Пожарът в Кресненското дефиле се очаква да бъде потушен утре,

...
Пожарът в Кресненското дефиле се очаква да бъде потушен утре,
Коментари Харесай

Пожарът край Кресна се активира на места

Пожарът в Кресненското дефиле се чака да бъде сподавен на следващия ден, към Кривия тунел към момента има пламъци, в самия тунел няма електричество, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че мощният и изсъхнал вятър възвръща и възпламенява към този момент изгасени огнища. Радев предизвести водачите по Е79 да бъдат деликатни и да карат със съобразена скорост.
В Мелник е изгоряла къща, подпалена от жителя й, който има здравословни проблеми. Огънят е спрян преди да стигне до хълма в посока Рожен, няма заплаха прилежащи здания да бъдат опожарени. БНР оповестява и за пожар в коритото на река Марица в Пазарджик. Там огънят е бил незабавно сподавен и са изгорели към 10 кв. м сухи треви.
Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включиха през днешния ден, 27 август, в гасенето на огромния горски пожар в региона на Кресненското дефиле. Първият вертолет излетя в 09.54 ч. и след три часа работа във въздуха се завърна в авиобаза Крумово за презареждане, оповестиха от МО. Вторият Ми-17 се включи в интервенцията по потушаването на огнената буря в 11.14 ч. и все още продължава да облива с вода горящите сектори от въздуха.
Припомняме, че пожарът се трансформира в екологична злополука. Той вилнее към този момент четири дни в подножието на Пирин планина и обхвана близо 15 000 декара на територията на две общини - Симитли и Кресна. При пожара, лумнал към 13.30 ч. в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, шубраци, гори - широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни скотски типове, за благополучие не бяха позволени жертви измежду популацията на селата Сенокос, Стара Кресна и Ощава. Най-големият до в този момент, съгласно всички, пожар в региона, се „ разходи” от Мечкул до село Влахи, където бе спрян. Съвпадение или не, пожарът вилня там, където би трябвало да минава трасето на бъдещата автомагистрала „ Струма”. И вътрешният министър Валентин Радев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов дефинираха като „ партенка” версията на локалните хора, че пожарът е разпален за почистване терена за строителството автомагистралата. При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе напълно дървена колиба и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР