Поклонническо шествие по пътя на мощите на свети Иван Рилски

...
Поклонническо шествие по пътя на мощите на свети Иван Рилски
Коментари Харесай

​Поклонническо шествие по пътя на мощите на свети Иван Рилски

Поклонническо шествие по пътя на мощите на свети Иван Рилски мина през църквите и манастирите във Врачанско. Група поклонници от цялата страна събират в храмовете локалните хора, с цел да се помолят дружно за небесния настойник на българите и да им опишат повече за неговия живот и свято дело.

Поклонническото шествие се организира към този момент четвърта година през месец юли като потегля от Велико Търново и стига до Рилския манастир. Една от спирките е в църквата на село Долна Бешовица, издигната през 1870 година и известна със стенописите и каменните си пластики.

За хората от село Долна Бешовица поклонническия поход се трансформира в дребен празник и те също пристигнаха в храма за молитва.
Зоя Рангелова: Хубаво е да има по-често такива събития, тъй като без религия сме за на никое място.Нели Димитрова, кмет на с. Долна Бешовица: Дълбоко вярващи хора, с цел да се решат на това дълго странствуване, те носят вярата в сърцето си, просто им се удивлявам.
Историкът Евгени Коев описа, че маршрутът на похода е проучван в продължение на месеци.
Евгени Коев, поддръжник: Целта ни е да бъде маркиран и разпространяван този маршрут и всеки да може да мине по този свети път, или положителния път, както условно го назоваваме.
Албена Момчилова дружно с 9-годишния си наследник се присъединила в поклонението от град Никопол.
Албена Момчилова, поддръжник: Голяма наслада беше за нас по какъв начин хората тук ни посрещнаха. Да има свещички запалени, да се помоли дружно на свети Иван Рилски.
Догодина се навършват 550 години от преместването на мощите на свети Иван Рилски и поклонниците се надяват в пешеходния им преход тогава да вземат присъединяване повече хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР