Полезен ли е т. нар. Черен петък на бизнеса или

...
Полезен ли е т. нар. Черен петък на бизнеса или
Коментари Харесай

Полезен или вреден е Черният петък за бизнеса

Полезен ли е така наречен " Черен петък " на бизнеса или пък му вреди е въпрос, който идва на дневен ред всяка година в края ноември. Логиката подсказва, че фирмите губят пари, изключително при огромните понижения в Съединени американски щати и в някои европейски градове. Всъщност, по тази причина и денят се назовава " черен " за търговците. Дали обаче това е тъкмо по този начин? Отговорът търси разбора на Quartz.

Всъщност уикендът, включващ Деня на благодарността в Съединени американски щати, се е трансформирал във време, в което търговците на дребно се отнасят с " най-лошите " си клиенти съвсем като с кралски особи.

За търговците, които са задоволително смели да застанат против статуквото има способи да погледнат към " Черния петък " под друг ъгъл, с цел да минимизират вредите от него или най-малко да го трансфорат в в действителност скъпа опция за възстановяване на взаимоотношенията с клиентите, друга от това просто да вършат огромни отстъпки.

Като за начало обаче те би трябвало да схванат какъв е казусът със настоящия модел на разпродажби.

Една от най-бързо растящите компании у нас регистрира рекордни доходи от над 13 милиона лв. от Черния петък

Фирмата открива и развоен център в Дъблин

Стратегии, които могат да работят в интерес на бизнеса:

Примерът на компанията за спортна екипировка REI

Малък, само че възходящ брой търговци на дребно споделят, че " Черният петък " просто не си коства и че могат да завоюват повече, в случай че останат затворени, в сравнение с да удължат работните си часове и да понижат цените си.

Пример за това е REI - компания за спортна екипировка, която през 2014 година освен затваря магазините си, само че и стопира онлайн поръчките си, като афишира " Черния петък " за фирмен празник и пуска чиновниците си в заплатен отпуск. Така им дава опция за отмора измежду природата, вместо спомагателна работа по време на разпродажбите.

Освен това, акцията подхожда и с задачата на REI и по този метод компанията натрупа точки за репутацията си, а в дълготраен проект ускорява своята връзка с клиентите. Тази година те употребяват Черния петък и с цел да започват самодейността си, призоваваща своите членове " да работят " със своите повече от 80 събития за разчистване навън.
 Снимка 554946
Източник:

Адекватна връзка с клиентите

Големите понижения на " Черния петък " нормално притеглят клиенти, носещи ниска стойност. Търговците на дребно могат да решат, че е най-добре бизнес проектът им да върви с останалите и да ухажва този сегмент по време на " Черния петък ".

Това е добър проект, стига да трансформират държанието си след това. Целта тук е да не се построяват връзки с клиентите, тъй като евентуално това няма да е сполучливо. Хората, пазаруващи на този ден знаят тъкмо какво желаят да купят и какъв брой са подготвени да платят, преди даже да влязат в магазина ви.

Високи цели

Ресурсите, които ще вложите в това събитие могат да бъдат вложени в пазаруващите, които носят висока стойност на компанията и за които е евентуално да изберат марката поради преданост или желание към него.

Пример е още веднъж водещ магазин на Nordstrom в Ню Йорк, който има за приоритет построяването на дълготрайни връзки с клиенти, носещи висока стойност посредством разнообразни прекарвания и услуги, а не посредством незабавни покупки.

Търговците на дребно могат да вземат образец от този метод и да приоритизират построяването на взаимоотношения с този вид клиенти. Възможност за това е VIP извършването на покупки, което да е единствено за най-ценните за компанията хора. Също могат да дават спомагателни услуги и действия.

Като цяло търговците на дребно би трябвало да насочат най-хубавите си активи и старания към най-важните си клиенти, а не за тези, носещи ниска стойност.
 Над 1000 чиновници на Amazon стартират стачка на Черния петък
Над 1000 чиновници на Amazon стартират стачка на Черния петък

Заради ниски заплати и неприятни условия на труд
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР