Пожароопасният сезон в Австралия се увеличава с от 15 до

...
Пожароопасният сезон в Австралия се увеличава с от 15 до
Коментари Харесай

Климатолог алармира за необратими промени, които грозят света СНИМКИ

Пожароопасният сезон в Австралия се усилва с от 15 до 30 дни поради климатичните промени, сочи изследване по тематиката, сподели пред bTV климатологът от Националния център по публично здраве и разбори Зорница Спасова.

Тя добави, че 2019 може да се окаже втората най-гореща година след 2016 година

Австралия гори от месеци. Пожарите, обхванали континента, са по-големи от тези, горели в Сибир и в Амазонската джунгла предходната година. Според учени от университета в Сидни, огънят е погубил близо половин милиард животни. Смята се, че са починали 30% от коалите.

Снимка: bTV
Опустошени са цели райони на континента, пламъците лишиха живота на десетки хора, унищожиха имущество за стотици милиони долари. Над 10 милиона хектара земя - повърхност колкото Южна Корея, са опустошени от огъня.

Снимка: bTV
Според излязъл отчет единствено 1% от пожарите са провокирани умишлени или заради немарливост, изясни Спасова.

Климатологът разясни, че сушата продължава 3 години в Австралия, предшествана от 2 години значителни превалявания, което е довело до избуяване на растителност, тъй че има какво да гори в този момент и ветровете.

Снимка: bTV
Има и няколко други фактора за разпалването, като един от тях са ветровете. Другият са сухите стихии, които зачестяват поради климатичните промени.

Високите температури са рекордни за 2019 година за Австралия, като доближават до 50 градуса по Целзий на 18 декември, същата година е и най-сухата - 40% превалявания под нормата има за предходната година, което е рисково под естествените стойности, сподели специалистът.

Снимка: bTV
Според Спасова се харчат милиарди поради катаклизмите, освен в Австралия, само че и в целия свят, а в случай че не се оправим с покачването на температурите в идващото десетилетие, климатичните промени ще са необратими, добави тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР