Покупателната стойност, която ние плащаме като крайни продукти, в случая

...
Покупателната стойност, която ние плащаме като крайни продукти, в случая
Коментари Харесай

Марина Ставрева, КНСБ: С 50 евро купуваш същото в България и Франция, а заплатите там са 5 пъти повече

Покупателната стойност, която ние плащаме като крайни артикули, в тази ситуация имам предвид дребната потребителска кошница, е равна съвсем на всички места на същата стойност. С 50 евро може да си купите и тук, и в Испания, и във Франция даже, същите артикули, които купувате в България, само че за сметка на това минималната работна заплата (у нас – бел. ред.) е пет пъти по-малка.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ Марина Ставрева, която е народен секретар на КНСБ. Според нея страната има пари за нарастване на минималната работна заплата и повишение на възнагражденията в публичния бранш.
Пари за тези претенции има. По-конкретно за минималната работна заплата – повдигането със средствата, които предлагаме, е 1% от общите разноски в бюджета.
От синдиката упорстват необлагаемият най-малко да бъде еднакъв на минималната работна заплата. „ Това в извънредно значимо, тъй като визира най-рисковата обществена група “, акцентира Ставрева.

По нейните думи възнагражденията в бюджетния бранш би трябвало непрестанно да наваксват, само че нарастването на заплатите е имало единствено в някои браншове от публичната сфера.
За 2023 година КНСБ упорства в публичния бранш за повдигане на заплатите най-малко с 13%, а за администрациите на терен да е най-малко 20%.
Според Ставрева има механизми, които разрешават всички актуализации на обществените заплащания да станат факт, даже и без да се одобри нов бюджет за идната година и да продължи действието на остарелия.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР