Покупко-продажбата на имот е дълъг процес. Той започва от момента

...
Покупко-продажбата на имот е дълъг процес. Той започва от момента
Коментари Харесай

Как по-бързо се сключват сделки с имоти

Покупко-продажбата на парцел е дълъг развой. Той стартира от момента на оповестяване жилището за продажба и завършва с изповядването на договорката при нотариус. Несъмнено най-дългият стадий е намирането на покупател. Съществува обаче и различен основен моменти, който лишава време, а точно набирането на документите преди прехвърлянето на недвижимия парцел.

Всяка договорка е характерна и с изключение на общоприетите документи, в съвсем всеки случай, се изискват и някои спомагателни. Обикновено със събирането им се нагърбва или брокерът, който е намерил клиент за даден парцел, или юристът на някоя от страните. Често първите вършат това за сметка на огледи, а вторите по-рядко се заемат с такива услуги, защото не разполагат с задоволително асистенти, които да изпращат по институциите, с цел да вадят нужните за прекачване на собствеността документи.

Част от огромните организации за недвижими парцели към този момент аутсорсват тази услуга. Така във времето, в което би трябвало да събират документи, те вършат огледи с нови клиенти. Компанията, която се занимава с този развой е съумяла да сведе до най-малко времето за набиране на нужните документи за изповядване на договорката. „ Процедурата по събирането на документи лишава сред 16 и малко над 20 часа”, споделя за imot.bg Петър Благоев, шеф на компанията, предлагаща този тип услуга, от която могат да се възползват и частни лица.

Понякога този развой може да отнеме малко повече време, защото процедурата по вадене на документ е по-дълга. „ Така да вземем за пример, при някои от старите парцели постоянно се постанова да се направи снимане от геодезисти, защото в старите нотариални актове не се е налагало да се разказва площ на изби, тавани, което през днешния ден няма по какъв начин да се случи без да се уточнят тези параметри”, добавя Благоев.

Какви документи са нужни за дадена договорка зависи и от това дали парцелът ще бъде платен с банков заем или с налични средства. При новото строителство също е нужен различен набор от документи. „ Най-вече се занимаваме с удостоверения за тежести за тези обекти, защото по-голямата част от документите, изискуеми за договорката, са налични от строителя. Важно е да отбележим, че ние носим отговорност дали документът е публикуван вярно. Ако в следствие страната, пред която се показва било то нотариус или банков кредитен контрольор, откри неточност, то ние я поправяме за наша сметка”, добавя Благоев.

Услугата е изключително потребна за чужденци, които са си купили парцел у нас. При тях най-важният миг след придобиването на жилището е регистрирането му в комуналните сдружения – „ Топлофикация”, „ Софийска вода”, ЧЕЗ. „ В множеството случаи в тези институции чиновниците са единствено с български език и нямат опция да спомагат на един чужденец при попълването на документите”, изяснява Благоев.

Що се отнася до цената на услугата, то за всеки документ има закрепена цена, като за комплект от документи се употребяват отстъпки. Цената зависи най-много от това какъв брой пъти е належащо да се отиде до обещано институция, с цел да се издаде един документ. Обикновен се заплаща от продавача. При по-луксозните парцели цената на услугата се поема от посредническата организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР