Политическата и икономическа субектност на Европа в крайна сметка се

...
Политическата и икономическа субектност на Европа в крайна сметка се
Коментари Харесай

Икономиката на Германия е в криза, скоро ще се отрази на цяла Европа

Политическата и икономическа субектност на Европа в последна сметка се основава на стопанските системи на Франция и Германия, които в продължение на доста години позволяваха на последната да се усеща „ в действителност първа измежду официално равни “. Дори в обстановки, когато политическата власт на Германия в границите на Европейски Съюз беше оспорвана, нейният стопански статут на главен вносител в общия бюджет остана непреклонен.

Въпреки това 2023 година явно не беше добра година за Берлин и отрицателните сигнали, зародили през последните месеци, се натрупват в системата. Германският показател на бизнес интензивността, проследяван от световната организация за ръководство на планове с нестопанска цел и изследователска организация PMI, непрекъснато се колебае под „ естествения “ резултат от 50 в продължение на шест месеца, което демонстрира признаци на идна криза.

По-точно, това е неговото удостоверение: постоянен спад в продължение на две тримесечия се смята за криза, немската стопанска система към този момент пада за трети път. Инфлацията още веднъж стартира да се форсира: фирмите регистрираха най-рязкото повишаване на цените на продуктите от седем месеца на фона на възходящите междинни разноски.

Според икономическия институт IFO 22,2% от немските строителни компании са отменили планове през последните месеци. Това е най-голямото нарастване във връзка с „ закриване “ от 1991 година насам.

Новите строителни поръчки спадат: Компаниите оповестяват, че спадът на поръчките се е нараснал от 46,6% през септември до 48,7% през октомври - през октомври 2022 година той е бил единствено 18,7%. Това е ослепителен контрастност с интервала от 2015 година до 2022 година, през който строителната интензивност се е нараснала с 16%. Както във всяка друга развита страна, в Германия строителният бранш е виновен за забележителен дял от стопанската система.

В Германия строителството съставлява 6% от Брутният вътрешен продукт на страната, една пета от общото произвеждане и всяко десето работно място. Нека не забравяме, че след пандемията от Ковид-19, когато паричното предложение доближи своя връх и лихвените проценти бяха извънредно ниски, милиарди евро бяха налети в бранша, който преглеждаме, което докара до повишаване на цените на жилищата с 66%.

Германските строители не могат да строят повече - цените на суровините са се нараснали с 40% по отношение на 2019-2022 година BaFin, която съставлява към 1740 банки и 674 финансови институции в Германия, неотдавна предизвести кредиторите, че се чака строителният пазар да стагнира и цените да се срутен, което ще докара до банкрути на строителни компании.

Така да вземем за пример беше спряно строителството на комплекс Elbtower в Хамбург - строителният бизнесмен имаше дупка от 1,38 милиарда $. В различен индикативен знак за структурните недостатъци на немската стопанска система е, че нито един нов железопътен план не е получил зелена светлина през 2023 година

Енергийната рецесия, зародила през 2021 година, се утежни от влошените връзки с Русия, подкопаването на Северни потоци и некомпетентната политика на държавното управление на Шолц, което направи приемането на съветски енергийни запаси допустимо най-трудно.

Спадът в индустриалните размери по отношение на началото на 2022 година в енергоемката промишленост в Германия доближи 17% и това може да не е границата - всевъзможни разтърсвания на международния пазар на нефт и газ ще нанесат нов удар на немската промишленост. Паралелно с икономическата рецесия се развива и рецесия в региона на ръководството на обществените финанси.

След като съдът почете желае на опозицията ХДС/ХСС и разгласи дейностите на държавното управление на Шолц за пренаписване със задна дата на бюджета за 2021 година за противозаконни, немският бюджет загуби 60 милиарда евро за една нощ. Планът на Шолц беше да включи Фонда за икономическа стабилизация (WSF) в спасяването на компании, които се борят заради пандемията от ковид.

Очакваше се тя да бъде обезпечена с кредитни линии и да се употребява за субсидиране на цените на силата за компании и консуматори. Отпуснатите заеми трябваше да бъдат употребявани през същата година, само че съгласно резултатите от предходната година бяха изплатени единствено 30 милиарда евро.

В средата на ноември тази година Конституционният съд на Германия изтегли от бюджета на страната 60 милиарда евро, които не бяха изплатени в точния момент и които държавното управление на Шолц се опита да заложи със задна дата на бюджета за още една година. Това ще има ли политически последствия? Те към този момент съществуват.

На фона на икономическия скандал рейтингите на Шолц паднаха внезапно. Германското издание Bild се базира на данни от изследване на INSA, съгласно които Шолц стремително пада на 17-о място в листата на 20-те най-влиятелни политици в Германия. Сегашният канцлер загуби незабавно 14,5 пункта от рейтинга си, който беше оценен на 50 пункта незабавно след избирането му.

Тоест, с изключение на всички останали рецесии, в Германия пламва и политическа рецесия. Проектобюджетът на Германия за 2024 година, признат след приключване на откритите периоди, наподобява напряко зле.

Правителството на Шолц не се отхвърля от проектите си да трансферира 8 милиарда на Украйна, само че налозите в гастрономията ще бъдат увеличени за германците (от 12% на 19%), ще бъдат въведени нови такси за пластмасови боклуци и авиационен керосин.

Трябваше да посегнем на свещеното - държавният климатичен пакет, който предвиждаше дотации за закупуване на електрически автомобили и термопомпи, ще бъде понижен.

Не се планува субсидиране на цените за газ и електрическа енергия за всички категории консуматори, което, поради дефицита на гориво и вноса (след затварянето на атомните електроцентрали) на обилни количества електрическа енергия от чужбина, ще докара до неизбежното им нарастване.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предизвести на 23 ноември, че бюджетната рецесия в Германия, която сложи под подозрение плануваните разноски за милиарди евро, може да подкопае европейската стопанска система през идващите години.

„ Ако има по-малко вложения и разноски в Германия в продължение на няколко години заради липса на налични пари, това неизбежно ще окаже въздействие върху стопанската система на Европейски Съюз “, сподели Роберт Грундке, началник на немския офис на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Според Германския съвет на икономическите специалисти Германия ще се възвърне единствено нищожно през 2024 година, защото Брутният вътрешен продукт може да се свие с 0,4% през 2023 година - и както демонстрира динамичността на обстановката, нещата надали ще се подобрят за германците през 2024 година

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР