Полинезийската островна държава Тувалу отдавна се сочи като основен кандидат

...
Полинезийската островна държава Тувалу отдавна се сочи като основен кандидат
Коментари Харесай

Очакваше се този тихоокеански остров да изчезне, а той расте

Полинезийската островна страна Тувалу от дълго време се сочи като главен претендент да бъде погълната от водата с повишаване равнището на международния океан. Ново проучване демонстрира обаче, че земната маса на острова в действителност се усилва.

Заключенията се базират на въздушни фотографии и сателитни облици на деветте атола и 101 рифови острови на Тувалу, снимани в интервала от 1971 до 2014 година. Учените са открили, че 8 от атолите и съвсем три четвърти от островите са пораснали на размер в този интервал.

Общо нарастването на земната маса на Тувалу се прави оценка на 2,9%, макар че равнището на океана също се е нараснало при крайбрежията на страната. Екипът откриватели от Университета Оукланд, Нова Зеландия, споделя, че евентуално би трябвало да преосмислим предходните изводи за това какъв брой островни народи като Тувалу е евентуално да изчезнат.

„ Ние мислим за тихоокеанските атоли като за статични земни форми, които просто ще бъдат погълнати от водата с покачването на океанското ниво, само че има от ден на ден доказателства, че тези острови са геологически динамични и се трансформират непрестанно, “ споделя Пол Кенч, част от екипа.

„ Резултатите на нашето проучване може да наподобяват назад интуитивни, предвид на това, че равнището на океана в този район се повишава през последния половин век, само че преобладаващата смяна в тази ситуация на Тувалу през това време е агресия, а не ерозия. “

Нивото на океана към Тувалу пораства двойно по-бързо от междинното за света в изследвания интервал – с към 4 милиметра на година – по какъв начин тогава земната маса на островната страна нараства?

Учените споделят, че моделът на вълните заливащи крайбрежията реалокира седимент, пясък и трошляк. Този развой дружно с материалите, които се натрупват от бурите, може да компенсира ерозията на крайбрежията.

Екипът споделя също, че климатичните промени не престават да бъдат опасност за съществуването на островните страни, само че популацията към момента разполага с опцията да възнамерява в дълготрайно бъдеще, фокусирайки развиването на общността върху по-големите острови, за които заплахата е по-малка.

Не всички са удовлетворени от резултата на проучването. Например министър председателят на Тувалу Енеле Сопоага разяснява пред кореспонденти, че изследването не взима поради фактори като проникването на солена вода в обитаемите зони.

„ Като водач на Тувалу ми се коства тъпо, че този отчет, за по-голямата част от който сме платили, попада в новините без да е бил тестван от управляващите “, споделя министър ръководителят пред The Fiji Times.

Сега държавното управление на Тувалу приготвя отговор на изследването, което към този момент е верифицирано и признато за обява.

Екипът твърди, че резултатът от проучването никога не е опрощение за безучастие във връзка с климатичните промени. Много от тихоокеанските острови към този момент са завладяни от водата и други са под заплха.

Учените пишат също, че народът на Тувалу към момента би трябвало да мисили за акомодация, с цел да може да оцелее, че не е задоволително да се чака земната маса на островите да се усилва от единствено себе си и така нататък

Но изследването потвърждава, че Тувалу и други островни страни в действителност разполагат с много повече време, в сравнение с се смяташе до момента.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР