Полагаме усилия да оптимизираме работата на Общинския съвет. Важна стъпка

...
Полагаме усилия да оптимизираме работата на Общинския съвет. Важна стъпка
Коментари Харесай

Тодор Балабанов: Осигуряваме на гражданите бърз и лесен достъп до архива на местния парламент 


Полагаме старания да усъвършенстваме работата на Общинския съвет. Важна стъпка в тази посока бе и новият уебсайт, където в границите на няколко месеца успяхме да публикуваме целия списък на Общински съвет – над 30 000 страници документи от първия демократично определен локален парламент до сегашния мандат. По този метод дигитализирахме историческата памет на локалната власт и при цялостна бистрота осигурихме на жителите бърз и елементарен достъп до нормативните актове от 1991 година до през днешния ден. Това разяснява пред жители в регион „ Приморски ” ръководителят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов. Срещата се състоя по самодейност на ръководителя на районната организация на ГЕРБ Лилия Христова.

„ В момента работим интензивно, тъй че общинската нормативна уредба да бъде интегрирана в профилиран уеб модул към уеб страницата, което значително ще облекчи търсенето на информация по съответна дума или даже знак ”, изясни Балабанов и посочи, че ОбС-Варна е първият в страната с толкоз богат цифров списък.

По мотив новия общински бюджет Тодор Балабанов обясни, че по отношение на предходната година финансовата рамка е увеличена със 123 млн. лева „ Рекордният бюджет от 393,7 млн. лева е резултат от положителната събираемост и извоюваните от община Варна европроекти, само че и от мощната поддръжка на държавното управление. Държавата обезпечи солидно финансиране за ускорената реализация на значими за развиването на града ни обекти ”, посочи ръководителят на Общински съвет.

Той добави, че в бюджет 2018 има съществено нарастване на средствата по разнообразни функционалности и уточни като образец растежа от 14 млн. лева в областта на образованието.

„ Предстои създаване на 4 детски градини, а посредством европейските стратегии община Варна подхваща рационализация на редица просветителни институции, измежду които седем общински учебни заведения, две професионални гимназии и три детски градини. С помощта на страната ще се построи и нова постройка на Математическа гимназия, за което започва планиране. Амбицията е да се обособи учебен кампус, който да се трансформира в център за образование по математика, информатика, техника и технологии ”, акцентира Тодор Балабанов.

В отговор на поставените въпроси по отношение на новата постройка на варненската библиотека той осведоми, че следва да бъде издадено позволение за градеж, след което общината ще търси благоприятни условия за финансирането на плана, в това число и посредством оперативните стратегии.
Председателят на Общински съвет сложи акцент и върху плануваните вложения в общинското опазване на здравето, като открои заложените 500 000 лева за нова лапароскопска и ендоскопска инсталация на Онкоболницата в Аспарухово, 550 000 лева за ремонт на родилното поделение и неонатологията в МБАЛ „ Св. Анна “, както и близо 500 000 лева за ремонта на АГ-болницата в града.

Сред целите на Варна той означи и огромните инфраструктурни планове, които имат значима роля за облекчение на трафика. „ Работи се при непрестанен режим, тъй че обектите да бъдат приключени в оптимално къси периоди. Надяваме се, че в къси периоди ще приключат и процедурите по обжалване, свързани с отчуждаването на парцелите, които попадат в трасето на бул. „ В. Левски ”, разясни Балабанов.

Сред значимите транспортните решения за града той уточни и идното въвеждане на синята зона. „ След формалния й старт ще бъде очакван гратисен интервал, който да даде опция самата система да се усъвършенства, а жителите да подадат съответните заявки и да се приспособяват към променените условия ”, добави ръководителят на Общински съвет.

Той обясни подхванатите стъпки за превръщане на Спортен комплекс „ Спартак “ АД, тъй че да се откри решение на дългогодишната сага, пред която бе изправен футболният клуб. „ На 26 март следва Общо заседание на акционерите на спортния комплекс.

То също е част от процедурата общината да си върне парцелите и да откри подобаваща форма за даването им за активността на клуба ”, заяви Тодор Балабанов.

Като напомни, че страната в лицето на премиера Бойко Борисов се е заела да влага 1 млн. лева за възобновяване на стадиона и трибуните, ръководителят на Общински съвет осведоми още, че от Министерството на младежта и спорта към този момент са изпратили проектанти, които да проучат положението на оборудванията и да изготвят план за ремонта.

В срещата в „ Приморски ” взеха присъединяване и националният представител от ГЕРБ Павел Христов, кметът на региона Петя Проданова и общинските съветници доцент Антоанета Цветкова, Людмила Колева и Борислав Нанков.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР