Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се

...
Пожарната обстановка в Гърция продължава да бъде усложнена, като се
Коментари Харесай

Ветровете затрудняват овладяването на пожарите в Гърция

Пожарната конюнктура в Гърция продължава да бъде усложнена, като се чака ветровете да затруднят в допълнение преодоляването на пожарите, оповестиха от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата на ведомството.

Границите на Националния парк „ Парнита “ са наранени от огромния пожар, който към този момент е изпепелил 10 къщи в разнообразни региони. Пожарът във Филис и Хасия, където има изгорели къщи, е засегнал и региони на юг от Парнита. За регионите на Дартиза и на запад от Агия Параскеви и Амигдалеза е издадена заповед за незабавна евакуация на към 700 мигранти от бежанския лагер в Амигдалеза, оповестиха от външното ни министерство.

Министерство на климатичните рецесии и гражданска отбрана осведоми за евакуация на селищата Агия Параскеви, Агиос Йоанис Росос, Амигдалеза и Капота. В региона на Лефанто е подхваната евакуация в Ано Лиосия, а също по този начин има евакуация към Атики Одос на жителите от региона на Софо, Аспропиргос. Възобновил се е и почналият през вчерашния ден пожар край манастира Клистон, осведомиха от Министерство на външните работи.

Актуална картина за разпространяването на пожарите може да бъде открита на профилирания уебсайт за сателитно следене на пожари на НАСА.

Остават в действие рекомендациите на гръцките управляващи по отношение на влошеното качество на въздуха в регионите наоколо до пожарите. Препоръчва се уязвимите групи (възрастни, дребни деца и хора с респираторни заболявания) да останат по домовете си при затворени прозорци, предизвестиха от Ситуационния център. Актуална информация за качеството на въздуха е налична на тук.

От посолството на България в Атина оповестяват, че няма информация за потърпевши българи от пожарите в Гърция, както и за получени молби за подпомагане от наши сънародници в дипломатическите представителства на страната ни, добавя Българска телеграфна агенция. При нужда от подпомагане български жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected][email protected].

Български пожарникари също ще окажат помощ на гръцките си сътрудници за справяне с зародилите огромни горски пожари, стана ясно през вчерашния ден. В българския модул влизат пет пожарни автомобила, два микробуса, действен автомобил и 36 пожарникари от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР