Политическа акция с открито беззаконие. Така директорът на Института за

...
Политическа акция с открито беззаконие. Така директорът на Института за
Коментари Харесай

Борислав Цеков за задържането на Борисов: Политическа акция с открито беззаконие, извършено от башибозук! Груба проява на милиционерски произвол!

" Политическа акция с намерено безвластие ". Така шефът на Института за съвременна политика и специалист по конституционно право Борислав Цеков разяснява пред Агенция ПИК задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. " Това е политическа акция, за мен напряко е един башибозук! ", добави той. Според специалиста по конституционно право полицейската акция изначално е опорочена.

" Първо, тъй като в нея има нескрити политически подбуди, което е неприемливо. Те се пробваха посредством неистина и агитация да " опаковат " тази акция като " акция на Европейската прокуратура ". Второ - видяхме поредност от юридически нарушавания, което е извънредно срамно. Има си ясни критерии - и в правосъдната процедура, и в съда в Страсбург, както и доктринални разработки, които господин Рашков като учител по наказателно право би трябвало да познава ", безапелационен е юристът.

Борислав Цеков прецизира, че не може да бъде " наложително следствено деяние " разпит на министър-председател (Кирил Петков, бел. ред.), който няма нищо общо с проблема ".

" Искам друго да попитам - чухме на онази среднощна конференция от господин Рашков, че те нямали доказателства и занапред щели да се събират. Питам - по какъв начин по този начин задържаме едни хора без доказателства?! Тук виждаме една груба демонстрация на милиционерски произвол ", отбелязва Цеков, тъй като " става дума за права, които би трябвало да се съблюдават ".

Според юриста въпросът с неразпитания Васил Божков се свежда до следното – " единствената правна стойност, която този диалог може да има, е като сведение за Министерство на вътрешните работи, не като разпит на очевидец с доказателствена стойност ".

По мотив " присъединяване на вицепремиера Асен Василев в тази юридическа самоинициатива " Цеков посочи, че по отношение на тези 550 милиона несъбрани налози от хазарт нещата се вземат решение с обжалване на съответните актове. Той посочи, че хората за следващ път ще останат с чувството, че нещо се потулва.

" Това е една безобразна политическа шумотевица. Нещата се въртят в обаян кръг, а последици няма. " Промяната " сякаш бяха против мутрите, в този момент се държат по-зле от мутрите ", счита Цеков. По думите му, в случай че бяхме естествена страна, " трябваше към този момент да сме видели най-малко една оставка - като акт на честност при една такава провалена интервенция ".

" Най-жалкото е, в случай че нашите делегирани европейски прокурори си правят нещо без да пита. Няма да разясняваме, че " изнудването " измежду тези " неотложни следствени дейности " не е от компетентността на Европейската прокуратура. Няма по какъв начин да бъде заобиколена българската правна система, което потвърждава, че има хора, които не почитат закона ", акцентира юристът. Според него този скандал неизбежно ще окаже въздействие върху кабинета.

" Всичко в страната потъна в едно безвремие през последната година. Ако има някакво придвижване в някои браншове, то е или безредно, или към по-лошо. Очевидно ставаме очевидци на един исторически неуспех на тази власт. Радев и държавното управление са едно - без значение, че се пробват да си измият ръцете един с различен. Те не са способни да плануват никакви въпроси. Планът за възобновяване още не е утвърден от Европейска комисия. А той можеше да работи за България, а не за частни лобистки ползи.

" Безпомощно е това ръководство. С тази полицейска акция те изгубиха нещо доста основно. Министър-председателят Кирил Петков носи ясна политическа отговорност за това. Дали, обаче, ще се стигне до рухване на държавното управление... Аз по-скоро без значение от това, че ГЕРБ стартират дейности за сваляна на държавното управление, по-скоро бих планувал една мъка на държавното управление до есента. Тези хора ще се държат със зъби и нокти за властта, до последно ", уверен е Борислав Цеков. Той добави, че не разпорежда " някакви специфични очаквания " нито на Има Такъв Народ, чийто водач Слави Трифонов безусловно се скри, нито на Българска социалистическа партия и Демократична България.

" В политиката няма млади, няма остарели. Има можещи и неможещи. И когато ти избираш хора, които с нищо не са показали признаци, че могат да се занимават с политика и ръководство на страната - ето го резултатът. Всички ще патим, само че дано моралната отговорност носят всички тези, които поддържаха Кирил Петков, който приключил бизнес администрация в Харвард. Как да обясниш на елементарния човек, че този Харвард не е оня, който е бил?! ", съобщи Борислав Цеков.

" Нивото в нашия Софийски университет е доста по-високо. И внезапно - някой приключил една компетентност за секретарки, става водач тук. На една елементарна общност това по какъв начин да се изясни - това за тях е корекомска работа ", съобщи юристът. За него при още един гаф от мащаба на Рашков или, не дай си Боже, нещо за войната, държавното управление би трябвало да си отиде още на идващия ден ", добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР