Покачващите се цени на петрола заради войната в Украйна стимулират

...
Покачващите се цени на петрола заради войната в Украйна стимулират
Коментари Харесай

Благодарение на войната една от най-богатите страни става още по-богата

Покачващите се цени на петрола поради войната в Украйна подтикват производителите в Близкия изток като Саудитска Арабия и Кувейт. Но евентуално един ще бъде огромният победител откакто Европа спре вноса на нефт от Русия. Това е Катар.

Високопоставени чиновници на Европейския съюз посетиха Доха през последните седмици и всички с ясно обръщение: имаме потребност от вашия газ допустимо най-бързо. Германия съобщи на бизнеса да стартира договаряния за покупко-продажби за доставки. Ситуацията стана по-сериозна и ще се наложат по-бързи ограничения, откакто Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България.

Износът на сила от Катар към този момент би трябвало да доближава 100 милиарда $ тази година за първи път от 2014 година, имайки поради трендовете от първото тримесечие, съгласно калкулации на Bloomberg. Междувременно катарското държавно управление чака стопански подтик от 20 милиарда $ от организирането на Световното състезание по футбол тази година.

2022 година наподобява ще бъде годината, в която Катар ще остави своя отпечатък в спортния календар и ще стане още по-богата страна.

Търсенето Европа на доставки на LNG идва откакто Катар започва план на стойност 30 милиарда $ за увеличение на износа си с 60% до 2027 година Допълнителното търсене значи повече конкуренция сред купувачите за дълготрайни контракти за доставка и най-вероятно по-добри условия за Катар.

" Това е невероятна опция ", счита сътрудникът в Близкоизточния институт във Вашингтон Карън Йънг. " Катар ще бъде един от най-важните експортьори на газ, пазарът евентуално ще бъде доста мощен за години напред ".

Катар към този момент жъне триумфи. Очаква се стопанската система на страната да нарасне с 4,4% тази година, най-вече от 2015 година, съгласно Citigroup. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията ще скочи до съвсем 80 000 $, покрай равнищата на региони като Каймановите острови и Швейцария.
 Германия обърна тил на Русия. Ще купува природен газ от Катар
Германия обърна тил на Русия. Ще купува природен газ от Катар

Сделката е контрактувана от немския министър на стопанската система Роберт Хабек

Какво ще прави Катар с парите?

Въпросът е какво ще направи Катар с непредвидените доходи от експорт на LNG. Голяма част от парите ще бъдат употребявани за подкрепяне на суверенния фонд на Катар, съгласно осведомени източници.

Катар може да употребява фонда за реализиране на районни цели. Миналия месец държавното управление даде обещание 5 милиарда $ вложения в Египет. Това беше част от проекта на страните от Персийския залив за поддръжка северноафриканската страна, която е много наранена от покачването на цените на храните от началото на войната в Украйна.

Път към зашеметяващо благосъстояние

Резервите на газ на Катар се съдържат в най-голямото находище " Норт фийлд " (Северното поле), което Shell откри през 1971 година Въпреки това компанията скоро го изостави. Газът има дребна стойност, изключително в случай че се намира прекомерно надалеч, с цел да бъде доставян до огромни пазари.

До 90-те години на предишния век производството на нефт и цените му в Катар паднаха. Министърът на енергетиката по това време Абдула Бин Атия вярваше, че газът е бъдещето. До 2012 година страната се трансформира в най-големия експортьор в света с помощта на търсенето в Япония и Тайван. Европа обаче се оказа по-труден пазар за завладяване, заради конкуренцията от Русия.

" През 1997 или 1998 година отидох в Германия, срещнах се с немски чиновници и обсъдихме дали Катар може да бъде снабдител на страната. Те дадоха отговор, че нямат потребност от LNG, тъй като ще получават доста газ от Русия по тръбопроводи и е по-евтино. " Това разяснява Атия в изявление.

Аргументът на Атия, че имат потребност от повече снабдители, в последна сметка се оказа верен. Европейски Съюз наложи строги търговски и бизнес наказания в опит да изолира Русия, само че към този момент изключва петрола и газа.

Засега Катар не може да създава задоволително, с цел да задоволи потребностите на Европа, която получава към 40% от своя газ от Русия. Държавният производител Qatar Energy праща 80% от товарите за Азия. Повечето от тях се продават по контракти, за които Доха съобщи, че няма да анулира, с цел да пренасочи доставките към Европа.

Германия даде обещание да построи първите си терминали за импорт на полутечен природен газ. Страни като Естония също търсят нови уреди.
 Скандалите към Катар 2022: Най-скъпото Световно състезание в историята
Скандалите към Катар 2022: Най-скъпото Световно състезание в историята

Международният стадион Халифа ще бъде хазаин на Катар 2022 FIFA World
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР