Покрай енергийната криза и преди старта на учебната година има

...
Покрай енергийната криза и преди старта на учебната година има
Коментари Харесай

Директори притеснени: Ще учат ли децата в студени класни стаи?

Покрай енергийната рецесия и преди старта на образователната година има терзания у шефове на учебни заведения и детски градини за това дали ще съумяват да покриват сметките през зимния сезон, както и дали поради това няма да се наложи децата още веднъж да учат онлайн.
Учебните заведения наблюдават с терзание новините за непрекъснато повишаващите се цени и се чудят по какъв начин ще обезпечат условия за децата през зимата. 35 хиляди лева е била сметката на великотърновското учебно заведение " Вела Благоева " за предишния отоплителен сезон. Сградата се отоплява на парно. Има и апаратура за газ, само че поради непрекъснато покачващите се цени - тя не се употребява.

" Ние досега сме разчитали на " Топлофикация-Велико Търново ". Ако тя не е в положение да извършва своите отговорности или своята активност заради цената на газа, ние ще бъдем доста обезпокоени. Аз в действителност съм доста обезпокоен, в случай че би трябвало да прекосяваме на различно гориво ", съобщи пред Bulgaria ON AIR шефът на учебното заведение Ангел Янчев. 

Все отново, до момента в който в Търново учебните заведения имат опция да минат на отопление с дизел - не такава е обстановката в Добрич, където всички учебни заведения се отопляват с газови системи.

" Следим доста изкъсо цената на газа. На първо място сме заложили запас в бюджета при възможна потребност той да бъде обновен и една част от сумата да отиде за покриване на този разход. На второ място обаче, когато има заплаха България да остане без газ, по-важното нещо, което сме коментирали, е опцията да преминем от газови котли на електрически такива. Това са ни двата разновидността ", уточни кметът на община Добрич Йордан Йорданов.  

Някои от шефовете на учебни заведения в страната са подготвени да преминат и в онлайн режим на образование, в случай че цените продължат да се повишават и не съумяват да покрият разноските.

Според енергийните специалисти, към момента има различни разновидности, които не се употребяват.

" Ние от пролетта, когато се случи прекъсването на природния газ, неведнъж сме повтаряли, че има време да се спасим от тези прогнози, като се създадат нужните промени, като се премине на пропан-бутан. Много по-евтин е този газ ", посочи енергийния специалист Иван Хиновски.

Той е безапелационен, че вместо за обезщетения, парите от държавния бюджет, е трябвало да бъдат вложени в реорганизация на горивните системи в учебните заведения, обществените домове и лечебните заведения.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР