Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси

...
Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси
Коментари Харесай

Дянков: 2024 година не е реалистична за влизането ни в еврозоната

" Политическата рецесия има голямо и отрицателно въздействие върху обществените финанси на страната . Партиите са в подготвеност на избори и по тази причина са по-щедри, в сравнение с са опциите на страната. Ние сме в по-голям недостиг, в сравнение с стопанската система ни допуска ". 

Това сподели пред БНР Симеон Дянков, някогашен министър на финансите. 

И добави, че  2024 година не е реалистична за влизане на България в еврозоната :  

Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024

" Без постоянно държавно управление няма постоянен бюджет.  За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на  останалите членки от зоната  е дали в последния постоянен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии . В предишните два бюджета не ги изпълняваме, а в този момент нямаме постоянен бюджет. Следователно нито инфлацията, нито дефицитът, нито главният лихвен % по 10-годишните ДЦК - три от четирите коефициента, не са изпълнени...  Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматизираното удължение на периода ще е с две години ". 

Икономист: Напъните за приемане на еврото наподобяват странни

Дянков добави, че  сме надалеч от преодоляване на инфлацията, а през този месец и през идващия ще следим увеличение на % й , защото от началото на годината в доста европейски страни автоматизирано влизат по-големи пенсии, по-големи обществени заплащания, нови цени. 

 istock istock
" Задава се криза или към нулев напредък в Европейския съюз.  Ще има закъснение и на българската стопанска система ". 

Симеон Дянков  не чака да бъде формирано държавно управление с втория мандат поради ярките разграничителни линии  между " Продължаваме промяната " и някои от партиите в Народното събрание. Според него  възможностите за постоянен кабинет са при третия мандат . Най-голям интерес това да стане имат " Български напредък " и " Демократична България ", даже и Българска социалистическа партия. Прогнозата му за небосвод на евентуално  ново държавно управление е - до или малко след локалните избори през есента
" Трябва ни  постоянно държавно управление, което да вкарва закони в Народното събрание и което да ни показва в Брюксел , което сега служебният кабинет не може да прави ". 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР