Пожарите, които опустошават западната част на САЩ, са десетки до

...
Пожарите, които опустошават западната част на САЩ, са десетки до
Коментари Харесай

Димът от пожара в САЩ стигна чак до Европа

Пожарите, които опустошават западната част на Съединени американски щати, са десетки до стотици пъти по-интензивни от междинните стойности за последните 15 години, като изключително гъстият им пушек е достигнал чак до Европа, заяви европейската стратегия за наблюдение на климатичните промени " Коперник ", представена от AFP.

Благодарение на сателитното наблюдаване " следим мащабите на пожарите и замърсяването от дима, което обгръща Съединени американски щати и други страни ", сподели Марк Парингтън от отдела за наблюдаване на атмосферата в " Коперник ", съобщи Българска телеграфна агенция. Тези данни демонстрират, че тази година интензивността на тези невиждани пожари е десетки до стотици пъти по-интензивна от междинното за интервала 2003-2019 година за цялата територия на Съединени американски щати и за съответните наранени щати, посочи отделът.

Тези пожари отделят и огромни количества пушек. Пожарите в щатите Калифорния и Орегон към този момент са отделили в атмосферата доста повече въглерод през 2020 година, в сравнение с всяка друга година откогато се вършат измервания от 2003 година - 21,7 мегатона в Калифорния и 7,3 мегатона в Орегон.

Необичайно гъстият пушек в края на предходната седмица е стигнал чак до Европа. През последните дни той се задържаше над тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати, само че още веднъж се насочва към Атлантика и се чака да доближи Северна Европа по-късно тази седмица. От средата на предишния месец на територията на Съединени американски щати са унищожени общо над 2 милиона хектара растителни площи. Според научния консенсус необикновените мащаби на тези горски пожари се дължат на световното стопляне, само че президентът Доналд Тръмп упреква за тях неприятното ръководство на горския фонд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР