Покупката на вторите осем изтребители F-16 ще се забави и

...
Покупката на вторите осем изтребители F-16 ще се забави и
Коментари Харесай

ВВС бави сделката за американските самолети

Покупката на вторите осем изтребители F-16 ще се забави и най-вероятно България няма да успее да утвърди офертата за тях до 1 ноември, както изиска Съединени американски щати. Днес Министерският съвет трябваше да утвърди плана за капиталов разход, само че това по този начин и не се случи. Причината - от Военновъздушни сили са поискали спомагателни диалози с американците по 32 линии на новия контракт. Това се разбра от изявление на военния министър Драгомир Заков пред публицисти в Министерския съвет.

Военновъздушни сили организират разбор на самата оферта, като през вчерашния ден идентифицираха 32 линии от контракта, по които имат избрани въпроси. Линии, по които евентуално трябваше да има ясното в интервала, в който са водени диалози в последните няколко месеца. Тъй като те би трябвало да се изяснят, ще се наложат спомагателни диалози с американската страна. Това значи, че планът за капиталов разход няма по какъв начин да се одобри в границите на това държавно управление. Остава той да се придвижи от служебното държавно управление и на идващ парламент да бъде прегледан договорът, сподели министърът на защитата.

Само преди два дни Заков предизвести, че в случай че политическата рецесия продължи и планът за F-16 пропадне, то Военновъздушни сили може да бъдат приземени. Тогава той описа и, че държавното управление е договорило с американската страна да ни компенсира с 35 млн. $ за забавянето на към този момент поръчаните осем изтребителя. Първите от тях трябваше да дойдат у нас при започване на 2023 година, само че поради спиране във веригата на доставките поради Коронавирус пандемията, те ще дойдат едвам при започване на 2025 година

Парите, с които американската страна би трябвало да ни компенсира, бе планувано да отидат за образование на водачите за вторите осем F-16 и за ракети Sidewinder.

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1 милиарда и 320 млн. $. Сумата е почти същата като тази по първия контракт, която е 1 милиарда и 256 млн. $, само че пакетът въоръжение е много по-голям и към този момент имаме право на разсрочено заплащане. Ако тя не бъде утвърдена до 1 ноември обаче, параметрите и цената може да бъдат изменени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР