Покрай TikTok кратките видеа се превърнаха в най-предпочитания формат в

...
Покрай TikTok кратките видеа се превърнаха в най-предпочитания формат в
Коментари Харесай

Как гледането на кратки видеа вреди на мозъка

Покрай TikTok късите видеа се трансфораха в най-предпочитания формат в обществените мрежи. Постепенно те превзеха и Instagram, и YouTube, и Фейсбук, и в този момент е много евентуално да прекарваме дълго време, гледайки ги едно след друго. Признаваме си, пристрастяващо е. Оказа се обаче, че е и нездравословно.
 Това Фридман - 85-годишната жена, която приказва за дните си в Аушвиц с милиони хора в TikTok
Бабата, която споделя за дните си в Аушвиц пред милиони хора

Из тежките мемоари за Холокоста на една стара еврейка

Не едно и две проучвания са излизали с изводите, че прекомерната приложимост на обществени мрежи може да докара до тревожни и депресивни положения, както и до проблеми със съня. А в този момент акцентът е съответно върху TikTok и гледането на десетки къси видеа на ден. 

Този вид формат съществено обърква мозъка ни и може да докара до обилни проблеми с вниманието и концентрацията. Сменяме клипчетата едно след друго толкоз бързо, а в тях хората ни приказват толкоз постепенно, с цел да привлекат интереса ни. И този голям поток от информация, който ни залива в границите на минути, неизбежно води до претоварване на съзнанието и понижаване на общия фокус.
 Снимка 620205

Негативният резултат е още по-осезаем при децата и подрастващите, тъй като техният мозък към момента се образува и сходни стимулации пречат на естественото му действие. А на децата така и така им е по-трудно да се концентрират и да задържат вниманието си за по-дълго време. 

И когато мозъкът на детето свикне на това непрекъснато изменящо се наличие, по-късно му е доста по-трудно да се концентрира върху недигитално наличие, където всичко си е едно и също за по-дълго - да вземем за пример четене на книга, настояват учени от Cleveland Clinic Children`s, представени от Fatherly. Но проблемите с TikTok надалеч не стопират дотук.
 Снимка 620206

Изследване, извършено върху китайската версия на приложението, открива, че персонализираното наличие в обществената мрежа, което се подбира чрез специфични логаритми, е безусловно пристрастяващо. Когато в началото влезем в TikTok, виждаме най-различни видеа и по отношение на това на какво задържаме вниманието си, стартират да ни излизат само такива, които се счита, че ще са ни забавни.

И когато забележим този асортимент и гледаме клипче след клипче, в мозъка ни се задействат центровете за премия, които се свързват с образуването на взаимозависимост - тъкмо както при хазарта и опиатите. И това не трябва да ни изненадва изключително, тъй като тъкмо такава е задачата на обществените мрежи - да прекарваме колкото се може повече време в тях.

И в случай че този резултат се дължи на отделянето на невротрансмитера допамин, то гледането на видеа със сладки бебета и кученца да вземем за пример ни кара да се заредим и с хормона на щастието серотонин. Моментално се чувстваме по-добре и сигурно желаеме скоро отново да усетим този резултат, особено ако всекидневието ни отвън обществените мрежи е скучно и стресиращо.
 Витамин D, витамин B12, допамин, фолиева киселина и храните, които покачват настроението ни
Храните, които покачват настроението ни

За да бъдем щастливи даже и в сезона на депресиите

Така още веднъж стигаме до образуване на взаимозависимост. При намаление на равнищата на допамин, започваме да се усещаме зле. Дефицитът ни кара да търсим по какъв начин да си го набавим. А когато сме привикнали той да е в огромни дози поради многото часове в обществените мрежи, може да компенсираме неналичието му единствено с още толкоз време онлайн. И ето как влизаме в порочния кръг на дългото време, прекарано в гледане на къси видеа...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР