Политическата криза започна през лятото на 2020 г. и не

...
Политическата криза започна през лятото на 2020 г. и не
Коментари Харесай

Радан Кънев: Политическата криза започна през лятото на 2020 г.

Политическата рецесия стартира през лятото на 2020 година и не може да откри решение оттогава. Очевидно не се обрисува намиране на решение и в този момент. Това сподели евродепутатът от ЕНП Радан Кънев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По думите му без солидно парламентарно болшинство няма да се случат законопроектите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. „ Този нрав да отметнем една работа, с цел да усвоим едни европейки пари, е непоносим. Става дума за извънредно тежко законодателство. Основната част от този пакет е Законът за енергетиката. Тази работа за шест месеца през зимата няма да стане ", уточни той.

По думите му ГЕРБ не смее да поеме отговорност да ръководи с болшинството, което смъкна кабинета „ Петков ". „ Не им се желае. Знаят, че това болшинство не може да организира сполучливо ръководство. Знаят, че поставяйки се според от съветската 5-та колона в България, бързо лъсва, че прозападният евроатлантически облик може да е единствено фасада. Защото сме виждали доста лица на ГЕРБ ", добави Кънев.

Изключително значимо е по какъв начин България ще се ръководи във връзка с външната политика в околните шест месеца, а може би и две-три години. „ В момента служебният кабинет ни слага в рискова външно-политическа изолираност в границите на Съюза. Външният министър на Литва назова непосредствено България и Румъния като проблем ", акцентира евродепутатът.

Радан Кънев дефинира общуването на президента с народните представители като неприемливо от конституционна позиция. „ Той дава указания по какъв начин да бъде гласуван бюджета. В тази обстановка първият въпрос, който стои, е можем ли да си позволим да бъдем ръководени от служебно държавно управление, пред три месеца Народното събрание да се събира на сесии и да гласоподава или актуализира бюджета и да сме нещо като монархия от ХІХ век. Ние в никакъв случай в историята си не сме имали казус на толкоз недемократично ръководство ", разяснява евродепутатът.

ГЕРБ се пробва да образува блок с Движение за права и свободи и да притегли и „ Демократична България ". „ Това намигане, което търси поддръжка за блок, в който е Движение за права и свободи, е смешна история. Това е анатема за десния гласоподавател. Ако ГЕРБ ще продължат този танц с Движение за права и свободи, те би трябвало да схванат, че по-непримирим съперник от Демократична България и от Политическа партия просто не могат да си намерят ", съобщи той.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР