Политическа партия “ е разтревожена от поредния опит България да

...
Политическа партия “ е разтревожена от поредния опит България да
Коментари Харесай

Републиканци за България: Разтревожени сме от поредния опит България да се превръща в плацдарм на руската пропаганда


Политическа партия „ “ е разтревожена от следващия опит България да се трансформира в плацдарм на съветската агитация и да се демонстрира пред Европа като разграден двор. Повод за нашето безпокойствие е визитата у нас на Волоколамския митрополит Антоний, шеф на Отдела за външно-църковни връзки към Московската патриаршия, което ще рече – външен министър на Руската черква или дясната ръка на Руския патриарх Кирил, се показва в позицията на политическата групировка.

Както е известно Кирил Московски поддържа съветската експанзия в Украйна от самото ѝ начало, при все това там живее част от неговото паство, а съветско оръжие унищожава и православни храмове. Нещо повече – в многочислените си изявления той поддържа дейностите на съветската войска и проповядва против „ тъмните сили “, които желаят да унищожат „ Святата Рус “. А, знае се, че самата Руска федерация, след започване на експанзията, причисли България към „ неприятелските страни “. Според изявления в европейските медии Волоколамския митрополит Антоний не е позволен на територията на Англия, а преди месец е изпъден от Германия – обстоятелства, които провокират още по-голямо неразбиране, че България гладко му дава домакинство.

От формалния уебсайт на Българската патриаршия разбираме, че неговото посещаване у нас е по покана на архимандрит Васиан (Змеев) и с благословията на Българския патриарх Неофит (). Литургията, отслужена в Руската черква в София, участваха член на Светия синод (Ловчански митрополит Гавриил) и Главният секретар на Светия синод – Мелнишки свещеник Герасим. Това значи, че Светият синод на Българската православна черква е бил прочут авансово за тази аудиенция и е дал единодушието си за нея. Отбелязваме този факт, тъй като към този момент се появиха манипулативни информации, че Светият синод бил „ сюрпризиран “ от визитата на Антоний Волоколамски.

Оказва се, че това напълно не е правилно. Съгласно досегашната нормална процедура визити на духовници от подобен висок сан нормално се съгласуват сред БПЦ и съответните държавни институции като Министерство на външните работи и Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет. Руската експанзия в Украйна и причисляването на България към „ неприятелските страни “ от страна на Русия прави такова координиране още по-наложително.

Политическа партия „ “ ще направи публично питане дали е било направено такова координиране за идването на Антоний Волоколамски и каква е била позицията на въпросните институции. Въпреки, че според член 4.1 от Закона за вероизповеданията „ Вероизповеданията са свободни “, а „ Религиозните институции са отделени от страната “, де факто гостуването на върховен архиерей на поместна черква, която поддържа експанзията на своята страна против друга страна, се трансформира в надълбоко политически проблем.

Недоумяваме, за какво към момента няма никаква реакция от страна на българската страна? Като партия, която отстоява полезностите, годни за трите монотеистични религии, ние не сме нито против православната религия, нито против Православната черква, само че изрично сме несъгласни те да бъдат употребявани за вътрешно-партийни и геополитически цели и ползи. Ето за какво призоваваме Светият синод на БПЦ-БП отсега нататък да се въздържа от поддръжка и съучастничество в сходни събития, които дават мотив да се приказва за България като за проводник на съветските хибридни ползи в Европейския съюз. Не можем да не отбележим и обстоятелството, че от всички поместни църкви, БПЦ поддържа изключително тесни връзки най-много с Московската патриаршия, което буди съществено терзание освен за нейния междуправославен и интернационален престиж, само че и за националната сигурност на Р България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР