личностно разстройство (НЛР), могат да бъдат и по-активни политически.
В поредност от изследвания, извършени в Съединени американски щати и Дания, откривателите откриват, че хората с по-високи прояви на НЛР, притежаващи по-високи равнища на нарцисизъм, егоцентризъм, подражаване на усеща и потребност от удивление - са по-склонни да вземат участие в политиката. Не става дума единствено за изборни длъжности, само че и за интензивно присъединяване в контакти с политици, иницииране на митинги, сключване на петиции, кампанийно набиране на финансови средства и други.
Питър Хатеми, бележит професор по политически науки в Пенсилвания, съобщи, че констатациите, оповестени неотдавна в Обществото за персона и обществена логика на психиката, могат да дадат визия за това по какъв начин и за какво избрани политически претенденти съумяват на избори.Според Хатеми, нарцисите, участващи в политическия развой, имат сериозна роля в настоящето положение на демократичния развой. 
" Ако хората, които се интересуват повече от личната си персонална полза и статут, вземат по-голямо присъединяване в изборите, тогава можем да чакаме да се появят претенденти, които отразяват техните стремежи - нарцисизмът поражда егоизъм " - изяснява професорът.
Предишните писания в региона на обществената логика на психиката сочат, че по-високите равнища на егоизъм са свързани с държания, които биха могли да навредят на функциониращите демокрации - да вземем за пример, пренасяне на фокуса от гражданската отговорност към личния персонален интерес и удовлетворението на обособения субект. По-високият егоизъм измежду необятната общност е обвързван с повече спорове и цивилен раздори и с по-малко съдействие, съгласие, взаимни отстъпки и амнистия.
Хатеми споделя, че в сегашния политически климат в Съединени американски щати от ден на ден хора стават политически дейни - само че тази готовност не е отмерено разпределена сред личностните видове.Изследователите провели две национални представителни изследвания: едно в Съединени американски щати и едно в Дания, надлежно с по 500 и 2450 участници във всяко. Има и трето, основано в мрежата американско изследване с 2280 участници.
И в трите изследвания участниците били запитани дали гласоподават на избори, каква е политическата им интензивност, вземат участие ли в демонстрации или срещи с депутати, подаряват ли средства в предизборни акции. Нарцисизмът се измервал с въпросник, в който участниците са помолени да избират сред две изказвания, които могат да се отнасят до тях. Например „ Настоявам да получа уважението, което ми се поставя “ против „ Обикновено получавам уважението, което заслужавам “.
Нарцистичните персони държали да вземат участие интензивно в политическите процеси, да контактуват с вземащите решения, да разгласяват в медиите мненията си. Те са и по-активни на избори. Учените прецизират, че защото хората с по-високи равнища на егоизъм безусловно приказват повече, има по-голяма възможност гласът им да бъде чут. Черти на характера като предимство, блян към авторитарност и водачество са свързани с по-широко присъединяване на индивида в политическите процеси. Ако обаче нарцисът има самодостатъчност във висока степен - той не е деен в политическата сфера.
" Успешното демократично действие изисква доверие в институциите, резултатност и ангажираност в демократичния развой, " сподели Хатеми. " Ако тези, които са по-нарцистични са най-ангажирани, а самият политически развой води до егоизъм в обществото, съгласно мен бъдещето на нашата народна власт може да бъде застрашено " - счита Хатеми.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР