Покойният британски министър-председател Харолд Уилсън веднъж каза, че една седмица

...
Покойният британски министър-председател Харолд Уилсън веднъж каза, че една седмица
Коментари Харесай

Година до Брекзит - толкова много за вършене, толкова малко време

Покойният английски министър-председател Харолд Уилсън един път сподели, че една седмица е доста време в политиката. За настоящия английски водач Тереза Мей идната година - годината преди Брекзит - може да наподобява като единствено една доста къса, забързана седмица.

От през днешния ден до формалното излизане на Англия от Европейския съюз на 29 март 2019 година остават 365 дни. Тогава ще завърши 46-годишен брак, обвързал стопанските системи, правните системи и народите на Англия и други 27 европейски страни.

Има хиляди комплицирани въпроси за споразумяване и малко време. Брекзит е не толкоз като това да вкараш пастата за зъби назад в тубата, колкото като това да се опиташ да разделиш съставките на пастата.

Англия публично разгласи желанието си да напусне Европейски Съюз преди година, поставяйки началото на двегодишно назад преброяване. Преподавателят по политология от Манчестърския университет Роб Форд сподели, че този времеви интервал е " неуместно къс ". " Това не е задоволително време за разплитане на 40-годишно политическо, обществено и икономическо обвързване ", сподели той. " Дори при най-хубавата воля на света, а това не е духът, в който се водят тези договаряния, то не може да се случи. "

От другата страна на Ламанша - в Брюксел - основният договарящ на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат изброи някои от многото области, в които двете страни би трябвало да сключат договорка: лов на риба, въздухоплаване, теоретичен и научен продан, нуклеарно съдействие и боравене с радиоактивни материали. Евентуален неуспех може да остави английските лечебни заведения неспособни да оферират лъчетерапия, а

английските самолети - блокирани на пистата.

" Във всяка от тези области ще е належащо да се откри ново споразумяване ", съобщи Верхофстат пред " Асошиейтед прес ". Англия ще се трансформира в трета страна, " а трета страна не може да има същите преимущества като страна членка ".

Европейски Съюз повтаря това предизвестие, откогато Англия гласоподава през юни 2016 година за овакантяване: Брекзит ще боли. Това се отнася изключително за бъдещите търговски и стопански връзки, по които двете страни едвам стартират да договарят.

Мей сподели в тирада този месец, че желае " допустимо най-широкото и задълбочено партньорство " посредством договорка за свободна търговия, друга от всяка друга на света. Лидерите от Европейски Съюз предизвестяват Англия, че не може да сортира изгодите от участието без отговорностите.

 Година до Брекзит - толкоз доста за извършване, толкоз малко време
© Toby Melville, Reuters

Двете страни си дадоха време до октомври да се спогодят за договорка в общи линии, тъй че Европейски Съюз и националните парламенти да могат да я одобрят преди датата на Брекзита. Този краен период бързо наближава след доста месеци закъснение и отсрочване.

Девет месеца минаха сред гласуването във Англия за овакантяване на Европейски Съюз и слагането на началото на противоположното преброяване. После имаше още закъснение, когато Мей свика предварителни избори, с цел да ускори позициите си в договарянията за Брекзит, само че вместо това

загуби болшинството си в Народното събрание и огромна част от престижа си като водач.

Сега нейното държавно управление разчита на поддръжката на северноирландската Демократична юнионистка партия, което още повече усложнява договарянията по най-трудния от всички, свързани с Брекзит въпроси - запазването на съвсем невидимата граница сред Ирландия, която е в Европейски Съюз, и Северна Ирландия, която е част от Англия.

Преговорите сред Англия и Европейски Съюз най-сетне започнаха съществено предишното лято. Главното им достижение до момента е временен интервал, който ще трае до края на 2020 година През прехода Англия ще продължи да прави вноски в хазната на Европейски Съюз и да следва разпоредбите на общността, само че ще загуби гласа си при вземането на решения.

Преходният интервал успокоява, само че не отстранява страховете от корав Брекзит, при който времето изтича, а Англия излиза с тропот от Европейски Съюз без договорка. И Англия, и Европейски Съюз - а и множеството компании, желаят да избегнат този стопански и политически дестабилизиращ сюжет.

Верхофстат сподели, че е " оптимист по природа ", и счита, че е малко евентуално да има корав Брекзит. " Въпросът е: можем ли да свържем алените линии на Англия с правилата на Европейския съюз? А отговорът е: да, допустимо е ", сподели той.

При тази неустановеност английските компании са разтревожени. След референдума инфлацията във Англия внезапно се увеличи, а растежът, който в миналото беше един от най-големите в Европейски Съюз, в този момент е под междинното равнище в общността. Резултатът от референдума, който беше 52 против 48 %,

раздели Англия на два недоверчиви лагера

- последователи на напускането и поддръжници на оставането, които водят борба за бъдещето на страната.

Поддръжниците на оставането упорстват, че Англия би трябвало да може да промени решението си, в случай че се окаже, че Брекзитът ще навреди на стопанската система и на страната. " Никой не е дал своя вот на референдума, с цел да бъде по-зле ", сподели подкрепящият Европейски Съюз лейбъристки народен представител Крис Лесли.

Този аргумент вбесява последователи на Брекзит като Джон Лонгуърт, един от шефовете на лобистката организация " Напускането значи овакантяване ". Той споделя, че тези, които пропагандират в поддръжка на Европейски Съюз, са " пета колона във Англия и работят в съглашателство с Европейския съюз, пробвайки се да провалят процеса на Брекзит ".

Брекзит разделя Англия, само че изважда на напред във времето единството в постоянно капризния Европейски Съюз. " След Брекзит всички мислеха, че ще има самобитен резултат на доминото ", сподели Верхофстат. " Декзит - излизане на Дания; Хекзит - излизане на Холандия; Фрекзит - излизане на Франция. Това, което виждаме, е тъкмо противоположното. След Брекзит виждаме, че хората още веднъж имат позитивно отношение към Европейски Съюз. "

" Те споделят: няма да сме толкоз глупави, че да напуснем Европейски Съюз, да разрушим Европейски Съюз. Следователно Брекзит е сериозен вик за събуждане. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР