Пожарникар, който е бил във влака София - Варна, е

...
Пожарникар, който е бил във влака София - Варна, е
Коментари Харесай

Пожарникар от Варна предотвратил голяма трагедия в пламналия влак София - Варна

Пожарникар, който е бил във влака София - Варна, е избавил човешки животи и предотвратил огромна покруса, с бързата си реакция. Той първи е забелязал пожара - заяви началникът на шуменската пожарна комисар Иван Иванов. Мъжът дръпнал ръчната спирачка и почнал да изтегля пасажерите, съобщи Българска национална телевизия.

Мъжът, който натисна ръчната спирачка и избави доста хора с бързата си реакция, се споделя Върбан Георгиев. Той работи от 22 години в пожарната и сега е шеф група в Първа районна работа във Варна. Той описа за стресовата обстановка.

" Благодарение на една дама в коридора, която ме попита: " Господине, не усещате ли дим ", излязох в коридора. Той беше димящ, потеглих в противоположна посока и по цялата дължина на вагона отворих всички вероятни прозорци.

След това дръпнах неочакваната спирачка и се обърнах да си взема багажа, само че зад мен целият кулоар беше цялостен с хора.

Честно казано, излязох и нямаше опция да оказа помощ. Знаете, че 40 сантиметра са самите коридори. Благодарение на хората, които бяха – имаше трудноподвижни дами, видях, че ги изнесоха, нямаше опция да вляза, 40 сантиметра беше ширината на коридора, " споделя той пред БНР.

На километър след гара Каспичан е зародил пожарът в бързия трен София-Варна. Огънят е тръгнал от втория вагон, като е обхванал и първия. За минути на място са пристигнали няколко противопожарни екипа, които са почнали дружно със чиновниците на влака да изтеглят пасажерите. В спасяването са взели участие и пътуващите, а болна жена е била изнесена на ръце. Хората са били много уплашени.

" Добре, че имаше младежи и са ме носили на ръце, тъй като имаше огромен насип и след това като минахме от другата страна започнахме да се търкаляме, напряко смут беше и по релсите имаше ток ", описа Станка Денева.

" Ако не беше един човек да ме смъкна, нямаше по какъв начин да слезем, тъй като е супер неловко от старите влакове да се слезе при такава обстановка ", изясни Петя Киронова.

Още нощес рейсове извозиха пасажерите до обитаемоте места, за които са пътували. Тази заран стартира вторият оглед на опожарените комбинация.

" Назначена е комисия първа категория, която занапред ще проверява всички аргументи и условия по случая. До изговаряне на комисията няма по какъв начин да вършим догатки. Ще изчакаме решението на тази комисия ", съобщи Димитър Димитров от БДЖ.

След първия оглед нощес, огнеборците към този момент имат своя версия за пожара.

" Най-вероятно става дума за техническа нередовност, защото по време на придвижване се е чул гърмеж и пушек. Веднага е почнало пламъчно горене, което се е развило доста бързо ", уточни комисар Иван Иванов, шеф на РДПБЗН-Шумен.

Преди да тръгне от София влакът е бил тестван, според настоящите вътрешни нормативи, сподели още Димитър Димитров от БДЖ. Той посочи, че не са открити нарушавания, а чиновниците във влака са работили бързо.

" Превозната и локомотивната бригада са работили съответно и затова пасажерите са били изведени навреме и отдалечени от състава на влака ", добави още Димитров.

Движението на влаковете не е прекратено, само че се прави единствено в единия коловоз и с понижена скорост в региона на произшествието.

Окръжната прокуратура в Шумен образува досъдебно произвеждане за пожар във влака София – Варна. Изясняват се аргументите и събитията, довели до възникването на случая. Разследването е по член 330 от Наказателния кодекс, който е за палеж и планува при доказване на виновност наказването да е от 1 до 8 години затвор.

До момента е открито, че огънят е обхванал два вагона, унищожено е имущество на забележителна стойност, като пожарът е представлявал заплаха за живота на пътуващите, само че няма жертви и потърпевши лица, оповестяват от прокуратурата.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР