Покачването на лихвените нива от миналата година оказаха очаквания натиск

...
Покачването на лихвените нива от миналата година оказаха очаквания натиск
Коментари Харесай

Гореща прогноза! Кога спира истерията с имотите

Покачването на лихвените равнища от предходната година оказаха упования напън върху пазара на парцели. Трудно е да се предскаже по какъв начин повишаването на ипотечните заеми ще повлияе бранша и най-много върху цените, само че едно е несъмнено – балонът изпусна въздух.

Войната в Украйна, чувството за криза, по-високите разноски за сила, инфлацията и повишаването на лихвените равнища ще обиден всеки аспект от бранша на недвижимите парцели.
-->
Пазарът се приготвя за вероятно закъснение на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху покупко-продажбите. Според специалисти в сектора се чака 2023 година да бъде по-спокойна спрямо предходната 2022 година  и по-сериозно активизиране на пазара да се усети през втората половина на годината.

„ В световен проект на доста пазари има ясни индикации закъснение на жилищните пазари заради покачване на лихвените проценти по заемите, спад в размерите от покупко-продажби и даже промяна на цените надолу ”, разказва картината Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

Банкерите са оптимисти. „ Лихвените равнища у нас ще се повишават гладко. Увеличението ще е минимално с няколко базисни пункта, надалеч под равнищата в някои други страни от Централна и Източна Европа, с помощта на закрепения курс евро-лев. Българската банкова система е в положително здраве и с отлична ликвидност. Очаквам покачването да е до 4-4,5% до края на годината ”, счита Борислав Генов, шеф „ Банкиране на дребно ” в Уникредит Булбанк.

„ Всички международни трендове са в посока повдигане на лихвеният % по ипотечното кредитиране, и евентуално това ще се случи и в България в някакъв миг. Към днешна дата, изискванията по ипотечните заеми в България са едни от най-хубавите в Европа и няма индикации за закъснение ”, прибавя сътрудника ѝ Иван Козаров, ръководещ шеф на ARCO REAL ESTATE.

2023 година стартира със засилена интензивност на имотния пазар, споделят брокерите. 

Близо месец и половина след старта на годината към този момент по-смело можем да кажем, че жилищният пазар е постоянен, има засилено търсене, като в същото време се усеща и нарастване в предлагането, което дава доста добър баланс на пазара.

Интерес притеглят както огромните градове, по този начин и в особена степен планинските и морските курорти. Като равнища сега пазарът е някъде към размерите покупко-продажби от същия интервал на 2022 година, само че при много по-високи цени ”, отбелязва Полина Стойкова.

Прогнозата ѝ е, че от пролетта темпът на повишаване ще се забави.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР